În ziua de 14 februarie 2018, la Dulceşti-Neamţ a avut loc întâlnirea de iarnă a fermierilor îndrăgostiţi de agricultură - după cum spunea gazda evenimentului, inginerul Alexu Molodoi - cu furnizorii de seminţe şi de produse pentru protecţia plantelor, în organizarea Almos Agrorom Secuieni-Neamţ, în parteneriat cu companiile Euralis, Nufarm şi Adama.
La eveniment a fost prezent şi un specialist din Germania, Alfons Mosel (foto), patronul Grupului de Firme Almos. Omul de afaceri german atrăgea atenţia că, în ultimii doi ani, desfacerea produselor agricole pe piaţa internaţională a întâmpinat suficient de multe dificultăţi. Preţurile recoltelor au fost mici, impulsurile de creştere a preţurilor fiind, deocamdată, nesemnificative. Pentru fermierii din România ar rămâne ca variantă piaţa locală. Dar şi aici apar destule presiuni. Factorii care ar putea susţine creşterea eficienţei privesc, pe de o parte producţia - cantitate şi calitate -, iar pe de altă parte cheltuielile. ”Începând de anul trecut, valorificarea produselor pe piaţa internaţională a fost tot mai dificilă, cu preţuri mici. Dacă se va continua în acest ritm şi dacă nu se va întâmpla ceva semnificativ pe piaţa internaţională, probabil că preţurile recoltei 2018 vor fi mai mici decât de obicei”, consideră Alfons Mosel.
Tranzacţiile pe calea ferată s-au dublat
Referitor la anul 2017, omul de afaceri german spune că au fost mulţumiţi de producţii şi au încercat să valorifice cât mai bine pe piaţa locală. O piaţă dependentă de Portul din Constanţa, care, la rândul lui, are o presiune enormă din partea Ucrainei şi Rusiei. „Trebuie să recunosc, însă, faptul că preţurile realizate aici, în Moldova, sunt mai mari decât, de exemplu, în Banat. Foarte mult depinde totul de legătura cu Portul Constanţa. Noi avem avantajul de a livra recoltele pe cale ferată, ceea ce, din punct de vedere al mediului şi al costului pe tona de produs este mult mai eficient şi mai convenabil, faţă de alte modalităţi de transport. Tranzacţiile pe cale ferată, în anul 2017, au crescut cu 50% faţă de anii precedenţi.
Din punctul nostru de vedere, este atractivă activitatea din zona Moldovei şi ne dorim, în continuare, colaborări de încredere cu fermierii, cu partenerii şi cu clienţii noştri. La rândul nostru, pe piaţa internaţională şi locală, vom face absolut tot ce ţine de noi pentru a oferi condiţii bune, prin acţiuni corecte şi transparente”, menţiona Alfons Mosel.
Ce le-au prezentat firmele partenere ale evenimentului celor peste 150 de fermieri veniţi din judeţele Neamţ, Bacău şi Iaşi, interesaţi să ia act de noutăţile din portofoliul de produse pentru anul agricol 2018, aflaţi în paginile 68-70.
ALMOS AGROROM SECUIENI-NEAMŢ
Grupul de firme Almos este o companie internaţională, fiind înfiinţată în anul 1989 în Nittendorf, Germania. Obiectul de activitate esete comerţul internaţional cu cereale, seminţe oleaginoase, furaje şi uleiuri din plante. Almos deţine sedii în 6 ţări din Europa, respectiv Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi România. În ţara noastră, anumite suprafeţe deţinute în judeţul Neamţ sunt destinate cercetării şi multiplicării seminţelor. Cu o capacitate de depozitare de 25.000 de tone, bază de cereale grele, unitatea dispune de acces direct la calea ferată, ceea ce reprezintă un atuu pentru comerţul cu cereale, atât pe piaţa regională, cât şi pe piaţa internaţională. Capacitatea de uscare este de patru sute de tone pe zi, momentan.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)