Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viitorul agricol al UE

Publicat: 30 mai 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii mai, la Cluj, a avut loc vizita unui grup de jurnalişti străini în cadrul unui program DG AGRI de exemplificare a diversităţii modelelor agricole în Uniunea Europeană şi de conştientizare a ziariştilor despre particularităţile agriculturii europene. Această vizită a coincis cu prezenţa la Cluj a Comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş

Click pe poza pentru galerie!

Discuţiile s-au axat pe diversificarea şi inovarea în contextul reformei PAC iar conferinţa de presă susţinută de Dacian Cioloş s-a concentrat asupra principalelor provocări ale reformei Politicii Agricole Comune europene post 2013.

Diversificarea producţiei agricole şi competitivitatea în acest sector depinde şi de capacitatea exploataţiilor agricole de a-şi diversifica activităţile economice. Ferma vizitată, Ada Prod Com SRL (din Viişoara, judeţul Cluj, proprietar Ovidiu Onişor), este un exemplu de diversificare a activităţilor de producţie vegetală, creşterea animalelor, producţia de lapte.

Noua politică agricolă comună va susţine o mai bună integrare a rezultatelor cercetării în producţie, inovarea pentru creşterea impactului pozitiv pe care agricultura îl are asupra mediului şi creşterea competitivităţii agriculturii. Acest aspect a fost exemplificat prin vizitarea USAMV Cluj şi a Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate.

 

Obiective prioritare pentru reforma PAC

Comisia se află acum într-o perioadă mai dificilă din punct de vedere al comunicării, deoarece pachetul legislativ va fi prezentat abia în toamnă şi, în lipsa acestuia, este greu de discutat despre detalii şi cifre concrete.

Comisarul Cioloş a dorit să atragă atenţia jurnaliştilor că, „deşi se vorbeşte foarte mult în presă şi poate că este normal, despre ca singurul element esenţial, vreau să facem în aşa fel încât să vedem toate componentele acestei reforme”.

În primul rând, preocuparea asigurarea de condiţii şi şanse egale pentru toţi fermierii, „în contextul diversităţii agriculturii europene, mai ales că este pentru prima dată când se face o reformă comună europeană, care nu se mai constituie în jurul unui model dominant al agriculturii din UE, ci o reformă care trebuie să ia în considerare şi fermele mari şi femele mici şi mijlocii, şi fermele din zona de munte şi cele din zona de câmpie, fermele din zona climatică mediteraneană şi fermele din zona de nord a Europei”, a mai spus Cioloş.

Trebuie oferită oportunitatea şi posibilitatea, pentru ca agricultura europeană să îşi dezvolte potenţialul de producţie, indiferent de tipul de agricultură. În acest context al diversităţii, un element esenţial este asigurarea competitivităţii agriculturii UE.

Conform declaraţiei comisarului, „această competitivitate trebuie asigurată din două puncte de vedere: o competitivitate pe termen lung, care să combine aspectele economice cu aspectele ecologice sau aspectele de piaţă cu aspectele de bună gestiune a resurselor naturale.

Pentru că nu putem să dezvoltăm şi să susţinem financiar o agricultură care vizează doar competitivitatea economică şi de piaţă şi care nu ţine cont de faptul că lucrează cu resurse naturale epuizabile. Dar nici nu putem să alimentăm ideea că agricultura UE este doar o mare grădină, un mare parc care trebuie să întreţină peisaje, pentru că agricultura UE trebuie în primul rând să producă.

Trebuie să combinăm într-un mod pozitiv, constructiv şi eficient această idee de eco-competitivitate”. Altfel spus, competitivitate economică şi ecologică. Iar elementele care vin din inovare, cercetare şi dezvoltare trebuie transferate cât mai mult în practica agricolă.

 

Stimularea asocierii

Întrebările jurnaliştilor străini s-au referit inevitabil la modul şi cuantumul de ajutorare specific diferitelor regiuni din care aceştia veneau. Din păcate, încă nu sunt disponibile cifre cu privire la nivelul viitor al subvenţiilor. Abia după publicarea bugetului alocat agriculturii UE se vor putea face primele estimări.

În Consiliul de Miniştri al UE, există o susţinere de principiu privind reforma PAC. Există desigur şi întrebări privind modul în care vor fi atinse obiectivele propuse. Comisarul Cioloş este optimist şi crede că trebuie dat un semnal clar că, puţinii bani pe care Comisia îi are la dispoziţie, vor fi folosiţi judicios, în folosul contribuabililor şi al fermierilor.

Agricultorii trebuie încurajaţi să se organizeze mai bine şi să reuşească astfel să se ajute singuri, atât prin mecanisme de piaţă, de gestiune a volatilităţii veniturilor sau a preţurilor, cât şi prin mecanisme care să dea posibilitatea obţinerii de produse de calitate şi producţie performante.

Aceasta în condiţiile în care există acum preocuparea pentru o mai bună aprovizionare cu produse proaspete a magazinelor mici, a pieţelor locale, ceea ce presupune stimularea producţiei agricole din jurul oraşelor.

În ceea ce priveşte politica agricolă a ţării noastre, Comisarul a spus că „este important ca, în primul rând, România să ştie ce vrea”.

O selecţie a celor mai importante momente ale conferinţei de presă susţinută de Comisarul Dacian Cioloş la Cluj poate fi urmărită în secţiunea video a portalului www.agroinfo.ro

Vizualizat: 706 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?