Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VARA AGRICOLĂ continuă... şi în SEPTEMBRIE!

Publicat: 31 august 2017 - 12:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CLIMA ÎŞI SPUNE CUVÂNTUL. Temperaturile extrem de ridicate şi seceta au cuprins majoritatea arealelor agricole, cu precădere zonele sudice, estice şi vestice. Fenomenele meteorologice extreme (furtuni, grindină, inundaţii) au distrus recolte şi numeroase gospodării. 

Multe dintre aceste necazuri ar fi putut fi evitate sau măcar diminuate dacă ar fi fost făcută regularizarea cursurilor de apă, dacă nu s-ar fi distrus perdelele forestiere de protecţie şi dacă s-ar fi oprit jaful din pădurile ţării.

Abaterile climatice au bulversat vegetaţia culturilor
Evoluţia vremii în perioada verii a cauzat dereglări în derularea fazelor de vegetaţie ale culturilor de primăvară:
• La floarea-soarelui, în perioada înfloritului, planta cere temperaturi de 18-20 grade C, iar în condiţiile temperaturilor mai mari de 30 grade C s-a pierdut vitalitatea polenului şi deci a crescut procentul seminţelor seci. Temperaturile ridicate au redus şi conţinutul de acid linoleic. Cantitatea insuficientă de precipitaţii din perioada critică - de la deschiderea inflorescenţelor şi în timpul fecundării şi umplerii seminţelor - au influenţat negativ atât recolta, cât şi conţinutul de ulei.
• La porumb oscilaţiile de temperatură de la zi la noapte, care au apărut înainte de fecundare, au influenţat negativ organele generative bărbăteşti, anterele au rămas seci, grăunciorii de polen au fost mici, inapţi pentru fecundare. Temperaturile mai mari de 35 grade C au grăbit apariţia paniculelor înaintea stigmatelor. În intervalul de la fecundare la coacere, temperaturile mai mari de 30oC şi atmosfera uscată au determinat coacerea prematură a unor hibrizi, diminuând recolta.
• La fasole şi soia temperaturile mai ridicate de 23-25 grade C în perioada de îmbobocire - înflorire, însoţite de seceta atmosferică, au determinat nefecundarea florilor, uscarea şi căderea lor.
• La cartof, tuberculii nu mai cresc la o temperatură a solului de 26 grade C. Căldura excesivă în sol a determinat reducerea producţiei şi obţinerea unui material biologic degenerat. Ploile din iulie influenţează recolta soiurilor semitimpurii, iar cele din august a soiurilor târzii.
Fenomene similare s-au petrecut, cu intensităţi diferite, şi la celelalte culturi, cu excepţia celor în regim irigat. Fenomenele acestea se vor repeta şi în anii viitori, deoarece cauzele care le determină se adâncesc şi nu se insistă pe eliminarea lor, făcându-se doar unele încercări eşuate, cum a fost ajutorul de stat cu aducerea apei de irigat pe canalele principale.
Meteorologii atenţionează că şi cea de-a patra lună cu temperaturi de vară, septembrie, va înregistra maxime de 25-35 grade C în sud-estul, sudul şi sud-vestul ţării. Ploi sunt prognozate în regiunile nordice şi centrale, în restul zonelor precipitaţiile vor fi slabe.

Care sunt principalele activităţi agricole la debutul toamnei citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 871 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?