Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Zilele Grâului” la Nădlac

Publicat: 07 august 2012 - 14:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cea de-a doua ediţie a “Zilelor Grâului” a adunat pe câmpurile de la Nădlac, judeţul Arad, peste 180 de agricultori, specialişti şi reprezentanţi ai companiilor furnizoare de inputuri pentru agricultură, veniţi cu toţii pentru a urmări evoluţia culturilor de cereale înfiinţate în toamna anului trecut

Click pe poza pentru galerie!

Loturile demonstrative s-au întins pe o suprafaţă de 7,5 ha şi au fost cultivate cu 13 soiuri de grâu. “Este un lan de grâu realizat în condiţiile extreme de anul trecut: secetă prelungită şi răsărire târzie. Am încercat să compensăm lipsa umidităţii cu lucrări foarte puţine, pentru a conserva apa din sol, şi în primăvară am venit cu mai multe tratamente şi îngrăşăminte foliare ca să ajutăm plantele să îşi revină şi să obţinem producţii cât mai bune.

În acest lot avem 13 soiuri de grâu. Printre acestea se numără şi un soi arhaic, Spelta, pe care vrem să îl promovăm şi să-l cultivăm pe viitor”, ne-a declarat Gheorghe Porubszki, vicepreşedintele Asociaţiei „Ţăranul Nădlăcan” - organizator al evenimentului.

 

Culturile s-au evaluat în câmp, producţia la recoltare

Gazda evenimentului a prezentat pe scurt tehnologia aplicată şi produsele folosite. “Cultura premergătoare a fost tot un lot de grâu, având în vedere că aici a avut loc şi prima ediţie a acestui eveniment.

După recoltare am afectuat o dezmiriştire, în data de 25 august am făcut o scarificare la 25 cm, iar pe 1 octombrie am aplicat 200 kg de îngrăşăminte chimice NPK 15-15-15. Apoi, în data de 10 octombrie am trecut cu discul şi am pregătit patul germinativ, iar în 20 octombrie am însămânţat, după care am trecut cu tăvălugul şi am tasat terenul.

În primăvară, în data de 20 martie am făcut o fertilizare cu azotat de amoniu - 80 kg/ha şi pe 30 aprilie am făcut o erbicidare cu produsele Pallas şi Lancelot şi apoi am aplicat fungicidul Capalo. În data de 1 mai, am efectuat o fertilizare cu azotat de amoniu - 100 kg/ha, iar pe 19 mai am mai aplicat un tratament cu fungicid şi o fertilizare cu azot lichid 15 l/ha, iar în data de 7 iunie a acestui an am aplicat fungicidul Osiris şi am făcut o fertilizare cu produsul Agroleaf”, a spus Porubszki.

La aproape o lună de la manifestarea în câmp, Gheorghe Porubszki ne-a comunicat rezultatele fiecărui soi (în tabel), ţinând cont şi de condiţiile de secetă extremă în care s-a efectuat recoltarea - în data de 06 iulie 2012. “S-au înregistrat piederi de producţie, din cauza căldurii excesive, în special la soiurile mai tardive”, ne-a spus acesta.

PRODUCŢIILE OBŢINUTE ÎN URMA RECOLTĂRII

Tabel recoltă Nădlac 2012Click pe poza pentru galerie!


ŢĂRANII DIN NĂDLAC ŞI-AU FĂCUT ASOCIAŢIE

În acest an, fermierii din Nădlac au luat decizia de a se organiza şi de a forma o asociaţie care să îi reprezinte şi care să le poarte numele. Astfel, au pus totul cap la cap şi au înfiinţat Asociaţia „Ţăranul Nădlăcan”. Fermierii nădlăcani speră ca prin intermediul acestei forme de organizare să-şi poată valorifica mai uşor şi mai rentabil recoltele.

„Asociaţia a luat naştere din necesitatea de a ne promova mai bine produsele şi de a găsi o piaţă de desfacere profitabilă pentru acestea. Am luat decizia în urmă cu patru luni şi jumătate şi suntem deja în faza de a înregistra această asociaţie, iar ideea centrală este de unitate: trebuie să fim uniţi pentru a ne putea realiza interesele”, ne-a spus Gheorghe Porubszki.

Potrivit acestuia, în Asociaţie se pot înscrie toţi fermierii din Nădlac şi din localităţile învecinate, funcţionând pe principiul „cu cât suntem mai mulţi, cu atât suntem mai puternici”.

Vizualizat: 547 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?