Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Viermii sârmă: sezon nou, aceeași amenințare

Publicat: 13 februarie 2022 - 21:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

An după an, fermierii cultivatori de cartof și legumicultorii se confruntă cu aceeași provocare majoră: viermii sârmă și alți dăunători de sol. Acum există o soluție performantă de combatere: Columbo® 0,8 MG.

Columbo® 0,8 MG este un produs pe bază de cipermetrin, o soluție eficientă împotriva viermilor sârmă și a altor larve de lepidoptere (buha semănăturilor) și diptere.

cartofi Kwizda Agro Romania_b

Sursa foto: ®AdobeStock


Prevenirea atacului înainte de plantare


Un atac al viermilor sârmă (Agriotes spp.) poate conduce și la pierderea a peste 50% din recolta cantitativă și calitativă a unui an agricol. Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului sau legumelor favorizează dezvoltarea Agriotes spp. chiar și până la 1-5 larve/mp, de aceea este obligatoriu ca prevenirea atacului să se facă înainte de plantare. Așadar, problema care trebuie pusă nu este dacă va ataca, pentru că în peste 80% din cazuri atacul este cert, ci cum să ne ferim din start de pierderile cauzate de larvele gândacului pocnitor (Agriotes spp.). Și nu doar de ele.

 

Barieră puternică de protecție


Singura soluție care garantează protecția tuberculilor, răsadurilor, rădăcinoaselor sau a legumelor cu bulbi este încorporarea directă a unui insecticid granulat în patul germinativ, pentru a crea o barieră de protecție în jur, care să oprească la timp atacul dăunătorilor. Unul dintre puținele produse din categoria microgranulatelor, cu eficiență dovedită împotriva viermilor sârmă, precum și a altor larve de insecte la fel de periculoase: musca cepei (Delia antiqua), musca rădăcinilor(Delia brassicae), musca morcovului (Psilarosae), este Columbo® 0,8 MG. Substanța activă cipermetrin 0,8%, din grupa piretroizilor de sinteză, se manifestă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă asupra sistemului nervos al insectelor, cărora le cauzează hiperactivitate și paralizie.

 

Un singur produs, mai mulți dăunători problemă


Conform cu rezultatele testelor din câmp, dar și în urma relatărilor fermierilor care au folosit Columbo® 0,8 MG, s-a dovedit să eficacitatea tratamentului cu cipermetrin la cartof se menține ridicată pe durata ambelor perioade de atac al viermilor sârmă în vegetație. Mai exact, la 120 de zile de la plantat, eficiența produsului are o rată de peste 70%. Această reușită are la bază mai multe avantaje ale produsului în utilizare:

  • • Substanța activă cipermetrin nu are efect de vapori și nu este solubilă în apă, ceea ce demonstrează o acțiune localizată foarte eficientă;
  • • Micro-granulele de Columbo® 0,8 MG devin active doar acolo unde sunt plasate și nu se deplasează, datorită densității mari, date de suportul de carbonat de calciu;
  • • Efectul rezidual activ este foarte bun după aplicare, cu o perioadă de acțiune de peste 3 luni.

 

• În plus, produsul are o acțiune mult mai blândă asupra râmelor față de alte insecticide de sol.

 

Două variante de aplicare


• La cartof, pe suprafețe mari, produsul trebuie încorporat în sol cu ajutorul unui dispozitiv tip coadă de pește DXP, atașat la microgranulator, care va fi reglat cu foarte mare precizie, pentru o distribuție uniformă a microgranulelor atât la baza brazdei, cât și pe lateralele acesteia. După aplicare, roțile de închidere vor compacta solul tratat în jurul tuberculului (vezi figura 1).

Figura 1 Columbo Kwizda Agro_bPentru legume, răsaduri sau chiar pentru cartof pe terenuri mai înguste există, din acest sezon, ambalajul „gata-de-folosit” („ready-to-use”), la 1,2 kg, care este, așa cum dovedește și denumirea, foarte simplu de utilizat. La aplicare, trebuie avut în vedere ca brazdele să fie cât mai largi, iar microgranulele să fie răspândite uniform pe toată amprenta (forma) brazdei (inclusiv pe laterale). Vezi figura 2!

FIgura 2 Columbo Kwizda Agro_bÎn ambele variante de aplicare, este foarte importantă pregătirea unui pat germinativ bine afânat și mărunțit pentru dispersia omogenă a particulelor de produs. În acest fel, bariera construită în jurul tuberculului va fi compactă și de durată.

 

Profil de inamic: modalitatea de atac


Toate insectele pe care produsul le combate au în comun atât stadiul de atac: cel larvar, când li s-a format deja aparatul masticator, precum și modul de dăunare: sapă galerii adânci în interiorul tuberculului, rădăcinii sau răsadului atunci când îl rod. Atacul este, de cele mai multe ori, agresiv și în vetre. Efectul este același: tuberculii și legumele afectate putrezesc sau capătă un aspect atipic necorespunzător, astfel încât nu mai pot fi comercializate pentru consum.

Vierme sârmă la morcov (Agriotes spp.)_b

Sursa foto stânga: @Dreamstime, atac al viermilor sârmă asupra morcovuluidreapta: @Alamy, atac al viermilor sârmă (Agriotes spp.) asupra tuberculilor.

musca morcovului (Psila rosae)_b

Sursa foto stânga: @Dreamstime, atac de Psila rosae la morcov, dreapta: @Adobe Stock Photo, atac de Delia antiqua asupra prazului.


Foto 4 Musca rădăcinilor (Delia radicum)_b

Sursa foto stânga: ÓAdobe Stock Photo, atac de Delia radicum la vărzoase 


Informație utilă


Datorită densității mari a produsului, acesta nu trebuie amestecat cu granule de densitate diferită, datorită separării în timpul aplicării. Aplicarea corectă a produsului COLUMBO® 0,8 MG este suficientă pentru un control foarte bun al dăunătorilor prezentați în acest articol. 

Doza necesară pentru cartof este 24 kg/ha, iar la legume și floarea-soarelui 12 kg/ha.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 4707 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?