Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Zilele Câmpului Merpano - un altfel de eveniment

Publicat: 03 iulie 2019 - 09:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tehnologiile agricole moderne, reprezentate prin furnizorii de inputuri şi de maşini agricole, s-au reunit la "Ziua Câmpului Merpano" în a doua săptămână a lunii iunie. Peste cinci sute de fermieri şi clienţi ai Merpano au vizitat platforma de lângă Săcălaz, jud. Timiş.

Aflat la prima ediţie, evenimentul a fost unul deosebit din mai multe puncte de vedere. În primul rând, datorită prezenţei deosebit de numeroase şi a interesului manifestat atât de către vizitatori, fermieri în special, dar şi de către companiile prezente cu standuri proprii. Dar mai ales datorită modului inedit de organizare.
Deschiderea manifestării a avut loc la ora 10 a.m. şi închiderea oficială la ora 18 p.m. Practic, după înregistrare, vizitatorii au avut un program "liber ales", cu posibilitatea să aleagă singuri standurile la care să meargă, unde să "zăbovească" mai mult sau mai puţin, la care să revină pentru întrebări suplimentare sau pentru materiale informative, când să intre la umbra cortului să se răcorească sau să asculte muzică şi apoi când să plece. Totul, într-o atmosferă relaxată, profesionistă şi prietenească.

Zilele Câmpului MerpanoClick pe poza pentru galerie!

O platformă de comunicare inedită
“Ziua Câmpului Merpano este un nou concept de eveniment prin care venim în întâmpinarea fermierilor cu aceste soluţii într-o platformă de comunicare. Eram obişnuiţi să ne adresăm unui grup de oameni; astăzi, aici, am demonstrat că această adresare poate fi orientată către fiecare fermier în parte, care are la dispoziţie un lan întreg cu blocuri, micro-parcele cu soiuri de grâu (peste 35 de soiuri), cu tehnologii diferite sau în condiţii de producţie, pe suprafeţe de 10 ari fiecare dintre aceste soiuri", a declarat Tomel Petrache, director de marketing la Merpano.
Deşi condiţiile din toamna anului trecut nu au fost cele mai prielnice, micro-loturile şi parcelele de grâu, orz şi orzoaică s-au prezentat într-o bună condiţie de vegetaţie. Fermierii au putut avea o viziune de ansamblu asupra soiurilor din câmp. Unele au fost prezente şi în fermele vizitatorilor, astfel aceştia putând face o comparaţie între cum arată soiul în platformă şi cum arată la ei, remarcând influenţa tehnologiilor aplicate. “Am semănat târziu cerealele de toamnă, după 1 noiembrie, cu speranţa că întârziind vom prinde ceva ploi şi vom reuşi să pregătim mai bine terenul şi să avem o răsărire uniformă. Nu s-a întâmplat aşa, am luat decizia să semănăm în noiembrie ceva mai adânc; a fost o soluţie bună, ne-am dus mai jos să căutăm apa. Cu toate acestea, răsărirea s-a produs după 15 ianuarie, într-un interval de peste 30 de zile. Totuşi, într-un timp relativ scurt de vegetaţie, se poate observa că au ajuns la bun sfârşit chiar şi înfrăţirea, spicul arată bine acum pe fiecare dintre soiurile prezente aici”, a remarcat Tomel Petrache.
Directorul de marketing al Merpano observa presiunea foarte mare de boli pe fondul temperaturilor ridicate şi al nivelului foarte mare de precipitaţii. “În ultima lună nu am putut efectua tratamentele, plantele au crescut foarte mult, iar presiunea - fie că vorbim de fuzarium, cum se poate observa, sau de rugini - şi-au spus cuvântul. Este o oportunitate pentru fermieri să observe care soi s-a comportat mai bine, care tehnologie a răspuns mai bine anul acesta, astfel că, practic, obţinem un transfer de tehnologie dinspre producători către fermierii noştri", a adăugat Tomel Petrache.

Tractoarele Fendt şi utilajele Horsch au atras fermierii ca un magnet
Nu doar culturile agricole s-au aflat în atenţia oaspeţilor Merpano. Maşinile agricole au avut "partea" lor de glorie. În special tractoarele Fendt şi utilajele Horsch.
MEWI, care se bucură de un parteneriat de lungă durată cu organizatorii, nu putea lipsi de la eveniment. Echipa Mewi a fost însoţită de o parte din produsele din portofoliu, foarte cunoscute şi apreciate de fermieri, clienţi sau viitori colaboratori. Toţi cei care au vizitat standul Mewi au găsit răspunsuri la întrebările legate de echipamentele expuse şi nu numai. „Este primul eveniment de acest fel şi am rămas plăcut surprinşi de faptul că ne-au vizitat foarte mulţi fermieri. Este un lucru îmbucurător care ne dă speranţă şi un imbold să repetăm evenimentul şi anul viitor. Nu e uşor, e mult de lucru, dar avem un colectiv tânăr, nişte copii de ispravă, care s-au străduit ca totul să iasă bine. Şi cred că am reuşit lucrul acesta, pentru că oamenii pleacă mulţumiţi, cu zâmbetul pe buze. Lumea e interesată şi de echipamentele agricole. Toţi cei care ne-au vizitat s-au îndreptat şi spre locul în care au fost expuse. Tractoarele Fendt şi utilajele Horsch au atras fermierii ca un magnet”, ne-a spus Dumitru Toşca, administrator Merpano.
Despre colaborarea companiei Merpano cu MEWI, numai lucruri bune. O altă dovadă că profesionalismul şi implicarea nu rămân niciodată nerăsplătite: „Colaborarea cu MEWI este una deosebită. Suntem nu mulţumiţi, ci foarte mulţumiţi. Tehnicienii sunt foarte bine pregătiţi, iar cei care coordonează activitatea de la service şi piese sunt nişte oameni de toată isprava”, a adăugat administratorul Merpano.

Fendt 1050 Vario „te salvează de la multe necazuri”
Desigur, vedeta standului a fost Fendt 1050 Vario, tractor care face parte şi din parcul de maşini agricole al companiei Merpano încă de anul trecut. „Faima” sa nu se datorează doar aspectului impunător, ci mai ales specificaţiilor tehnice: peste 500 CP, cutia de viteze Vario fără trepte, funcţiile performante ca VarioGuide (sistem automat de ghidare) sau VarioGrip (sistemul de control al presiunii din roţi), confortul cabinei etc. Aşa cum a fost prezentat, alături de cultivatorul Horsch Tiger 5 MT, formează echipa perfectă pentru suprafeţe mari de teren şi condiţii dificile de lucru. „Tigerul e nou-nouţ. Încă nu l-am inaugurat. Aveam nevoie de un utilaj pe măsura tractorului Fendt 1050 Vario. De la Horsch mai avem trei Terrano şi utilajele Joker de opt metri, pentru tractoarele de 360 CP. Dar Tiger e altceva. Tractorul Fendt 1050 l-am achiziţionat anul trecut. Te salvează de la multe necazuri”, a precizat Dumitru Toşca.
Semănătoarea Horsch Pronto 6 DC a ajuns, de asemenea, de curând în curtea Merpano. După ce s-a aflat în probe pe terenurile companiei, nu a mai fost lăsată să plece şi a devenit “angajată” cu normă întreagă. Printre calităţile sale remarcabile amintim precizia înaltă, construcţia compactă, greutatea redusă, capacitatea mare a buncărului şi sistemul de transport avantajos, ce asigură un nivel înalt de performanţă şi de calitate.

Tomel Petrache_b

Tomel Petrache: “Avem oportunitatea de a transmite tot ce înseamnă inovaţie la momentul acesta în agricultură şi avem alături de noi peste 35 de parteneri ce aduc inputuri în agricultură - genetică, produse de protecţia plantelor, utilaje şi maşini - pe care aceştia le folosesc zilnic în fermele lor”.EXPERIENŢĂ PUSĂ ÎN SLUJBA FERMIERILOR
Merpano este cel mai mare distribuitor regional care activează pe raza judeţelor Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. În acelaşi timp, Merpano este un mare producător de sămânţă pentru cereale de toamnă, lucrează peste 3000 ha de teren şi deţine şi operează cea mai mare staţie de condiţionat sămânţă din vestul ţării. "La rândul nostru suntem fermieri, ceea ce ne ajută să înţelegem mai bine agricultorul şi să vorbim pe limba acestuia. Sămânţa produsă de noi este de calitate, tratată corespunzător pentru patogeni şi dăunători. Dorim să arătăm fermierilor ceea ce noi producem şi că pot să aibă încredere în noi. Ne bucurăm că oaspeţii noştri vorbesc unii cu ceilalţi, schimbă opinii. Am dorit ca ei să se simtă ca acasă, de aceea i-am invitat la Săcălaz, în casa noastră şi ne bucurăm că sunt mulţumiţi", a declarat Tomel Petrache.

 Zilele Câmpului Merpano_b

ÎN VIZORUL VIZITATORILOR
Curiozitatea, interesul şi atenţia celor prezenţi s-au îndreptat spre toate echipamentele expuse de firma MEWI: combina de recoltat Fendt 9490 X - cu motor AGCO POWER de 496 CP, sistem de batere cu trei tobe HyPerforma, tobă de batere de 1,68 m lăţime şi sistem de separare cu două rotoare; presa de balotat Fendt Rotana F 130 - cu o lăţime a camerei de balotat de 1,23 m şi diametru de 1,25 m, dotată cu monitor de comandă E Link cu control central al presiunii balotului şi numărător de baloţi; discul scurt Horsch Joker 8 RT, perfect pentru orice tip de sol, graţie fiabilităţii sale, reuşeşte să menţină fără probleme adâncimea de lucru; aparatul de erbicidat Lemken Primus 12/2500, cu o capacitate a bazinului de 2.300 de litri, lance de 24 m şi control al procesului de lucru cu ISOBUS; tractorul Valtra T 194, cu motor turbo în 6 cilindri, ce dezvoltă o putere de 195 CP, având cutie de viteze Power Shuttle 30+30, ambreiaj umed multidisc şi tracţiune integrală; tractoarele Fendt - 936 Vario şi 313 Vario, deja cunoscute pentru tehnologia înaltă cu care sunt dotate.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 491 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?