Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VARA AGRICOLĂ continuă... şi în SEPTEMBRIE!

Publicat: 31 august 2017 - 12:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CLIMA ÎŞI SPUNE CUVÂNTUL. Temperaturile extrem de ridicate şi seceta au cuprins majoritatea arealelor agricole, cu precădere zonele sudice, estice şi vestice. Fenomenele meteorologice extreme (furtuni, grindină, inundaţii) au distrus recolte şi numeroase gospodării. 

Multe dintre aceste necazuri ar fi putut fi evitate sau măcar diminuate dacă ar fi fost făcută regularizarea cursurilor de apă, dacă nu s-ar fi distrus perdelele forestiere de protecţie şi dacă s-ar fi oprit jaful din pădurile ţării.

Abaterile climatice au bulversat vegetaţia culturilor
Evoluţia vremii în perioada verii a cauzat dereglări în derularea fazelor de vegetaţie ale culturilor de primăvară:
• La floarea-soarelui, în perioada înfloritului, planta cere temperaturi de 18-20 grade C, iar în condiţiile temperaturilor mai mari de 30 grade C s-a pierdut vitalitatea polenului şi deci a crescut procentul seminţelor seci. Temperaturile ridicate au redus şi conţinutul de acid linoleic. Cantitatea insuficientă de precipitaţii din perioada critică - de la deschiderea inflorescenţelor şi în timpul fecundării şi umplerii seminţelor - au influenţat negativ atât recolta, cât şi conţinutul de ulei.
• La porumb oscilaţiile de temperatură de la zi la noapte, care au apărut înainte de fecundare, au influenţat negativ organele generative bărbăteşti, anterele au rămas seci, grăunciorii de polen au fost mici, inapţi pentru fecundare. Temperaturile mai mari de 35 grade C au grăbit apariţia paniculelor înaintea stigmatelor. În intervalul de la fecundare la coacere, temperaturile mai mari de 30oC şi atmosfera uscată au determinat coacerea prematură a unor hibrizi, diminuând recolta.
• La fasole şi soia temperaturile mai ridicate de 23-25 grade C în perioada de îmbobocire - înflorire, însoţite de seceta atmosferică, au determinat nefecundarea florilor, uscarea şi căderea lor.
• La cartof, tuberculii nu mai cresc la o temperatură a solului de 26 grade C. Căldura excesivă în sol a determinat reducerea producţiei şi obţinerea unui material biologic degenerat. Ploile din iulie influenţează recolta soiurilor semitimpurii, iar cele din august a soiurilor târzii.
Fenomene similare s-au petrecut, cu intensităţi diferite, şi la celelalte culturi, cu excepţia celor în regim irigat. Fenomenele acestea se vor repeta şi în anii viitori, deoarece cauzele care le determină se adâncesc şi nu se insistă pe eliminarea lor, făcându-se doar unele încercări eşuate, cum a fost ajutorul de stat cu aducerea apei de irigat pe canalele principale.
Meteorologii atenţionează că şi cea de-a patra lună cu temperaturi de vară, septembrie, va înregistra maxime de 25-35 grade C în sud-estul, sudul şi sud-vestul ţării. Ploi sunt prognozate în regiunile nordice şi centrale, în restul zonelor precipitaţiile vor fi slabe.

Care sunt principalele activităţi agricole la debutul toamnei citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?