Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Porumbului de la Orezu, ca o Mecca a fermierilor

Publicat: 15 septembrie 2017 - 12:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pelerinajul de la Orezu are întotdeauna binecuvântarea întâistătătorului din B-dul Carol I. Mai mult chiar, în fiecare din cei opt ani ai evenimentului, lumea agriculturii poate fi observată la Orezu, concomitent, din mai multe perspective.

Cea excesiv televizată este de fiecare dată ruptă din context. Marile întrebări devin mici scamatorii de atras rating cu orice preţ. Perspectiva aceasta, filmată, aproape că sugrumă evenimentul. Mă uitam la fermierii uriaşi - fiecare în parte sunt deja legende vii ale câmpurilor - cum priveau cu oarecare jenă acest spectacol, uneori asemănător cu o grămadă dezordonată dintr-un meci de rugby.

ziua campului_orezu_2017_3_b

Atât Lucian Buzdugan, Gheorghe Dume, Gheorghe Niţu, Viorel Nica, Gheorghe Albu, Traian Ghinoiu, Gigi Arpăşanu, Vasile Iliuţă dar şi mai tinerii Alexandru Baciu, Nicolae Sitaru (onor gazda evenimentului), Arnaud Perrein sau Emil Dumitru (ultimii trei şi lideri de asociaţii ale fermierilor cu viziune în perspectivă!) păreau a fi cumva lăsaţi în grija profesioniştilor din agribusiness.  Însă ei sunt eroii câmpurilor cu porumb!

ziua campului_orezu_2017_1_b

Totuşi, parcă niciodată efervescenţa echipelor de filmare nu a fost aşa abracadabrantă. Păreau o ceată de vânători însoţiţi de hăituitori profesionişti. Iar Petre Daea, izolat multă vreme de fermierii pe care îi căuta din priviri, a ţinut piept cu bărbăţie atât întrebărilor (uneori idioate, deşi notate în telefon sau primite prin sms) cât şi nevoii de show pentru canalele de ştiri.

ziua campului_orezu_2017_7_b

Dincolo perspectiva ratingului am asistat la esenţa Zilei Porumbului, la întâlnirile fermierilor, atât între ei cât şi dintre ei şi firmele participante. Apropierea din ce în ce mai mare dintre aceşti actori ai agriculturii a adus rezultatele din ce în ce mai bune la producţia de porumb. Genetica, inputurile, utilajele, dar şi agricultura de precizie alături de capitalul venit în sfârşit în întâmpinarea afacerilor agricole au întregit un tablou din care doar soarele părea detaşat.

ziua campului_orezu_2017_6_b

Am imortalizat momente ale evenimentului şi măcar o parte din aceste clipe vi le aduc drept probă în dosarul celei de-a opta ediţii a Zilei Porumbului de la Orezu, din ferma Elsit a lui Nicolae Sitaru.

ziua campului_orezu_2017_5_b

Detalii şi chestiuni stric tehnice ale producţiilor (în top zece media a fost undeva la15 t/ha!) veţi citi în revista FERMA!

ziua campului_orezu_2017_4_b

ziua campului_orezu_2017_2_b

ziua campului_orezu_2017_8_b

Vizualizat: 1473 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!