Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Porumbului la Diosig (I)

Publicat: 13 octombrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii trecute, a opta ediție a evenimentului "Ziua Porumbului" a strâns în câmp, la Diosig, județul Bihor, fermieri alături de mari firme producătoare de semințe, pesticide și alte produse pentru întreținerea culturilor agricole, precum și furnizori de tehnică agricolă. Gazda și organizatorul evenimentului tradițional este Agroind Cauaceu, distribuitor de inputuri agricole, , în parteneriat cu firmele Agrotex Carei și Promat Comimpex Tășnad.

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii prezenți la acțiune au putut vedea cum s-au comportat și cum au răspuns diferitele varietăți de porumb la tehnologiile intensive de cultură din acest an agricol. Au fost prezente 16 firme multinaționale producătoare de sămânță, printre care amintim: KWS, Pioneer, Monsanto, Caussade, RAGT, Euralis, Syngenta, Limagrain, Dow AgroSciences, Marton Genetics și Saaten Union. Nu au lipsit nici firmele mari producătoare de pesticide, dintre care amintim: BASF, Bayer, DuPont, Adama și Nufarm. 

Au fost prezenți și cinci furnizori de fertilizanți granulați și foliari, dintre care amintim: Azomureș, Timac Agro, Holland Farming și Lebosol. În domeniul tehnicii agricole, firmele MEWI, Agrocomerț Holding și New Holland au prezentat tractoare, combine și mașini agricole de nouă generație.

 

Genetică de generație nouă

• Syngenta a prezentat proiectul 3P (Productivitate - Profitabilitate - Precocitate), axându-se pe hibridul de porumb NK-Olympic - FAO 230 (timpuriu). Hibridul are următoarele caracteristici: productivitate excelentă pentru grupa sa de maturitate (nr. de rânduri 16-18, boabe pe rând 35-40, boabe pe știulete 560-720); recomandat pentru însămânțare timpurie (6-7oC); toleranță foarte bună la factorii de stres termic și hidric; stabilitate; se pretează pentru cultura dublă; pierde rapid apa din bob; are înflorire timpurie și perioadă scurtă de vegetație (100-115 zile); este de talie medie-înaltă; densități recomandate: 65.000-70.000 boabe germinate/ha la neirigat, 70.000-75.000 boabe germinate/ha la irigat și 80.000-85.000 boabe germinate/ha pentru siloz.

• Euralis a prezentat un nou hibrid de porumb din grupa "Tropical Dent", genetică ce se caracterizează printr-un randamant ridicat, stabilitate și o uscare rapidă a bobului. Este o genetică originală și exclusivă Euralis și are avantajul că aduce un efect de Heterozis maxim (sporirea performanțelor hibrizilor în comparație cu liniile lor parentale), pentru o îmbunătățire considerabilă a randamentului și a capacității de pierdere a apei din boabe.

• Marton Genetics a prezentat mai mulți hibrizi de porumb cu calități deosebite, și anume: Estilla - FAO 350 („Hibridul cu producțiile cele mai constante”), Kamaria - FAO 370 („Compară-l cu cel mai bun hibrid al tău!"), FAO 410 Mikolt („Capabil de producții record”) și Margitta FAO 300 ("Perioada scurtă de vegetație se asociază cu producții ridicate"). Estilla se comportă excelent pe soluri cu fertilitate bună, mediu aprovizionate cu elemente nutritive. Receptivitatea acestui hibrid la nutrienți este ridicată.

• Limagrain a ales să prezinte noi hibrizi de porumb, și anume: LG 30.369 Limanova - FAO 370, LG 30.389 - FAO 389 și LG 30.430 - FAO 430. Hibridul LG 30.369 Limanova este caracterizat prin cel mai bun raport stabilitate - producție. Este un hibrid simplu, semi-timpuriu, de talie medie, are știulete cu inserție joasă, plante bine dezvoltate cu rădăcini și tulpini puternice și prezintă o bună toleranță la stresul hidric. LG 30.389 este un hibrid de generație nouă, cu capacitate mare de producție și o toleranță crescută la condiții de stres. Hibridul este simplu, semi-timpuriu, cu bobul dentat. Acesta are o toleranță crescută la Ustilago și Fusarium, în zona tulpinii și a știuletelui. LG 30.430 este un hibrid semi-tardiv cu talie medie, cu știulete scurt și gros. Chiar și în condiții de secetă, stiuletele rămâne compact și uniform. {i acest hibrid are o foarte bună toleranță la Ustilago și Fusarium.

• Dow AgroSciences a prezentat noi hibrizi cu următoarele caracteristici: toleranță la secetă, ritm rapid de pierdere a apei din bob la maturitate, potențial ridicat de producție și toleranță la principalele boli și dăunători. Hibridul adus în atenție de firma Dow a fost DS 0610C, porumb cu toleranță foarte bună la secetă și cu o vigoare germinativă excelentă. Înălțimea plantei este medie-înaltă (270-275 cm), inserția știuletelui este medie-înaltă (125 cm), iar numărul de rânduri 16-18.

În ediția viitoare trecem în revistă produsele de protecția și de nutriția plantelor, precum și utilajele și mașinile agricole angrenate în lucrările demonstrative de toamnă în lanul de porumb de la Diosig. 

Vizualizat: 663 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!