Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Viermii sârmă? O problemă rezolvată

Publicat: 28 ianuarie 2021 - 09:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pierderile cauzate de atacul viermilor sârmă ating proporții considerabile, de 40-50% din recoltă. Kwizda Agro are soluția pentru controlul eficient al acestor dăunători.

vierme sarma cartof_b

Problema viermilor sârmă ne-a fost semnalată în repetate rânduri de către fermierii cultivatori de cartof și de către legumicultorii parteneri, deoarece atacul acestora are efecte devastatoare asupra calității și cantității recoltei comercializate la final de sezon. Distrugerea acesteia poate atinge proporții considerabile (40-50%) și, ca urmare, se va solda cu un impact negativ în veniturile obținute din valorificarea producției. De aceea, vă prezentăm beneficiile noului Columbo® 0.8 MG, singurul insecticid granulat de sol pe bază de cypermethrin, omologat pentru controlul eficient al viermilor sârmă în culturile de cartof și de legume.

Produsul este omologat și la culturile de câmp (porumb, rapiță, floarea-soarelui, sorg) pentru controlul eficient al viermilor sârmă, însă vom aborda acest capitol într-o ediție următoare.

 

CYPERMETHRIN elimină viermele sârmă din cultură

 

Noul Columbo® 0.8 MG se prezintă sub formă de granule cu aplicare în sol, care, îngropate în patul germinativ, instituie o barieră de protecție în jurul tuberculului, seminței sau răsadului, protejându-le de atacul viermilor sârmă. Substanța activă, cypermethrin, face parte din grupa chimică a piretroizilor de sinteză și se comportă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă asupra axonilor din sistemul nervos periferic și central al insectelor, interacționând cu canalele de sodiu și cauzând hiperactivitate și paralizie.

vierme sarma radacina_b

 

Acțiune strict localizată, beneficiu pentru fermier


Substanța activă cypermethrin nu prezintă niciun efect de vapori și nu este solubilă în apă, astfel încât granulele de Columbo® 0.8 MG devin active doar acolo unde sunt plasate și nu se deplasează, datorită densității mari, dată de suportul de carbonat de calciu. Această calitate îi conferă produsului un efect rezidual activ foarte bun după aplicare, cu o fereastră de acțiune de peste 3 luni, care se concretizează într-un beneficiu pe termen lung pentru fermierul cultivator.

perioada de vegetatie a culturii de cartof_b

Exemplu grafic: Cultura de cartof are o perioadă de vegetație de 90-130 zile. Gradul de eficacitate al tratamentului cu COLUMBO® 0.8 MG se menține la 70,3%, chiar și după 110 zile de la aplicare

 

Viermele sârmă - de ce un dăunător de temut?


Așa cum îl cunoaște toată lumea, viermele sârmă (Agriotes spp.) este larva gândacului pocnitor - o specie polifagă de insecte - al cărui atac asupra culturilor se manifestă agresiv în perioada stadiului larvar, care durează în jur de 4 ani. Mobilitatea acestora este foarte mare, putându-se deplasa în sol pe orizontală și pe verticală (la peste 50 cm adâncime!), în căutarea condițiilor propice de temperatură, umiditate și hrană. Atacul agresiv se manifestă primăvara și toamna devreme, când temperatura solului este între 16 și 26°C.

viermele de sarma face ravagii_b

Distrugerile cauzate de viermele sârmă în cultura de cartof sau de legume pot ajunge la 40-50% din recolta cantitativă și calitativă. Atacă preponderent tuberculi sau legume rădăcinoase și cu bulbi, în care sapă galerii și cariază cavitatea din jurul acestora, făcând, practic, ca producția să fie imposibil de comercializat. Nu sunt exceptate de la atac nici legumele din spațiile protejate, la care rod rădăcina răsadului până la colet sau chiar sămânța în stadiul germinativ, determinând distrugerea completă a viitoarei plante.

 

COLUMBO® 0.8 MG - pentru cartofi și legume impecabile


Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului sau legumelor favorizează dezvoltarea acestui dăunător chiar și până la 1-5 larve/mp, de aceea este obligatoriu ca prevenirea atacului să se facă înainte de plantare, semănat sau imediat după efectuarea acestor lucrări.

cultura de cartofi tratata_b

Cultură de cartof din județul Brașov, tratată cu COLUMBO® 0.8 MG

De exemplu, în momentul germinării, semințele eliberează gaze (CO2), pe care viermele sârmă le va utiliza ca reper în găsirea hranei. Atacul este agresiv și se manifestă în vetre. De exemplu, în spațiile protejate, unde se practică tehnologia intensivă, solul prezintă un pH acid și umiditate ridicată, datorită conținutului mare de materie organică, ceea ce creează condiții foarte favorabile pentru dezvoltarea stadiilor larvare ale viermelui sârmă. În fiecare dintre aceste situații eficacitatea Columbo® 0.8 MG este evidentă, datorită acțiunii de contact și insolubilității substanței active.

testarea gradului de atac al viermilro de sarma grafic_b

CUM APLICĂM COLUMBO® 0.8 MG?


Doza recomandată pentru un tratament eficient cu Columbo® 0.8 MG este:

• 12 kg/ha pentru morcovi, legume rădăcinoase sau cu bulbi, sfeclă roșie, vărzoase, pepeni, castraveți, dovleci, dovlecei, etc.

• 24 kg/ ha pentru cartof.

Schema de aplicare:

Grafic 3 schema aplicare cartof - Columbo_b


Aflați mai multe informații despre beneficiile COLUMBO® 0.8 MG contactând Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania.

 

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIAwww.kwizda-agro.ro


Vizualizat: 12159 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?