Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Verificaţi câmpurile! Dăunătorii pot dijmui serios recolta

Publicat: 06 ianuarie 2023 - 12:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Până acum, aproape de jumătatea iernii, vremea s-a dovedit a fi prietenă cu fermierii, precipitaţiile căzute cât şi temperaturile ceva mai ridicate decât media perioadei invită la efectuarea arăturilor, acolo unde plugurile nu au putut intra în brazdă.

De aceea, finalizarea lucrărilor restante din sezonul trecut se impune de la sine, mai ales că nu grăbeşte declanşarea campaniei agricole de primăvară. 

 

“Dacă avem umiditate optimă în sol, este important să efectuăm în această perioadă lucrarea de bază pe terenurile pe care se vor semăna culturile de primăvară, în fermele unde nu s-a reuşit până în acest moment. Avantajul principal este acela că terenul are timp să se aşeze până la semănat în urma unor precipitaţii, iar lucrarea de pregătire a patului germinativ se va maximiza ca şi eficacitate”, susţine agronomul Florin Migdan, director tehnic Rod Bun, expert în tehnologii agricole.

 

ATENŢIE LA ATACUL AFIDELOR!

 

Acesta atrage atenţia asupra verificării culturilor de rapiţă, deoarece în câmp s-au întrunit condiţiile pentru atacul dăunătorilor, în special al afidelor.

“În foarte multe cazuri, în urma unui atac puternic în toamnă/iarnă, solele ajung să fie întoarse, deoarece afidele distrug întregul aparat foliar. Producătorii agricoli trebuie să fie conştienţi de următorul aspect deosebit de important: chiar dacă atacul nu este puternic vizibil, PRODUCŢIA poate să scadă cu 5 - 50 % sau chiar şi mai mult. Măsurile de combatere trebuie luate în funcţie de fiecare situaţie în parte (volumul de soluţie aplicat fiind bine dozat în intervenţiile fitosanitare)”, susţine expertul brăilean de la Rod Bun, într-o postare pe o reţea de socializare.

De asemenea, în câmpurile cultivate, nu va fi surpriza prea mare să se întâlnească, pe lângă afide, şi larve de diferite vârste care până la desprimăvărare vor consuma suficient din aparatul foliar şi vor diminua şi mai mult din producţia viitoare.

Exemplele de mai jos pot fi grăitoare!

 daunatori rapita 2022 01_b

daunatori rapita 2022 02_b

Prognoza agrometeorologică ANM pentru intervalul 06-12 ianuarie

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent. 

Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala: răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va parcurge creşterea frunzelor (5-11frunze).

Lucrările agricole specifice  (arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare…) se vor desfăşura în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

1. Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;

2. Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie;

3. Efectuarea arăturilor adânci pe terenurile agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

 

A consemnat

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1832 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?