Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Câmpului Donau Soja SCDA Secuieni – mai mult decât o platformă

Publicat: 04 august 2017 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru ca fermierii să poată avea un suport tehnico-ştiinţific palpabil, aceste platforme sunt o mană cerească. Aproape că ai totul pe tavă. 

Variante cu densităţi, cu distanţe între rânduri, cu diverse tehnologii de fertilizare şi bacterizare, dar şi variante de control al bolilor şi dăunătorilor, toate acestea aplicate la nivelul a 40 de soiuri de soia din o multitudine de zone. Dar, cel mai mult, aceste platforme sunt un motiv serios de întâlnire între oamenii cu aplecare asupra acestei plante. Cercetători, fermieri, promotori şi, de ce nu, ziarişti. Fiecare în parte cu o anumită cantitate de informaţii de pus pe masă.

donau-soia-secuieni-4_b

Aşa se face că la Secuieni, în prezenţa doamnei Elena Trotuş, s-au întâlnit pentru prima dată organizatorii celor 3 platforme Donau Soja de anul acesta. Vicepreşedintele ProAgro, Viorel Nica, administrator Agrichim Feteşti şi preşedinte LOUAI s-a întâlnit cu regele soia al României, cercetătorul Eugen Mureşanu de la SCDA Turda în biroul directorului SCDA Secuieni, cercetătorul Elena Trotuş. Nu am scăpat ocazia de a-i surprinde într-o fotografie de album.
Alături de Dragoş Dima, preşedintele Donau Soja, cae este principalul „vinovat” de aceste platforme.

donau-soia-secuieni_b

Apoi, pe lângă acest exemplu de întâlnire de gradul trei, să nu-l uităm pe cercetătorul de la INCDA Fundulea, specialist în agricultura ecologică, Ion Toncea sau pe Vasile Lungu, unul din stâlpii agriculturii, aşa cum l-a descris de curând un alt mare fermier moldovean (Dumitru Avădănii din Manoleasa).

doua-soia-secuieni-2_b

La Secuieni am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe colegul nostru (mă dau şi eu mare cu un asemenea coleg), vicepreşedinte al Federaţiei Cartoful din România, dr. ing. Vasile Pop Silagi dar şi pe Alex Molodoi, administrator Grupul Almos, un alt mare fermier cu aplecări spre cercetarea aplicată.

Galina Leasenco, reprezentantul Donau Soja în Republica Moldova, care va prezenta celor interesaţi, luna acesta, o platformă Donau Soja la Porumbeni. Dar şi mulţi tineri profesionişti, atât din cercetare cât şi din firmele furnizoare de inputuri, care întregesc un tablou dinamic, aproape imposibil de surprins în câteva cuvinte fără a nedreptăţi pe cineva.

donau-soia-secuieni-6_b

Dar, peste toate aceste borne umane, soia a fost vedeta. Iar discuţiile surprinse între fermieri, cercetători şi profesioniştii din firmele prezente spre susţinerea fenomenalei soia (Adama, BASF, Euralis, Naturevo, Sumi Agro, Satten Union sauYara), sunt de pus într-un compediu al culturii de soia convenţională.

donau-soia-secuieni-5_b

Despre toate aceste discuţii, despre câteva secrete ale unei culturi reuşite de soia, venite din partea celor mai în măsură să le împărtăşească, voi scrie în revista Ferma. Cât priveşte detaliile tehnice, soiurile prezente în platformă şi soluţiile tehnologice folosite, acestea vor fi prezentate de colega mea, care este şi redactor la Radio Iaşi, Petronela Cotea Mihai. Bineînţeles că tot în revista Ferma, revista care informează agricultura!

Vizualizat: 1937 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?