Unii cercetători au lansat o ipoteză conform căreia fluturii acestei specii migrează odată cu mișcarea fronturilor atmosferice. Cum de reuşeşte să se răspândească în teritorii atât de vaste într-un timp așa de scurt?
Ei bine, există câteva explicații:
- Abilitatea unică a fluturilor de a zbura mai mult de 100 de km într-o noapte.
- Fluturii se pot „ascunde” și călători în containere și mijloace de transport, rezultând o viteză foarte mare de deplasare. Practic, schimburile comerciale au fost un „vehicul perfect” pentru răspândirea acestei specii din America de Sud în celelalte continente.
- Răspândirea dăunătorului invaziv a fost favorizată și de condițiile climatice din zonele invadate (climat tropical sau subtropical);
- Practicile agricole din țările africane și asiatice, unde peisajul agricol este dominat de ferme mici, de subzistență, care cultivă porumb de două ori într-un an și chiar în monocultură timp de mai mulți ani.
- Prolificitate mare. Cercetările efectuate în condiții de laborator, în India, au scos în evidență faptul că femelele sunt foarte prolifice, depunând peste 1000 de ouă, perioada de incubație fiind de 2-3 zile, durata stadiului larvar de 14-19 zile, în timp ce stadiul pupal este cuprins între 9 și 12 zile.
Deși nu poate ierna, acesta a fost detectat în unele regiuni din sudul Canadei, insectele migrând din SUA.
Ce semnale de alarmă trag specialiștii?

Daune produse porumbului în urma atacului larvelor speciei Spodoptera frugiperda
Sursa foto: agriculture.vic.gov.au