Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Verde a Cartofului - rezultate de producție în loturile tehnice

Publicat: 22 octombrie 2016 - 20:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu ocazia Simpozionului Național „Ziua Verde a Cartofului”, desfășurat anul acesta în județul Neamț, firmele expozante furnizoare de inputuri împreună cu gazdele evenimentului au cultivat în regim demonstrativ, pe câte un hectar, diferite variante tehnologice pentru cartoful de sămânță și de industrializare. 

Loturile tehnice au fost instalate în ferma firmei Business Agro Consulting SRL Piatra-Neamț, iar loturile demonstrative cu peste 80 de soiuri, la firma TCE 3 Brazi.
Redăm în continuare rezultatele din loturile tehnice.

Ziua Verde a CartofuluiClick pe poza pentru galerie!

Evaluarea variantelor tehnologice
Subliniem faptul că aceste rezultate pot avea o anumită doză de eroare din motive independente de voința noastră. Deși fiecare variantă a fost recoltată pe 66,66 metri liniari, câte două rânduri la 0,75 m distanță, deci o sută metri pătrați, la aceeași distanță de capete și întotdeauna în centrul variantei, este posibil ca producția să fi fost influențată într-o oarecare măsură de mai mulți factori, printre care: calibrul seminței folosite, excesul temporar de umiditate, diferența de fertilitate naturală pe microparcele. Cu toate acestea, credem că marja de eroare nu poate fi mai mare de 5-7 la sută.
Pentru a nu depăși un front rezonabil de vizită, s-a încercat comasarea unor variante. De exemplu o firmă exclusiv de protecție a fost combinată cu o firmă de fertilizare fazială sau foliară. De asemenea, soiurile au fost diferite, așa cum rezultă din tabel. După parcurgerea rezultatelor, vă rugăm să țineți cont de observațiile următoare.

Comportamentul soiurilor și impactul tehnologiilor aplicate asupra productivității
• Esmee este un soi timpuriu, cu tuberizare amplă în prima și în a doua decadă a lunii iunie. Ploile din lunile mai și iunie au favorizat dezvoltarea unei producții eficiente, având în vedere destinația lotului: cartof sămânță certificată clasa A. De altfel, întreruperea vegetației, cu Reglone 3,5 l/ha, s-a făcut pe data de 18.07.2016. Se remarcă sănătatea tuberculilor din varianta Bayer & BioAtlantis, pe de o parte datorată produsului Prestige și pe de altă parte protecției Bayer și fertilizării foliare cu Super Fifty. Este de apreciat, de asemenea, procentul mare de sămânță obținut în varianta Bayer-Armandis, comparabilă cu cea de la Lebosol, față de celelalte variante. Varianta Adama & Timac, cu Synertec, este mai bună decât varianta fără Synertec, cu 3,5 tone/ha. Un efect vizibil în vegetație a fost avut Racer (Adama) și Synertec (Timac), proporțional, credem, responsabile de buna stare de vegetație la încheierea rândurilor. Dow Agro & Adama & Lebosol obține 43,7 tone/ha, cu 5,8 tone/ha mai mult față de varianta fără Lebosol, doar că procentul de substas este mai mare. Remarcabile sunt producțiile obținute în variantele BASF & Albitcom și Chemark & Nufarm, o dată pentru faptul că s-a folosit erbicidului Stomp (soiul Esmee este mediu sensibil la metribuzin), dar și pentru combinația reușită de fertilizare și protecție dintre produsele celor două companii. Nu este mai puțin adevărat că pe platoul destinat experienței, față de alte variante, excesul de apă în lunile mai-iunie nu a afectat atât de mult dezvoltarea producției în cele două variante premiate la producția medie.
• Ambition este un soi semitârziu, cu mare capacitate de producție. Deși cultivat pentru sămânță, întreruperea vegetației a avut loc mai târziu decât la soiul Esmee, respectiv pe 28 iulie, în speranța că o ploaie semnificativă va spori producția finală. Nu s-a întâmplat așa ceva însă. Drept urmare, manifestarea în producție a tehnologiilor a avut de suferit. Cu toate acestea, se diferențiază procentul mare de consum în varianta Aectra, sănătatea tuberculilor în varianta Naturevo, producția foarte bună la Lebosol și echilibrul fracțiilor la varianta Syngenta. ~n condiții normale de climă (precipitații, temperatură), la maturitate fiziologică, soiul ar fi trebuit să obțină peste 50-55 tone/ha.
• Soiul timpuriu Arizona are o capacitate de producție remarcabilă. Cultivat pentru sămânță în lotul demonstrativ, vegetația a fost întreruptă chimic la data de 22 iulie. Indiscutabil că în condiții de umiditate normală, fără întreruperea vegetației, producțiile ar fi depășit 50 tone/ha. Remarcabil e faptul că producția de consum (calibrul >60 mm) este semnificativ superioară la varianta Kwizda, echilibru de sort, număr de tuberculi la cuib și sănătatea tuberculilor constatate la varianta Sirioagri și recordul de producție totală la Belchim-Azomureș, variantă care în momentul întreruperii vegetației se diferenția în culoarea verde-închis a foliajului.
• Soiul Arsenal a fost plantat pentru chips. Este un soi semitârziu cu dezvoltare profundă a stolonilor. Este indiscutabilă superioritatea tuturor variantelor față de martor. Se remarcă sănătatea tuberculilor la varianta SumiAgro, cu o producție foarte bună, precum și succesul rețetelor Agricover în a fi campion al soiului. Nu este deloc de neglijat faptul că, deși modestă, participația la tehnologia de bază, a firmelor Arysta și Bio-Inovation, a adus un spor de producție de 2,25, respectiv de 2,1 tone/ha.

Vom reveni cu descrierea variantelor și cu calculele economice, de rentabilitate pe fiecare tehnologie.

 


REZULTATE DE PRODUCȚIE LA VARIANTELE TEHNOLOGICE

 Tabel cartofClick pe poza pentru galerie!

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

Vizualizat: 728 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?