Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vulnerabilitatea porumbului la atacul Ostrinia

Publicat: 22 iunie 2018 - 00:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Condiţiile climatice atipice care au marcat acest an agricol şi-au arătat „colţii” şi în evoluţia culturii de porumb. După primele trei luni ale anului în care s-a înregistrat exces de umiditate, după o scurtă iarnă sosită în luna martie, urmată de o încălzire bruscă a vremii în luna aprilie, în multe zone, din cauza secetei din primăvară, porumbul a avut o răsărire foarte eşalonată. 

În sud-estul şi estul ţării, la sfârşitul lunii mai, în câmp aveam în lanurile de porumb şi plante aflate în stadiul de 8-9 frunze, dar şi plante cu 2-3 frunze, care au răsărit după o ploaie mai serioasă. În majoritatea zonelor din sud-estul ţării, în luna aprilie nu a plouat deloc sau, acolo unde au fost precipitaţii, acestea nu au depăşit 5 mm. În luna mai, vremea s-a menţinut în aceleaşi tipare, în unele zone a plouat ceva mai mult, în alte zone nu a plouat mai deloc. De exemplu, într-o zonă a plouat 15 mm, iar 5 km mai departe nu a plouat deloc. Toate aceste lucruri au avut drept rezultat o eşalonare foarte mare a răsăririi porumbului (dar şi a florii-soarelui), iar consecinţele se văd cu ochiul liber.
Prima mare provocare a fermierilor va fi cum şi când să efectueze erbicidarea post-emergentă, ce tip de erbicid să aleagă. Mai ales că rezerva de buruieni este una foarte ridicată, ca urmare a iernii blânde. A doua provocare va fi legată de atacul insectelor dăunătoare. Cei care au reuşit să trateze sămânţa cu unul dintre produsele pentru care s-a dat derogare, trecând cu bine de atacul răţişoarei proumbului (Tanymecus dilaticollis), al viermilor sârmă (Agriotes spp.) sau al viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera), au de trecut acum peste atacul dăunătorilor din a doua parte de vegetaţie a porumbului.

Plante de porumb cu perioadă de vegetaţie eşalonatăClick pe poza pentru galerie!

Preveniţi pătrunderea adulţilor şi/sau a larvelor de Ostrinia n. în tulpini
Începând cu a doua decadă a lunii iunie, în regiunile sudice are loc zborul în masă al fluturilor sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis). Femelele exercită o stimulare asupra masculilor prin intermediul feromonilor sexuali. Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzelor, aproape de nervura principală, de obicei în grupe de câte 15-50 bucăţi (uneori 80), ca ţiglele pe casă, acoperite cu o substanţă aglutinantă. Femelele se caracterizează printr-o prolificitate foarte ridicată, pe parcursul scurtei lor vieţi; ca formă adultă (7-15 zile), o femelă poate depune 300-350 de ouă, unori până la 750 (în condiţii climatice favorabile acestui dăunător). Larvele eclozate au un comportament migrator, se pot deplasa de pe o plantă pe alta cu ajutorul unui fir de mătase. Dacă vremea este caldă şi secetoasă, mai mult de 70% din larvele eclozate mor. De asemenea, dacă în momentul eclozării larvelor, până când acestea pătrund în plantă, se înregistrează furtuni puternice, multe dintre ele pot muri. Din contră, dacă în perioada când eclozează larvele se înregistrează temperaturi moderate, umiditate relativă a aerului ridicată şi nu sunt curenţi puternici de aer, atunci există posibilitatea ca multe dintre aceste larve să scape şi să pătrundă în tulpinile de porumb, cu consecinţele ştiute de noi toţi.
Este foarte important să monitorizăm lanurile de porumb pe tot parcursul lunii iunie şi începutul lunii iulie, pentru a vedea dacă este necesar să facem sau nu un tratament în vegetaţie pentru combaterea adulţilor sfredelitorului porumbului şi/sau a larvelor aflate în primul stadiu de dezvoltare, înainte ca acestea să pătrundă în tulpini.

Dificultăţi la efectuarea tratamentului chimic
Cum monitorizăm cel mai bine lanul de porumb? Mai ales că este imposibil să „numărăm” fluturii. Cea mai la îndemână metodă este amplasarea capcanelor feromonale în lanurile de porumb pentru a se constata momentul începutului zborului fluturilor. Cercetări efectuate în ţara noastră au ajuns la concluzia că momentul optim de efectuare a tratamentului chimic în vegetaţie pentru combaterea sfredelitorului porumbului este la 5-7 zile de la apariţia în capcanele feromonale a primilor fluturi. Teoria sună foarte frumos, dar practica.... „ne omoară”, vorba proverbului. În primul rând, în această perioadă porumbul ajunge (sau a ajuns) la înălţimea maximă. Puţini fermieri dispun de maşini autopropulsate pentru efectuarea tratamentelor chimice, când porumbul a ajuns la această înălţme. În al doilea rând, în cazul sfredelitorului, deşi în ultima vreme s-au omologat insecticide cu eficacitate ridicată pentru combaterea în vegetaţie a acestuia, fereastra de aplicare a tratamentului este una foarte scurtă. Dacă s-a ratat momentul optim şi larvele au pătruns în tulpină, atunci nu prea mai avem ce să facem.

Ştiaţi că plantele de porumb pot lupta singure cu „invadatorii”?
Dar chiar şi aşa, nu totul este terminat. Dacă nu am reuşit să aplicăm la timp tratamentul chimic, mai avem totuşi o şansă. Rezistenţa hibirizilor de porumb la larvele acestui dăunător este strâns legată de prezenţa în plante a substanţei gluconă 2,4 dihidroxi-7-metoxiibenzoxazin, denumită în mod convenţional DIMBOA. Această substanţă imprimă plantei un caracter repulsiv pentru larve, determinând stagnarea dezvoltării acestora şi, în final, moartea lor. Nu toate plantele de porumb au această substanţă în mod egal. În procesul de ameliorare se lucrează an de an la obţinerea hibrizilor de porumb cu diferite grade de rezistenţă la atacul de Ostrinia nubilalis. Este destul de greu să „aduni” în acelaşi hibirid şi rezistenţa la Ostrinia, şi cea la boli, precum şi rezistenţă la cădere, dar şi producţie mare şi capacitate rapidă de pierdere a apei din bob la maturitate etc.
La INCDA Fundulea s-au creat de-a lungul timpului şi se creează şi în prezent hibrizi de porumb care au rezistenţă la atacul acestui dăunător. An de an, materialul biologic este testat în situaţii de infestare artificială cu ponte de Ostrinia nubilalis produse în condiţii controlate, de laborator. În acest an, în care avem aceste condiţii climatice atipice, când ne-am confruntat cu o răsărire foarte eşalonată a plantelor de porumb şi, cel mai probabil, la data la care va apărea articolul, plantele vor fi în diferite faze de vegetaţie, ideal ar fi să avem în ferma noastră hibrizi de porumb despre care să cunoaştem cât de rezistenţi sunt la atacul larvelor sfredelitorului porumbului. Dacă avem plante care luptă în mod natural cu larvele acestui dăunător, putem economisi banii pe un tratament chimic.
În final, vă doresc să aveţi un lan de porumb cu cât mai puţini dăunători, dar mai ales vreme şi... vremuri liniştite!

Emil GEORGESCU
INCDA Fundulea


GREŞURI TEHNOLOGICE LA SEMĂNAT, VIZIBILE ÎN LANUL DE PORUMB
Pe lângă seceta din primăvară, o altă cauză a răsăririi foarte eşalonate a porumbului a fost şi viteza de semănat. Nu toţi fermierii au în dotare semănători moderne, mulţi dintre ei folosesc „bătrânele” SPC-uri (semănătoari de altfel foarte bune şi acum). Problema este că nu se respectă viteza optimă la semănat şi merg în brazdă mai repede decât trebuie. În acest caz, nu toate seminţele sunt plasate la aceeaşi adâncime. În anii normali, dacă avem în sol o umiditate cât de cât optimă, nu se observă că seminţele au fost plasate în brazdă la adâncimi diferite, ca urmare a unei viteze prea mari la semănat. Dar în anii cu primăveri foarte secetoase, cum a fost aceasta, dacă nu se respectă viteza optimă la semănat, plantele pot răsări eşalonat. Puţini fermieri au în dotare semănători moderne, care merg la viteză mai mare sau care seamănă la adâncime variabilă, în funcţie de umiditatea solului. Toţi aceşti factori - seceta şi nerespectarea vitezei optime la semănat - au avut drept rezultat ceea ce vedem azi pe câmp, în zonele afectate de deficitul de umiditate.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 1762 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?