Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Volatilitatea preţurilor, influenţată de capacitatea de stocare

Publicat: 09 iulie 2018 - 16:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Capacitatea de stocare a cerealelor, seminţelor oleaginoase şi proteaginoase pe teritoriul Uniunii Europene a crescut la 359 milioane de tone începând cu 2005, însă încă există blocaje în sistem, care ar putea avea impact asupra sectorului în ansamblul său. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu privind depozitarea cerealelor în spaţiul comunitar, comandat de Departamentul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene. 

Capacitatea totală de stocare a UE pentru cereale, complexul de seminţe oleaginoase şi culturi proteice a crescut cu 20% între 2005 şi 2015, în timp ce producţia a sporit în acest interval cu 11%! S-au înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte gestionarea depozitării, astfel încât toate cele 28 de state membre şi-au extins capacitatea de stocare pe o perioadă de zece ani. Cu toate acestea, potrivit studiului respectiv, au fost semnalate anumite deficienţe care necesită a fi corectate prin investiţii suplimentare.

Siloz_b

Patru coridoare principale de transport
Studiul a identificat patru coridoare principale de transport pentru cereale, seminţe oleaginoase şi culturi proteice din Europa: Marea Baltică - Marea Adriatică, Marea Nordului - Marea Baltică, Rin - Alpin şi Rin - Dunăre. În plus, a constatat că cea mai mare parte a tonajului pe distanţe lungi este acoperită de căile navigabile interioare şi de căile ferate, în timp ce distanţele scurte sunt acoperite, în principal, de transportul cu camioane. Cu toate acestea, pentru toate cele patru coridoare de transport şi pentru cele trei moduri de transport, au apărut blocaje. De exemplu, problemele de capacitate au apărut în reţeaua de transport germană şi austriacă, în special în ceea ce priveşte conexiunile feroviare transfrontaliere.
Cu aproximativ 4 milioane tone de cereale în valoare de peste 1 miliard de euro care se deplasează în interiorul Uniunii în fiecare săptămână, un sistem de depozitare şi de logistică funcţional este foarte important pentru a se asigura că cerinţele pieţei UE sunt îndeplinite la un preţ competitiv. Slăbiciunile pot duce la deficienţe de aprovizionare şi la volatilitate crescută a preţurilor.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 58 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?