Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viermele frunzelor de porumb – un dăunător de temut! 5 explicații ale răspândirii rapide

Publicat: 27 ianuarie 2021 - 12:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Studii efectuate în SUA și Canada au arătat că pe parcursul unei generații, viermele frunzelor de porumb poate migra înspre nord și mai mult de 300 de mile (480 kilometri)! 

Unii cercetători au lansat o ipoteză conform căreia fluturii acestei specii migrează odată cu mișcarea fronturilor atmosferice. Cum de reuşeşte să se răspândească în teritorii atât de vaste într-un timp așa de scurt?

Ei bine, există câteva explicații:

 

  1. Abilitatea unică a fluturilor de a zbura mai mult de 100 de km într-o noapte.
  2. Fluturii se pot „ascunde” și călători în containere și mijloace de transport, rezultând o viteză foarte mare de deplasare. Practic, schimburile comerciale au fost un „vehicul perfect” pentru răspândirea acestei specii din America de Sud în celelalte continente.
  3. Răspândirea dăunătorului invaziv a fost favorizată și de condițiile climatice din zonele invadate (climat tropical sau subtropical);
  4. Practicile agricole din țările africane și asiatice, unde peisajul agricol este dominat de ferme mici, de subzistență, care cultivă porumb de două ori într-un an și chiar în monocultură timp de mai mulți ani.
  5. Prolificitate mare. Cercetările efectuate în condiții de laborator, în India, au scos în evidență faptul că femelele sunt foarte prolifice, depunând peste 1000 de ouă, perioada de incubație fiind de 2-3 zile, durata stadiului larvar de 14-19 zile, în timp ce stadiul pupal este cuprins între 9 și 12 zile.

Deși nu poate ierna, acesta a fost detectat în unele regiuni din sudul Canadei, insectele migrând din SUA.

Ce semnale de alarmă trag specialiștii?

vierme frunze de porumb 3_b

Daune produse porumbului în urma atacului larvelor speciei Spodoptera frugiperda
Sursa foto: agriculture.vic.gov.au

Vizualizat: 835 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?