Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zahărul în 2016, la bilanț

Publicat: 16 februarie 2017 - 18:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• peste 1000 ha de sfeclă au rămas nerecoltate

Campania de sfeclă de zahăr 2016 a fost una dintre cele mai dificile din ultimii ani. Pe de o parte, din cauza secetei excesive de la mijlocul perioadei de vegetație (iulie - august), în mai mult de o treime din țară (în special în Moldova) și, pe de altă parte, din cauza ploilor abundente înregistrate în perioada de recoltare (septembrie - octombrie) și a gerurilor și a zăpezilor din luna decembrie.

Sfecla

Este pentru prima dată în ultimul deceniu când rămân nerecoltate mai mult de 1000 ha de sfeclă de zahăr din cele peste 23.635 ha declarate înainte de recoltare (tabel).

Pagubele sunt enorme. Vor veni despăgubirile?
Cea mai dificilă campanie de recoltare s-a întregistart în vestul țării, fabrica din Oradea nereușind să recolteze aproape 700 ha. Există fermieri care au rămas în pagubă cu suprafețe semnificative (chiar peste o sută de hectare!). La un cost de peste 1500 euro/ha, ne putem imagina cam care este pierderea suferită de aceștia. Așa cum speră și președintele Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR), Ioan Gherman, Guvernul va trebui să aloce despăgubiri, acceptând forța majoră (ploi abundente urmate de ninsori și de geruri puternice), acestor fermieri care n-au reușit să-și valorifice producția.
Suprafețe nerecoltate, mai mici dar destul de semnificative, se înregistrează la Fabrica de zahăr Bod (217 ha), Agrana Roman (111 ha - aici directorul de producție Mihail Dimitriu ne-a informat că practic această suprafață a fost compromisă din alte cauze înainte de începerea recoltării și că nici n-a existat intenția de a fi recoltată) și fabrica Luduș - 50 ha.
De subliniat mai e un aspect foarte important, întâlnit în 2016 după foarte mulți ani. Unele fabrici și-au oprit procesarea în plină campanie din cauza imposibilității recoltării și asigurării stocului de sfeclă din cauza ploilor abundente.

Producție medie de 6,4 tone de zahăr/ha
Producția netă de rădăcini se situează la un nivel acceptabil de 47 tone/ha, cu peste 50 tone/ha la Oradea și Luduș, aproape 43 tone/ha la Roman (seceta excesivă!), Bod-ul situându-se pe media țării.
Producția de zahăr depășește cota (104.689 tone) cu 38%, obținându-se o cantitate de peste 144 mii tone. Această producție este mai mare decât în 2015 cu peste 26 mii tone, dar mai mică decât în 2014, când s-a obținut cea mai mare producție de zahăr după intrarea României în UE (206.751 tone).
Ca producție medie de zahăr la hectar, deși departe de realizările din Franța sau Germania, de exemplu, obținem 6,4 tone/ha (5,1 t/ha în 2015 și 7,14 t/ha în 2014). Ploile abundente din toamnă, dar și unele carențe în fertilizare, tratamente, au determinat obținerea unor indicatori modești (digestia de 16,3% și randament de extracție de 13,65%).
A fost ultimul an de cotă în producția de zahăr din UE. Fermierii și fabricile de zahăr negociază acum noile contracte și-și croiesc strategiile pentru anii viitori, când cel puțin până în 2020 subvenția la sfeclă rămâne totuși atractivă.

 

 

OPERATIVA FINALĂ PRIVIND RECOLTAREA SFECLEI DE ZAHĂR LA DATA DE 26.01.2017

Tab sfecla


Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Vizualizat: 578 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?