Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VREMEA, CÂMPUL şi TEHNOLOGIA. Agricultura ca o ECHIPĂ de FOTBAL?!

Publicat: 25 aprilie 2017 - 19:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIFERENŢE date de SEMĂNAT! Agricultura, în zilele pe care le trăim, poate fi, oarecum, comparată cu o echipă de fotbal: când are rezultate bune şi aduce trofee, stadionul este plin, se adună bani din publicitate şi din vânzarea de tricouri şi fulare, se fac bani buni din vânzarea jucătorilor; când trece printr-o perioadă nefastă, iar încasările scad pe toate fronturile.

Subliniem importanţa respectării epocii optime de semănat, desigur atunci când organizatoric sau climatic este posibil. Desigur că influenţele din câmp sunt complexe şi, practic, nu pot fi găsite două situaţii în care factorii să acţioneze absolut uniform. Însă, cunoscând cele două situaţii prezentate, apreciem că până la acest moment diferenţa este dată cu foarte mare probabilitate de momentul semănatului. Revenim cu ilustrarea ideii, prezentând în foto 1 (la intrarea în iarnă plantele aveau 6-8-10 frunze) şi foto 2 (la intrarea în iarnă plantele aveau 10-12 frunze, dar după reluarea vegetaţiei, nu arătau prea promiţător) evoluţia culturii de rapiţă în două situaţii diferite.

foto-1._bClick pe poza pentru galerie!

Şi adâncimea de semănat face diferenţa
Nimic nu este mai rău decât răul pe care ni-l facem singuri. Sub presiunea timpului şi a vremii (care în toamnă merge spre a fi mai rea), atenţia la detaliile de lucru nu mai este foarte acută. Aşa s-a întâmplat în situaţia din foto 3. Practic este acelaşi hibrid, aceeaşi semănătoare şi acelaşi moment de semănat iar parcelele sunt vecine. Prima dată a fost semănată parcela din stânga, după care semănătoarea s-a mutat în parcela din dreapta. Totuşi, starea solului a fost diferită, ceea ce a făcut ca semănătoarea să se afunde, rezultând o adâncime de semănat total nepotrivită pentru rapiţă.

Agricultura şi factorii ei (i)responsabili
Când agricultura contribuia din plin la PIB-ul ţării, era în toate discursurile, toţi ştiau că trebuie sprijinită şi dezvoltată. În momente mai dificile, ca cele pe care le traversăm, se mai aud doar cei care chiar simt greul, adică fermierii. Se spune că „Niciodată să nu spui că îţi pare rău înainte de a o dovedi!” Acum ar fi un moment potrivit pentru a dovedi susţinere pentru agricultură acolo unde este cazul.

Citiţi articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2017!

TEXTE FOTO:
Foto 1 - Evoluţia unei culturi de rapiţă semănată la data de 10 septembrie 2016
Foto 2 - Evoluţia unei culturi de rapiţă semănată la data de 02 septembrie 2016
Foto 3 - Rapiţă: semănată bine (stânga); semănată prea adânc (dreapta)
Foto 4 - Grâu semănat prea adânc
Foto 5 - Cultură de grâu semănată la 08 oct. 2016
Foto 6 - Cultură de grâu semănată la 22 nov. 2016
Foto 7 - Refacerea unei culturi de rapiţă după excesul de apă

Vizualizat: 1389 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!