Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viteza de creştere a ierbii

Publicat: 07 aprilie 2017 - 12:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Păşunatul pajiştilor la stadiul optim de dezvoltare a plantelor asigură o iarbă apetisantă pentru animale, bogată şi echilibrată în substanţe nutritive. În orice tip de pajişte naturală sau semănată, alegerea momentului optim de începere a păşunatului se stabileşte în funcţie de stadiul de dezvoltare al speciilor de graminee de pajişti. Astfel, valoarea furajeră a unei pajişti variază, în timpul perioadei de vegetaţie, în funcţie de stadiul de dezvoltare al plantelor de graminee (vezi Tabel). 

Păşunatul la o fază avansată de dezvoltare a speciilor de graminee din compoziţia floristică a pajiştilor influenţează negativ valoarea furajeră a pajiştilor prin scăderea puternică a indicilor de calitate a ierbii (o scădere de 2-3 ori a conţinutului de proteină brută şi a digestibilităţii şi o creştere de 40-60% a conţinutului de celuloză).
În decursul unei perioade de vegetaţie, de la faza de 10-12 cm înălţime a plantelor şi până la înflorirea deplină, la modul general, toate plantele de pajişti prezintă trei faze de creştere:
• lentă, cu o dezvoltare slabă a plantelor şi o proporţie scăzută de frunze;
• foarte rapidă, cu o dezvoltare puternică a plantelor (număr mare de frunze, lăstari) şi o creştere exponenţială a producţiei de masă-verde;
• scăzută, în perioada de înflorire, în care planta mobilizează resursele sale pentru refacerea rezervelor de substanţe nutritive necesare înfloritului şi formării seminţelor (vezi figură).
În perioada de reluare a vegetaţiei primăvara, cât şi de refacere a vegetaţiei după cosire sau păşunat, producţia de masă verde a pajiştilor se corelează cu nivelul de creştere a plantelor:
• în primele 6-9 zile de la reluarea vegetaţiei, producţia de masă verde este de cca 0,5 t/ha datorită creşterii lente a plantelor;
• după 12-14 zile se realizează o creştere rapidă a plantelor, iar producţia de masă verde creşte de aproape opt ori (4 t/ha);
• după aproape 3 săptămâni de la reluarea vegetaţiei (21-24 zile), producţia de masă verde ajunge la cca 6 t/ha (o creştere de 12 ori faţă de prima fază);
• după aproape 4 săptămâni (30 de zile), când speciile din vegetaţia pajiştilor au înălţimea de 18-22 cm şi sunt în faza de început de înspicare - butonizare, iar altele la începutul fazei de înflorire, producţia de masă verde este de cca 7 t/ha (o creştere de 14 ori faţă de prima fază).
Un element important de care trebuie să ţină seama crescătorul de animale atunci când stabileşte încărcătura de animale (numărul de unităţi vită mare pentru un hectar de pajişte) este viteza de creştere - formare a ierbii, respectiv cantitatea de masă verde (substanţă uscată) ce se realizează zilnic şi care se raportează la un hectar de pajişte. Astfel, în prima parte de reluare a vegetaţiei, în primăvară sau după cosire-păşunat, creşterea mai lentă a plantelor asigură o cantitate de 50-100 kg masă verde/ha/zi. În perioada de creştere mai puternică a plantelor, în intervalul de 7-14 zile de la reluarea vegetaţiei, cantitatea de masă verde realizată este de 300-400 kg/ha/zi, iar în ultima perioadă de creştere (mai lentă), producţia zilnică de masă verde este de 150-200 kg/ha/zi.
Viteza zilnică de creştere a plantelor de pajişti este condiţionată de o multitudine de factori naturali şi tehnologici: gradul de umiditate, seceta, temperatura, gradul de fertilitate a solului, lucrările de ameliorare aplicate etc.
Cantitatea de masă verde disponibilă pentru animale în timpul păşunatului este în funcţie de înălţimea şi densitatea plantelor din pajişte. În urma studiilor efectuate s-a estimat că pentru fiecare centimetru de creştere în înălţime a plantelor se realizează o producţie de cca 0,5 t/ha/cm de masă verde (sau 100 kg s.u./cm/ha). Astfel, la o înălţime medie de 15 cm a plantelor, producţia de masă verde este de cca 7,5 t/ha (1,5 t/ha substanţă uscată).

 

VALOAREA NUTRITIVĂ A GRAMINEELOR DE PAJI{TI LA DIFERITE FAZE DE DEZVOLTARE (%)

 tabfura1

Fazele de creştere a plantelor de pajişte şi producţia de masă verde a pajiştilor

grafic-plante-furajerea1


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 825 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?