Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vasile LUNGU - o viată riguros aşezată pe soclul PERFORMANŢEI!

Publicat: 24 martie 2017 - 19:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Vasile Lungu sau recunoaşterea valorii în multiplicarea de seminţe.

Cu o experienţă de peste trei decenii de activitate rodnică în agricultură, ieşeanul Vasile Lungu impresionează prin pasiunea şi rigoarea cu care îşi conturează zi de zi performanţa. 

Pentru el „Perfecţionarea continuă şi implicarea directă sunt ingredientele succesului într-o afacere!”
Întrebat fiind de una dintre multitudinea de realizări profesionale de care este mândru, agronomul Vasile Lungu a răspuns fără să clipească: „recunoaşterea valorii în domeniul multiplicării de seminţe”. Şi a adăugat spunând că „foarte mulţi ani am fost fruntaş, şi ca producţii, şi ca suprafaţă în care am multiplicat sau produs sămânţă hibridă de porumb, de floarea-soarelui, de rapiţă, dar şi sămânţă de plante autogame. De-a lungul vremii, am primit foarte multe distincţii. În anul de referinţă 2014 am produs aproape 10 mii de tone de sămânţă hibridă de porumb, cât să însămânţez o suprafaţă de circa 600 mii de hectare”.

Dacă ar fi să facem un calcul simplu, cu sămânţa de porumb produsă în ferma sa de la Trifeşti-Bivolari, în cele două decenii de activitate, Vasile Lungu ar fi semănat circa 10 milioane de hectare, cam de patru ori suprafaţa cultivată cu porumb a României şi mai mult de ceea ce se cultivă în Uniunea Europenă într-un an, aproximativ 8,5 milioane ha!

vasile-lungu_bClick pe poza pentru galerie!

Între problemele întâlnite în agribusinessul dezvoltat şi consolidat de fermierul ieşean şi cu care nu s-a împăcat niciodată, pe primul loc se află legislaţia lacunară. Iată ce spune Vasile Lungu: „În general, cea mai mare problemă a fost şi este legislaţia. Nu există o strategie pentru dezvoltarea agriculturii în România. Noi ne construim o afecere mai mult senzorial, orbecăind. Şi în acest moment sunt lacune foarte mari în legislaţia pentru agricultură; Legea Camerelor Agricole stă de vreo 4-5 ani în... antecamera Parlamentului, legea Cooperativelor Agricole, Fondul Mutual sunt... anchilozate. Am cerut şi aşteptăm o lege a creditării. Există încă bănci româneşti care ar putea să finanţeze agricultura. Ce mai aşteptăm noi este modificarea Legii 17/2014 a vânzării terenurilor şi, zic eu, o lege a creditului ipotecar cu care fermierul poate cumpăra terenuri cu o dobândă foarte mică sau zero pe o perioadă de 20 de ani, credit acordat de Guvern”.

După cum am aflat, până în anul 2010, întreg profitul a fost reinvestit, iar începând din 2010, jumătate din el s-a acordat sub formă de dividende în numerar, restul rămânând la fondul de dezvoltare. „În aceste condiţii, am reuşit de 4 ani să fondăm un IFN care se cheamă Creditul fermierului şi, astfel, facem creditarea micilor producători agricoli în sumă de până într-un milion de lei” a susţinut inginerul Vasile Lungu.
Pentru fermierul din Trifeşti, viitorul se conturează în culori optimiste. În următorii doi-trei ani, graţie unui efort investiţional susţinut din surse proprii de finanţare se va realiza o secţie de sucuri naturale, valorificându-se, astfel, recolta din plantaţia pomicolă de 30 ha unde se cultivă toate speciile de pomi fructiferi.

De asemenea, întrucât în sectorul zootehnic se produce foarte mult lapte de capră, ce depăşeşte 700 l la zi, se va pune în operă un proiect pentru o modernă capacitate de prelucrarea laptelui.
La această dată, Domeniile Lungu s-au întins pe 2000 ha de cultură mare, pe 138 ha de viţă-de-vie pe cu struguri pentru vin de cramă şi de masă cu depozit frig, pe 30 ha livadă, cu pepinieră pomicolă, având în componenţă zootehnie (capre, oi, porci, struţi, taurine rasă de carne, cai, bivoliţe, păsări) şi hotelul “La Domenii”, situat la ferma Astra Trifeşti.
Inginerul agronom Vasile Lungu este un om rostuit pentru care agricultura este viaţa sa trăită plenar şi aşezată riguros milimetric pe soclul performanţei!

(sursa foto: domeniillelungu.ro)

Vizualizat: 5415 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?