Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vasile STANCIU: RECOLTA e BUNĂ, dar kilogramul de GRÂU se vinde cu 0,58 LEI!

Publicat: 24 iulie 2017 - 10:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PREŢUL GRÂULUI E ÎN DERIVĂ! Vasile Staciu, fermier din judeţul Galaţi, este profund nemulţumit de preţurile care se practică în agricultură. La un calcul făcut de cultivator rezultă că un kilogram de grâu vândut pe piaţa românească costă puţin mai mult de jumătate din valoarea unui covrig! 

„Exact, cât costă „gaura de la covrig”, a concluzionat cu un umor negru Vasile Staciu. Şi are dreptate! Kilogramul de boabe aurii preţuieşte 0,56 – 0,58 lei, iar covrigul un leu! Fermierul ne spune că este.. „în gaură” cu grâul! Şi explică: „Am în cultură 192 hectare cu grâu şi produc în medie în jur de 4.000 lg/ha. Cu preţul de vânzare ne-au îngropat traderii cu totul! Eu am cheltuit 3.000 de lei pe hectar, cu documente, şi scot 2.320 lei! (0,58 lei/kg înmulţit cu 4 tone/ha). Nu sunt în gaură!? De asemenea, am manevrat numai la îngrăşăminte 40 de tone, 60 de tone de sămânţă de grâu, am cărat pentru erbicidat vagoane de litri de apă şi toate acestea pentru nimic! Muncă voluntară, asta a fost!”

stanciu grau_b

Cultivatorul înţelege că preţurile sunt mici, probabil că s-au înţeles traderii înte ei, aşa cum a declarat Laurenţiu Baciu, liderul LAPAR; dar nu este de acord ca odată cu scăderea TVA preţul produselor de panificaţie să fie ridicat. „Şi atunci, ce eficienţă mai are reducerea TVA la 9 la sută şi preţurile la produsele de panificaţie au crescut mai mult ca înainte de a reduce TVA, mai cu seamă că un covrig a ajus să coste un leu, iar cea mai ieftină franzelă, tot un leu?”, se întreabă deznădăjduit Vasile Stanciu.

Fermierul lucrează o suprafaţă de teren de circa 430 hectare, marea majoritate preluate cu contract de arendă.

Vizualizat: 2127 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?