Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua porumbului - Iaşi

Publicat: 14 noiembrie 2019 - 13:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-o frumoasă zi de septembrie, societatea Agro-Ilmar SRL din Târgu Frumos, sat Boureni, comuna Balş, judeţul Iaşi, a fost pentru a doua oară consecutiv gazda evenimentului anual "Ziua Porumbului - Iaşi”, cea mai mare întâlnire profesională din zona Moldovei dedicată geneticii şi tehnologiei de cultură a porumbului. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Iaşi, sub egida APPR. Partenerul principal al evenimentului a fost compania Syngenta, iar pe partea de îngrăşăminte s-a colaborat exclusiv cu Azomureş.

La eveniment au fost peste 750 de participanţi, specialişti din învăţământ şi cercetare ştiinţifică de profil, autorităţi şi fermieri care exploatează suprafeţe cuprinse între o sută şi peste două mii de hectare, fiind prezenţi invitaţi implicaţi în producerea porumbului din toată ţara şi de pe malul stâng al Prutului, precum şi din Franţa, Austria, SUA - ataşatul agricol al Ambasadei SUA în România, şi experţi în biotehnologii agricole.

Ziua porumbului - IaÅŸiClick pe poza pentru galerie!

APPR: 500 de membri, 500.000 ha de teren
Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, înfiinţată în urmă cu şapte ani, numără, la nivel naţional, peste cinci sute de mii de hectare (10-15% din suprafaţă fiind din zona Moldovei) şi peste 500 de fermieri, împreună căutând inclusiv soluţii tehnice şi legislative de îmbunătăţire a producţiilor, precum şi de sporire a profitabilităţii fermelor, sub presiunea diverşilor actuali şi viitori factori limitativi. ”Dacă la început, organizaţia a activat în contextul ideii de a constitui o reţea de testare a hibrizilor de porumb, continuând cu un program mai amplu de cercetare aplicată pentru tot ceea ce înseamnă cultura mare şi interesul pentru acest sector, astăzi în câmpurile de cercetare aplicată ale asociaţiei există atât porumb, cât şi culturi precum cereale păioase, rapiţă, floarea-soarelui, sorg. Aşadar, activitatea a luat amploare inclusiv prin aceste proiecte de lobby tehnic, dar şi prin proiectele legate de reglementările din agricultură, de PAC şi vom continua cu astfel de activităţi inclusiv în ceea ce priveşte politicile agricole, viitoarea PAC şi viitorul Plan Naţional Strategic”, ne asigura Alina Creţu, director executiv APPR.
Cât priveşte aspectele legate de producţie şi evenimentul de la Târgu Frumos, aceasta consideră că deja se poate spune că există o marcă înregistrată a cultivatorilor de porumb din România. “Dacă în sudul ţării, evenimentul a ajuns la cea de-a zecea ediţie, în judeţul Ialomiţa, aici, în zona Moldovei, va avea un parcurs la fel de atrăgător pentru fermierii din zonă şi pentru toţi partenerii din domeniul agriculturii. Este necesară o asemenea întâlnire de toamnă a fermierilor, deoarece fiecare an aduce noutăţi şi provocări atât legate de condiţiile de producţie, cât şi de legislaţie şi piaţă, naţională şi internaţională. Iată că în jurul ideii de a vedea în mod real, în câmp, tot ceea ce înseamnă genetică nouă de porumb, punem în discuţie şi alte aspecte agricole importante. Fermierii din zona Moldovei sunt extrem de activi şi meritau un asemenea eveniment emblematic”, sublinia Alina Creţu, director executiv APPR.

Cretu si Perrein_b

Angajament faţă de fermieri
Evenimentul dedicat lanţului porumbului, desigur cu accentul corespunzător pus pe elementele care ţin de producerea porumbului în România şi de creşterea performanţelor pe acest palier, a constituit mai mult decât un prilej de a vizualiza hibrizi şi rezultate ale tehnologiilor. A reprezentat o platformă a dialogului, pentru înţelegerea mai profundă a provocărilor apărute atât în faţa fermierilor, cât şi a furnizorilor de inputuri ori a celor cu responsabilităţi în domeniu. ”La fel ca şi fermierii, ne uităm şi noi cu foarte mare interes la categoria 300-400 FAO, deoarece este esenţial să venim către fermieri cu produse adaptate, stabile şi care să ofere o productivitate ridicată. Aici, practic, vorbim despre un angajament pe care l-am simţit de la început faţă de fermieri. Am avut un bun prilej de a munci împreună, de a discuta şi de a comunica, inclusiv pentru a ne continua angajamentul nostru faţă de fermieri”, sublinia Sergiu Staicu, director general Syngenta.

Condiţii de vreme rea
Platforma porumbului de la Târgu Frumos a avut o suprafaţă totală de 50 ha, realizându-se condiţii de concurs, în aceeaşi linie tehnologică, pentru 55 de hibrizi, de la unsprezece entităţi semincere.
În ferma-gazdă, de aproximativ 1200 ha, porumbul ocupă 30 la sută din suprafaţă. Tehnologia de cultură este clasică, respectiv cu o densitate de 70-72 mii boabe la hectar, 70 cm pe rând, fertilizare la semănat şi fertilizare cu azotat de amoniu sau uree la prăşitul mecanic. Premergătoare pentru porumb a fost grâul, iar la pregătirea terenului nu s-a realizat arătură, din cauza unei secete din perioada recomandată pentru efectuarea lucrării respective. A scarificat la 40 cm adâncime şi cu combinatorul a pregătit patul germinativ în primăvară. Pe toată suprafaţa, a folosit produse de protecţie a plantelor de la compania Syngenta, susţinător şi partener al fermei. “Hibrizii au fost din grupe de maturitate diferite, respectiv cuprinse între 220 şi 500 FAO. Intemperiile din luna august au reprezentat un prilej de a realiza observaţii tehnice legate inclusiv de rezistenţa la furtuni a hibrizilor. De asemenea, am realizat o verificare practică a două tipuri de fertilizare (solidă şi lichidă), cu produse de la producătorul autohton Azomureş. Rezultatele luate în calcul la realizarea tabelului final al producţiilor au fost de pe suprafeţele fertilizate cu îngrăşămintele solide, din cauza vremii - furtunile punând la pământ celelalte culturi. Totuşi, vom continua să încercăm varianta de a aplica îngrăşăminte lichide, chiar dacă sunt necesare investiţii într-o altă tehnică de aplicare, în realizarea altor condiţii de depozitare. Dar, în timp, probabil că aici vom ajunge, fertilizanţii lichizi fiind foarte eficienţi şi cu 30% mai ieftini. Una peste alta, porumbul merită investiţiile, rămânând cea mai eficientă cultură şi, chiar în cele mai grele condiţii, asigurând un minim confortabil de producţie şi de profit”, menţiona inginerul Gheorghe Cozma, administrator SC Agro-Ilmar Târgu Frumos.

Demonstraţii tehnice
În cadrul evenimentului a fost realizată şi o prezentare de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole. Compania IPSO Agricultură, parte a grupului francez Monnoyeur, a efectuat inclusiv demonstraţii în câmp cu combina John Deere S770, tractorul John Deere 8400 şi maşina Kuhn Performer de 4 m, precum şi cu tractorul John Deere în tandem cu Kuhn Optimer XL.
Fermierii îşi recunosc şi îşi iubesc rădăcinile. Organizatorii evenimentului Ziua Porumbului - Iaşi 2019 şi-au dorit să îi aibă alături pe reprezentanţii celor care conservă şi perpetuează valorile spirituale ale neamului românesc, fiind prezentat folclor autentic din zona Deleni - Hârlău, judeţul Iaşi. De asemenea, au fost prezentate obiecte care reprezintă cultura Cucuteni, specifică arealului în care s-a desfăşurat manifestarea.

Sergiu Staicu_b

Sergiu Staicu: “Am prezentat, anul acesta, atât hibrizi, cât şi produse de protecţie, astfel încât am putut demonstra faptul că din mai multe perspective suntem alături de fermierii interesaţi. Am văzut condiţiile de vreme, îndeosebi din această vară, când au fost vijelii şi grindină. Ne bucură faptul că avem hibrizi care au rămas în picioare şi care au avut producţii de excepţie. Este foarte important şi pentru noi ceea ce am experimentat în acest an, cu marele merit al gazdei, inginerul Gheorghe Cozma”.

Cozma Ghe si Maricica_b

Gheorghe Cozma, alături de soţia sa Maricica: “Sunt mândru că am reuşit să găzduiesc şi cea de-a doua ediţiei a Zilei Porumbului, cu bucuria faptului că văd cu mult mai mulţi fermieri interesaţi faţă de anul trecut. Am avut de realizat trei platforme, una pentru expoziţie şi două platforme randomizate pentru determinări. Din nefericire, platforma expoziţională iniţială a fost compromisă de vijeliile, furtunile şi grindina din data de 8 august 2019. De aceea, am relocat evenimentul pe aceste două platforme randomizate”.

 Emil Balteanu_b

SEMĂNATUL TIMPURIU A “PĂCĂLIT” SECETA
”Ne-am propus ca prin evenimentul de la Iaşi să realizăm promovarea, susţinerea şi încurajarea acestei culturi, prezentând în condiţii de producţie reale şi specifice zonei noastre cei mai performanţi hibrizi de porumb aparţinând celor mai importante companii semincere naţionale şi internaţionale. Cu bucurie, putem spune că recoltele, în acest an atipic, au pornit de la aproximativ 9 tone/ha şi, după ce au fost transformate la stasul de umiditate, au ajuns şi până la aproximativ 15 tone/ha. Este şi meritul inginerului Gheorghe Cozma, care a ales să însămânţeze ceva mai devreme, beneficiind de un loz câştigător, în condiţiile în care această zonă a fost ocolită de ploi de la sfârşitul lunii iulie până către finalul lunii august. Aproape toţi producătorii declară că această zonă este una în care în special hibrizii de porumb din grupe FAO 360-450-460 fac faţă cu brio condiţiilor agro-meteorologice şi de teren specifice”, sublinia fermierul Emil Bălteanu, preşedinte ACCPT Iaşi.

 Lucian Ciornei_b

REZISTENŢA LA CĂDERE ŞI CALITATEA BOABELOR
Cât priveşte obiectivele practice urmărite de către fermierii prezenţi la evenimentul desfăşurat pe platforma porumbului de la Târgu Frumos, pe lângă indicatorii legaţi de productivitate s-au aflat şi aspectele legate de rezistenţa la cădere (în condiţiile schimbărilor climatice, care aduc furtuni, grindină şi chiar vijelii cu aspect de tornade pe suprafeţe în care asemenea fenomene erau necunoscute) şi de compoziţia chimică a boabelor. ”Ne interesează ceea ce este nou şi bun, pentru ca şi noi să creştem performanţele din propriile ferme. În comuna Tansa, judeţul Iaşi, am o exploataţie de 220 hectare. De zece ani, de când activăm, căutăm tehnologie, hibrizi noi şi tot ceea ce ne-ar folosi pentru a obţine producţii tot mai bogate. În exploataţia mea, în fiecare an testez câte un hibrid nou, spre a verifica exact plusul pe care îl poate aduce acea noutate. De aceea, am venit şi aici, fiind interesat în primul rând de genetica nouă şi de rezultatele sale practice. Mă mai interesează şi aspectele legate de tehnologie, de aceea consider că evenimentul organizat cu atâtea eforturi de familia de specialişti Maricica şi Gheorhe Cozma este extrem de util şi merită toată aprecierea. Reprezintă un reper de judecată inclusiv pentru deciziile cu o mai mare perspectivă, deoarece s-au prezentat şi unele informaţii legate de viitorul porumbului, în România şi în lume”, mărturisea fermierul Lucian Ciornei.

 Arnnaud_b

ARNAUD PERREIN VA RENUNŢA LA ŞEFIA APPR
La Târgu Frumos, judeţul Iaşi, a fost făcută publică, în premieră, intenţia preşedintelui APPR, fermierul Arnaud Perrein, de a nu mai candida pentru încă un mandat la şefia organizaţiei de fermieri cultivatori de porumb şi sorg pe care o conduce. ”Voi mai fi preşedinte APPR până în luna ianuarie 2020, după care va veni la conducere o altă persoană. Va fi un preşedinte născut în România şi, probabil, dacă nu va fi născut în Harghita, va vorbi limba română mai bine decât mine”, a glumit Arnaud Perrein, cu trimitere la cei care îl criticau pe tema românismului.


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 1412 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?