Capacitatea de stocare a cerealelor, seminţelor oleaginoase şi proteaginoase pe teritoriul Uniunii Europene a crescut la 359 milioane de tone începând cu 2005, însă încă există blocaje în sistem, care ar putea avea impact asupra sectorului în ansamblul său. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu privind depozitarea cerealelor în spaţiul comunitar, comandat de Departamentul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene.
Capacitatea totală de stocare a UE pentru cereale, complexul de seminţe oleaginoase şi culturi proteice a crescut cu 20% între 2005 şi 2015, în timp ce producţia a sporit în acest interval cu 11%! S-au înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte gestionarea depozitării, astfel încât toate cele 28 de state membre şi-au extins capacitatea de stocare pe o perioadă de zece ani. Cu toate acestea, potrivit studiului respectiv, au fost semnalate anumite deficienţe care necesită a fi corectate prin investiţii suplimentare.
Patru coridoare principale de transport
Studiul a identificat patru coridoare principale de transport pentru cereale, seminţe oleaginoase şi culturi proteice din Europa: Marea Baltică - Marea Adriatică, Marea Nordului - Marea Baltică, Rin - Alpin şi Rin - Dunăre. În plus, a constatat că cea mai mare parte a tonajului pe distanţe lungi este acoperită de căile navigabile interioare şi de căile ferate, în timp ce distanţele scurte sunt acoperite, în principal, de transportul cu camioane. Cu toate acestea, pentru toate cele patru coridoare de transport şi pentru cele trei moduri de transport, au apărut blocaje. De exemplu, problemele de capacitate au apărut în reţeaua de transport germană şi austriacă, în special în ceea ce priveşte conexiunile feroviare transfrontaliere.
Cu aproximativ 4 milioane tone de cereale în valoare de peste 1 miliard de euro care se deplasează în interiorul Uniunii în fiecare săptămână, un sistem de depozitare şi de logistică funcţional este foarte important pentru a se asigura că cerinţele pieţei UE sunt îndeplinite la un preţ competitiv. Slăbiciunile pot duce la deficienţe de aprovizionare şi la volatilitate crescută a preţurilor.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)