Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Xarvio - fermierul digital

Publicat: 25 februarie 2020 - 10:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura se confruntă cu provocări majore la nivel mondial. În unele regiuni, cererea de produse alimentare şi de furaje creşte rapid, în timp ce în altele condiţiile de producţie nu sunt deloc satisfăcătoare.

Tehnologiile moderne de informare şi comunicare, robotica şi ceea ce generic numim „internetul lucrurilor” (Internet of Things - IoT, în limba engleză) ar trebui să-i ajute pe fermieri să îşi gestioneze activitatea într-un mod sustenabil şi să utilizeze mai bine resursele chimice, contribuind astfel la protecţia solului şi a apelor subterane, pentru ca în final să producă mai mult cu mai puţin.

Unele companii au înţeles exact încotro se îndreaptă lucrurile şi scopul lor este de a cerceta aceste noi tehnologii şi de a le dezvolta într-o manieră orientată către aplicaţii. Aceasta implică, printre altele, gestionarea datelor şi susţinerea proceselor agricole cu tehnici de automatizare. În toamnă, la Agritechnica, în cadrul celui mai mare târg de tehnologie agricolă, am văzut câteva soluţii extrem de interesante. Printre ele şi xarvio Scouting, o aplicaţie mobilă foarte deşteaptă care poate fi integrată într-o platformă digitală complexă, proprietate a BASF.

xarvio-01_b

Cartografierea culturilor
Folosind recunoaşterea instantanee a fotografiilor, algoritmi de analiză complecşi şi tehnologia de partajare a datelor, aplicaţia xarvio Scouting permite cultivatorilor şi agronomilor să identifice imediat buruienile-problemă şi bolile care pot apărea în culturile lor. Nu trebuie decât să accesaţi camera telefonului mobil şi aplicaţia îşi face treaba. Ajutându-se de algoritmi avansaţi de machine learning, care îşi îmbunătăţesc permanent precizia şi funcţionalităţile cu ajutorul Inteligenţei Artificiale şi a schimbului de date, asta înseamnă că acurateţea rezultatelor va fi din ce în ce mai mare cu fiecare căutare. Este o modalitate cât se poate de simplă pentru cei ce doresc să adopte noi metode care îi pot ajuta să îmbunătăţească semnificativ calitatea recoltelor şi să crească productivitatea.

Pe lângă faptul că scanează culturile identificând presiunea de boli şi buruieni, aplicaţia poate determina în acelaşi timp şi numărul de plante pe metrul pătrat în postemergenţă (o estimare medie). Înarmaţi cu aceste informaţii, fermierii pot diagnostica mai exact problemele şi pot selecta tratamentele adecvate.
La Hanovra am testat personal funcţionalitatea acestei aplicaţii, iar rezultatele au fost cât se poate de încurajatoare. Ulterior mi-am şi instalat xarvio Scouting, iar la primăvară mi-am propus să o testez din nou în câmp. Aplicaţia este disponibilă pentru descărcare gratuită în magazinul de aplicaţii Google Play sau Apple Store.

Câmpuri sănătoase
O altă inovaţie prezentată de BASF la Agritechnica 2019 este xarvio Healthy Fields, un serviciu de protecţie a culturilor, pe bază de subscripţie, prin intermediul căruia fermierii şi prestatorii de servicii pot monitoriza riscul de infestare a culturilor, primind recomandări pe tot parcursul sezonului. Este ca un fel de superagronom care evaluează starea culturilor şi, în funcţie de presiunile ce apar în câmp, vă ajută să luaţi cele mai bune decizii posibile. Face recomandări inclusiv în ceea ce priveşte tipul de tratament, alegerea produsului şi dozarea optimă specifică stării de vegetaţie. Pe baza datelor colectate, xarvio Healthy Fields poate astfel decide pentru dumneavoastră dacă se impune o strategie cu două tratamente sau una cu trei tratamente, ţinând cont de gradul de infestare a culturilor. Produsele cu o eficacitate mai mare vor fi utilizate pentru a asigura potenţialul de randament mai mare.

Iar la final de sezon, dacă daunele provocate de o anumită boală în cultură sunt mai mari decât cele convenite în avans, fermierul va putea fi chiar despăgubit financiar. Pentru asta e nevoie, desigur, de plata unui abonament, care poate varia între 150 euro/hectar (varianta de bază pentru două aplicări) şi 230 euro/hectar (varianta premium, pentru suprafeţele cu randament ridicat şi dacă se ajunge la 3 tratamente). În preţ sunt incluse costurile pentru fungicide şi regulatori de creştere, aplicarea tratamentelor de către furnizor şi garanţia de sănătate pentru culturi.

xarvio-02_b

O soluţie digitală complexă
Atât xarvio Scouting, cât şi xarvio Healthy Fields fac parte dintr-o suită de produse digitale oferite de xarvio Digital Farming Solutions, sau altfel spus, soluţia BASF bazată pe un model de platformă globală de agricultură care oferă sfaturi agronomice independente, specifice zonei de câmp, gândită astfel încât să permită fermierilor să îşi gestioneze culturile cât mai eficient şi mai durabil.

Suita xarvio include şi aplicaţia xarvio Field Manager, care combină vizualizarea standard a zonelor de câmp cu trei caracteristici de ultimă oră: Field Monitor (monitorizarea culturii), Spray Timer (recomandarea privind aplicarea tratamentelor) şi Zone Spray (aria de stropire), toate concepute pentru a oferi fermierilor şi consultanţilor agricoli instrumente economice şi durabile care să îmbunătăţească producţia agricolă, de exemplu prin identificarea automată a momentului şi dozei optime de aplicare a fungicidelor.

Xarvio Field Manager este o soluţie digitală care îi ajută pe fermieri să ia decizii în diverse domenii ale activităţii lor agricole. Scopul este acela de a realiza un sistem de cultivare mai eficient, care să protejeze mediul înconjurător şi să asigure utilizarea optimă a fiecărei parcele. Fermierii pot vedea în orice moment starea terenului, pot obţine recomandări pentru fiecare parcelă şi pot descărca un set de hărţi care indică recomandările de aplicare pentru fiecare zonă în parte.

xarvio-03_b

BASF ŞI BOSCH ÎŞI EXTIND COOPERAREA ŞI ÎN DOMENIUL DIGITAL
În noiembrie anul trecut, companiile BASF şi Bosch anunţau că-şi intensifică parteneriatul de succes în dezvoltarea soluţiilor digitale pentru agricultură, prin înfiinţarea unui centru comun, care le va permite să îşi desfăşoare activităţile de cercetare şi de dezvoltare sub un singur acoperiş. Cele două companii colaborează încă din 2016 la un proiect comun, de aplicare inteligentă a erbicidelor. Este vorba despre o tehnologie de mare precizie în ceea ce priveşte eliminarea buruienilor problemă din culturile agricole, capabilă să reducă semnificativ volumul total de substanţe chimice aplicate. Sistemul inteligent produs de cele două companii ar urma să fie lansat oficial pe piaţă în 2021.

Noua tehnologie poate, de asemenea, să facă diferenţa între plantele de cultură şi buruieni, aplicând erbicidele în mod selectiv. Cum funcţionează noua tehnologie? Pe măsură ce maşina de erbicidat survolează câmpul, camerele sale de bord înregistrează imagini cu vegetaţia din întreaga zonă. Sistemul inteligent de gestionare a aplicării erbicidului analizează semnalele primite de la senzori şi identifică prezenţa unei plante de cultură sau a unei buruieni. Apoi, sistemul controlează jeturile de pulverizare şi erbicidul este aplicat doar acolo unde e nevoie. Zonele fără buruieni, pe de altă parte, rămân neerbicidate. Întreaga procedură - scanare, identificare şi aplicare - durează doar câteva milisecunde şi se realizează într-o singură etapă de procesare.

 

Vizualizat: 1408 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?