Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avansăm cu PRODUCŢIA ECO?

Publicat: 28 august 2019 - 15:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce dezbaterile la nivel european privind utilizarea anumitor tipuri de pesticide sunt încă intense, fiind luate chiar decizii de interzicere, atât la nivel comunitar, pentru neonicotinoide, cât şi la nivel naţional, în Austria, pentru glifosat,  agricultura ecologică din România revine, potrivit statisticilor MADR, pe o curbă ascendentă, fiind în creştere atât suprafeţele certificate, cât şi numărul operatorilor. 

Recent, MADR a publicat pe site-ul instituţiei datele privind agricultura ecologică la nivelul anului 2018. Astfel, anul trecut, numărul total al operatorilor a fost 9008, faţă de 8434 în 2017, iar suprafaţa agricolă certificată în sistem ecologic a totalizat 326.259,55 ha, faţă de 258.470,297 ha în 2017.
Creşteri ale suprafeţei certificate au fost înregistrate la cereale, leguminoase uscate şi proteaginoase pentru producţia de boabe, la culturile industriale, la plantele recoltate verzi şi la culturile permanente (livezi, viţă-de-vie, arbuşti fructiferi, nuci etc). Scăderi de suprafeţe certificate ecologic au existat la legumele proaspete (inclusiv pepeni) şi la căpşuni, de la 1458,78 la 983,10 ha, precum şi la terenurile necultivate, de la 9447, 94 ha la 7.572, 80 ha.

producţia eco_b

Subvenţia este un stimulent eficient?
De semnalat că subvenţia medie la hectar pentru agricultura certificată ecologic este mai mare în România decât în Austria şi decât în multe alte state europene. Un fermier român primeşte în medie 326 euro/ha, în timp ce un agricultor austriac ia 234 de euro/ha. Cea mai mare subvenţie pentru agricultura ecologică o primesc fermierii din Luxemburg, 1441 de euro/ha, dar, atenţie, 1062 de euro sunt acordaţi din bugetul naţional, în timp ce diferenţa de 379 de euro este acordată din bugetul european. În România, proporţia este inversă: 305 euro din bugetul european şi numai 21 de euro/ha de la stat.
Poate fi creşterea subvenţiei un stimulent eficient pentru extinderea suprafeţelor certificate ecologic şi pentru înscrierea mai multor opertori? România, după cum am văzut, are printre cele mai mari subvenţii din Uniunea Europeană, dar ponderea agriculturii organice rămâne încă scăzută, chiar dacă la nivelul anului 2018 autorităţile au raportat statistici pozitive. Luxemburg, unul dintre cele mai mici state europene, deşi acordă cea mai mare subvenţie pentru agricultura eco, deţine o suprafaţă certificată de numai 4% din arealul agricol total. Fermierii austrieci, în schimb, primesc o subvenţie mai mică decât cei din România şi decât cei luxemburghezi, dar agricultura organică are cea mai mare pondere din UE raportat la suprafaţa agricolă totală a ţării lor.

Domnia cantităţii
Este, cred, o chestiune care ţine de comportamentul alimentar al consumatorilor şi de organizarea economică a ţării: publicul cere produse organice, iar autorităţile au organizat lanţul alimentar în aşa fel încât agricultura eco, desigur, subvenţionată, să fie profitabilă pentru fermieri şi procesatori. Un studiu realizat în România a relevat că publicul românesc nu prea ştie ce este cu agricultura organică. Pe de altă parte, fermierii se plâng că agricultura eco nu este profitabilă. Tot cantitatea rămâne criteriul excelenţei în agricultură, din păcate!

 producÅ£ia eco_b

LOCUL III, DAR DE LA COADĂ!
Nu dispun de date centralizate la nivel european pentru anul 2018, dar potrivit datelor publicate pentru 2017, România se situa pe locul trei de la coadă în clasamentul european întocmit în funcţie de procentul agriculturii ecologice din totalul activităţii agro-alimentare, din fiecare stat membru. Numai 2% din agricultura noastră reprezintă sistem ecologic. La fel în Irlanda, iar în Malta, procentul agriculturii ecologice este aproape zero. Pe primul loc în Uniunea Europeană se situează Austria, unde agricultura ecologică reprezintă 23% din totalul activităţii agricole. Pe locul este Estonia, cu 20%, şi Slovenia, cu 19%. Acestea sunt ţări cu o suprafaţă agricolă mică, în comparaţie cu Franţa, Spania, Polonia şi România, dar au avut ambiţia să certifice o mare parte din suprafaţa lor agricolă. Dacă păstrează acest ritm, ţările de pe primele locuri pot ajunge să certifice ecologic toată suprafaţa agricolă.


Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 455 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?