Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zilele Câmpului LG 2011

Publicat: 19 iulie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Limagrain România a organizat, pe parcursul lunii iunie, o serie de demonstraţii în câmp, pentru culturile de cereale păioase şi de rapiţă, în diferite zone de cultură din vestul şi din sudul ţării

În sudul ţării, mai exact la Roseţi, judeţul Călăraşi, pe o suprafaţă de aproape douăzeci de hectare ale societăţii Concordia Agro, participanţii - fermieri şi specialişti agronomi, au asistat la prezentarea câmpurilor demonstrative cu şase varietăţi de rapiţă (trei hibrizi şi trei soiuri), şapte soiuri de grâu şi unul de orz furajer.

Partenerii LG în organizarea acestui eveniment au fost Bayer CropScience - pentru produsele de protecţie a plantelor, şi IPSO Agricultură - pentru tractoare şi combine (modelele 8430 şi 6930 la tractoare şi S690i, la combine).


Produse LG, pe mai mult de jumătate din suprafaţă

Societatea din Călăraşi exploatează peste patru mii de hectare de teren agricol, cultivate cu cereale păioase, porumb, rapiţă, floarea soarelui şi, o suprafaţă mai mică, cu plante furajere.
„Jumătate din suprafaţa de cereale păioase este însămânţată cu soiuri LG şi aproape 60% din rapiţă provine de la acelaşi producător.

Cea mai mare suprafaţă de grâu a fost însămânţată cu cele mai vechi soiuri aduse în ţară: Apache şi Renan. Soiurile de grâu au fost alese atât pentru potenţialul de producţie ridicat, cât şi pentru calităţile de panificaţie. La rapiţă, cea mai mare suprafaţă este cultivată cu soiul Manitoba” a precizat Ion Porumb, directorul tehnic al Concordia Agro.

„Chiar dacă fermierii sunt obişnuiţi cu soiuri sau hibrizi de rapiţă foarte cunoscuţi, cum este şi cazul Manitoba, Limagrain încurajează testarea noutăţilor cu care vine pe piaţă, şi anume: soiul Adriana sau hibridul Artoga”, ne-a declarat Alina Creţu, director de marketing Limagrain România.

Evenimente similare se vor organiza şi în luna august pentru prezentarea noutăţilor, marca LG, la porumb şi la floarea soarelui.


INFO

HIBRIZI DE RAPIŢĂ
Manitoba şi Artoga

Manitoba este un soi cu dezvoltare semitardivă, productivitate ridicată şi rezistenţă deosebită la boli: Phoma lingam şi Sclerotina. Rezistă foarte bine la iernare, datorită unui start foarte bun la pornirea în vegetaţie şi are rezistenţă bună la scuturare.

Plantele sunt viguroase încă din primele faze de vegetaţie, au o capacitate mare de ramificare şi un ritm de creştere rapid. Capacitatea de producţie ridicată şi adaptabilitatea acestei varietăţi o recomandă pentru diferite zone de cultură a rapiţei în România. Potenţial biologic este de 4000-4500 kg.

Artoga este un hibrid mai nou de rapiţă, adus mai întâi în Europa Centrală, iar de doi ani a ajuns şi în România, având la bază genetica nemţească. Caracteristic este faptul că are o ramificare puternică, ce începe de jos, ceea ce îl face să aibă o capacitate deosebită de producţie. Potrivit producătorilor de seminţe, este suficient să ai 25-35 de plante la ieşirea din iarnă, ceea ce înseamnă 40-45 de seminţe/mp la semănat.

„Chiar dacă la ieşirea din iarnă aveţi cinci plante la metru pătrat, păstraţi cultura şi daţi un pic mai mult azot”, i-a sfătuit pe fermieri Pierre Jarreau, director comercial al Limagrain România.

Artoga este un hibrid de rapiţă cu înflorire timpurie şi o maturitate a plantelor semitimpurie. Are o excelentă toleranţă la boli (Phoma şi Sclerotina), o rezistenţă foarte bună la iernare şi comportament bun în condiţii de secetă. Stabil în producţie, potenţialul biologic este de 4000-4500 kg/ha, iar conţinutul de ulei în seminţe este foarte ridicat.

Vizualizat: 641 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?