Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

„Vom împărtăşi experienţa noastră lumii întregi!”

Publicat: 25 august 2019 - 17:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Afirmaţia din titlu este promisiunea făcută de Adiv Baruch, preşedintele al Israel Export Institute din 2017, o agenţie semi-guvernamentală subordonată Ministerului Economiei şi care promovează capacităţile industriale ale Israelului prin cooperarea comercială la toate nivelurile.

Adiv Baruch_b

Născut din părinţi emigranţi din România, Adiv Baruch este absolvent al Institutului Technion din Haifa şi co-fondator al Ness Technologies, una dintre cele mai mari companii de servicii IT din Israel. Reuşita organizării AgriIsrael 4.0 i se datorează în mare parte.

Ferma: Întâi de toate, vă rog să ne spuneţi care sunt parametrii de performanţă ce definesc capacitatea Israelului de a fi competitiv în plan extern.
Adiv Baruch: Peste 50 la sută din exporturile israeliene sunt legate de tehnologii. În 2018 am exportat produse şi servicii în valoare de 111 miliarde de dolari, iar 53% din această sumă sunt direct legate de domeniul high-tech. Exportăm în 137 de ţări, chiar şi în state cu care nu avem stabilite legături politice.

Ferma: Care este rolul Institutului Israelian pentru Export în tot acest angrenaj?
Adiv Baruch: Statul Israel este dependent de exporturi şi se bazează pe economia locală. Guvernul investeşte bani în industrie, pentru a educa piaţa, pentru a învăţa companiile să gândească global, oferind în acelaşi timp expertiză pentru dezvoltarea pe pieţele externe. Avem 17 domenii de interes, iar unul dintre acestea este, desigur, agricultura. Statul Israel oferă subvenţii companiilor nou înfiinţate care doresc să pătrundă pe pieţele internaţionale. Acestea au nevoie de sprijin financiar pentru a se dezvolta în această direcţie. Atunci intervenim noi.

Ferma: Cât de important este domeniul agricol pentru Israel?
Adiv Baruch: Extrem de important. Agricultura este o necesitate pentru o ţară ca Israel, unde clima este nefavorabilă, solurile au o fertilitate scăzută şi ne confruntăm cu un deficit mare de apă. Dar nevoia ne-a împins să inovăm şi să ne dezvoltăm în pofida acestor neajunsuri. Aşa am reuşit să devenim autosuficienţi. Dar principalul nostru atu sunt oamenii şi capacitatea lor de a inova.

Ferma: Unde se poziţionează Israelul pe harta agriculturii mondiale în acest moment?
Adiv Baruch: Suntem unul dintre principalele centre de inovare la nivel global, şi nu doar în domeniul irigării şi al desalinizării apei, ci şi în ceea ce priveşte agricultura de precizie şi securitatea alimentară. Avem peste 600 de companii care activează în acest sector. Dacă privim în ansamblu, vom observa că în fiecare domeniu există cel puţin o companie israeliană în top 10. Lumea a început să recunoască talentul şi capacitatea de gândire a inginerilor noştri. În ultimele două decenii, peste 400 de companii multinaţionale şi-au deschis centre de cercetare şi dezvoltare în Israel pentru că au considerat că este un mediu prielnic pentru a investi. Şi mai este ceva ce ne diferenţiază într-un fel de alţii. Faptul că ciclul de dezvoltare a unui produs, pornind la arhitectura primară şi până la implementarea soluţiei şi apariţia sa pe piaţă, este unul foarte scurt. În Israel, schimbul de generaţii durează uneori mai puţin de un an! Evoluţia este senzaţională, ne aflăm într-un proces continuu de dezvoltare. Numai aşa putem rămâne competitivi pe o piaţă extrem de dinamică. Şi, nu în ultimul rând, noi ne-am propus să dezvoltăm soluţii care să răspundă provocărilor la nivel mondial, nu doar nevoilor noastre de zi cu zi. Nu ne raportăm doar la piaţa israeliană. Şi foarte important, suntem dispuşi să împărtăşim ideile şi experienţa noastră lumii întregi.

Ferma: Cum ar putea beneficia celelalte ţări de know-how-ul israelian?
Adiv Baruch: Prin colaborare şi crearea de oportunităţi comune. Prin adoptarea de tehnologii care sunt adaptate specificului local. Israel este ca un microcosmos. În acest spaţiu mic avem deşertul, zona muntoasă, câmpii fertile, practic dispunem de toate condiţiile geografice întâlnite în majoritatea regiunilor lumii. Putem fi priviţi ca un laborator în care se creează tot felul de experienţe ce pot fi aplicate apoi la o scară mult mai largă. Suntem partenerul ideal din acest punct de vedere.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 369 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?