Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Viespea rapiţei ameninţă cultura. Cum să intervii în caz de atac puternic!

Publicat: 23 septembrie 2021 - 10:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Larvele viespii rapiţei sunt o ameninţare pentru această cultură în fiecare toamnă.În câteva zile pot distruge complet lanul, fără şanse de refacere. Cum previi sau cum intervii în caz de atac puternic?

În fiecare toamnă, culturile de rapiţă aflate la început de drum pot fi atacate de larvele viespii rapiţei (Athalia rosae, sin. Athalia colibri). Într-un interval de numai câteva zile, în cazul unui atac ridicat, din plantele de rapiţă rămân întregi numai nervurile frunzelor! Mulţi fermieri au avut cel puţin o dată această experienţă, dacă nu chiar de mai multe ori. Cunosc un caz în care la sfârşit de săptămână cultura arăta foarte bine, dar la începutul săptămânii următoare pe jumătate din sola atacată plantele erau compromise.

 

Când creşte voracitatea insectei?


În condiţii de secetă şi temperaturi ridicate, aceste insecte sunt foarte vorace. La o temperatură medie a aerului, în timpul zilei, de 20oC, larvele viespii rapiţei consumă într-o singură zi o cantitate de hrană de două ori mai mare decât masa ei!

atac viespea rapitei 001_b

Foto 1 - Larva viespii rapiţei (Athalia rosae) scheletuind frunza de rapiţă

În ultimii ani, luna septembrie ne-a surprins temperaturi maxime de 30oC sau chiar mai ridicate zile la rând. Acum câţiva ani am constatat prezenţa insectelor adulte în prima decadă a lunii octombrie! Cauza apariţiei eşalonate a adulţilor viespii rapiţei, de la începutul lui septembrie până în prima decadă a lunii octombie, este temperatura ridicată a aerului, înregistrată în aceste prime două luni de toamnă.

 

Protejează cultura în 5 paşi


Cum pot fermierii să îşi protejeze cultura rapiţei de atacul larvelor viespii rapiţei?

1. Tratamentul seminţelor înainte de semănat. În prezent este omologată o singură substanţă activă pentru tratamentul seminţelor de rapiţă. Avantajele tratamentului seminţelor sunt incontestabile şi bine cunoscute de către toţi fermierii, prin urmare nu mai este necesar să le enumăr aici.

2. Ochi vigilent. În primele faze de vegetaţie ale plantelor este necesară o monitorizare zilnică a solelor cu rapiţă. Nu o dată la câteva zile şi doar aruncând câteva priviri fugare de la marginea solei sau din mersul maşinii! Trebuie mers pe diagonala solei, făcute observaţii vizuale, apoi efectuate sonaje ca la carte, pentru a constata dacă s-a atins pragul economic de dăunare (PED), de 2 larve/plantă în cazul viespii rapiţei.

3. Dacă s-a constatat depăşirea PED-ului, se recomandă un tratament în vegetaţie cu unul dintre insecticidele omologate pentru combaterea acestui dăunător.

4. Nu în ultimul rând, se recomandă o fertilizare echilibrată pentru a asigura un start bun plantelor de rapiţă la începutul perioadei de vegetaţie, precum şi o bună dezvoltare a acestora. O plantă bine hrănită „se luptă” mai bine cu insectele dăunătoare. Marea barieră în realizarea unei fertilizări echilibrate, ca la carte, incluisv aplicarea îngrăşămintelor starter, o reprezintă creşterea foarte mare a preţurilor la fertilizanţi, mai ales la cei pe bază de fosfor şi potasiu.

atac viespea rapitei 002_b

Foto 2 - Frunze mâncate în urma atacului larvelor viespii rapiţei

5. Pentru a diminua în timp populaţia viespii rapiţei, intervenim pe 3 direcţii:

Combaterea buruienilor, mai ales a celor din aceeaşi familie botanică cu a rapiţei (crucifere), acestea putând să fie gazde intermediare pentru larvele viespii rapiţei.

Distrugerea samulastrei de rapiţă din culturile de grâu sau orz (care au urmat după rapiţă). Rotaţia rapiţă-păioase este des întâlnită la noi în ţară. Samulastra de rapiţă, la fel ca şi buruienile crucifere, reprezintă gazde ideale pentru larvele viespii rapiţei, adică surse de hrană. Prin combaterea buruienilor şi distrugerea samulastrei de rapiţă nu oferim oportunităţi de hrănire larvelor viespii rapiţei.

Efectuarea arăturilor adânci, după recoltarea rapiţei sau a altor crucifere, pentru a scoate larvele din sol. În prezent mulţi fermieri au înlocuit arătura cu sistemul de lucrări minime al solului.

 

Clima nu e întotdeauna de partea noastră


Efectuarea tratamentului seminţelor precum şi respectarea măsurilor preventive pot să ţină sub control larvele viespii rapiţei, iar plantele aflate în primele faze de vegetaţie pot să aibă o creştere şi dezvoltare normală. E adevărat că pentru acest lucru mai avem nevoie de ceva. De o umiditate corespunzătoare a solului. Din păcate, ultimele toamne ne-au arătat încă o dată cât de capricioasă este vremea: avem fie secetă, fie ploi prea multe într-o perioadă scurtă de timp.

 atac viespea rapitei 003_b

Foto 3 - Atacul moderat al larvelor viespii rapiţei: plantele erau dezvoltate în momentul atacului

CUM FACEM SONDAJUL PENTRU A DETERMINA PED-UL?

Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-30 septembrie 2021!

Cumpără Revista FERMA în format electronic de AICI!


un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 887 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?