Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Valorificare în câştig

Publicat: 20 mai 2017 - 15:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Arnaud Charmetant a venit în România în urmă cu 14 ani, şi-a întemeiat o familie şi a pus bazele unei afaceri de succes în agricultură. Provine dintr-o familie de fermieri francezi şi a reuşit să aducă împreună fermierii români, pentru o colaborare de succes, sub „umbrela” AIDER - Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă, unde are şi funcţia de preşedinte. 

Figura permanent zâmbitoare a lui Arnaud Charmetant te face curios să-i cunoşti povestea şi istoria prin care a reuşit să ridice grupul Alisa Farm Management, care exploatează în prezent peste zece mii hectare în zona de sud-est a României, prin trei societăţi comerciale: Tudor 92, Concordia Agro şi Agricom Borcea. În perioada desprimăvărării, am vizitat ferma Tudor 92, din Coslogeni, judeţul Călăraşi, unde sunt lucrate 6.500 hectare de teren. Aici am găsit un exemplu de fermă de succes, unde se aplică tehnologii cu minim de lucrări, se obţin producţii bune şi se aplică strategii sănătoase de valorificare a recoltelor. „Înainte de a veni în România nu am mai lucrat în agricultură. Am terminat studiile, am venit aici din întâmplare şi am rămas. Singura experienţă ca agricultor o aveam din familie, părinţii mei fiind fermieri în Franţa. Sunt numărul cinci dintr-o familie cu opt copii”, şi-a început povestea Arnaud Charmetant.

hala depozitareClick pe poza pentru galerie!
Cu tact şi diplomaţie a reuşit să aplice noi idei în fermele pe care le administrează şi chiar să schimbe abordările tehnologice cu care erau obişnuiţi inginerii agronomi cu experienţă îndelungată. „Am 37 de ani de când lucrez în agricultură. Vin de la tehnologiile din anii 80-90, când treceam de 20 de ori pe acelaşi teren până la recoltare, şi am ajuns ca în ultimii ani să aplicăm tehnologii în care trecem de 3-5 ori până obţinem producţia. Această schimbare este un avantaj enorm”, ne-a declarat Ioan Porumb, inginer agronom la ferma Tudor 92.

Culturile de toamnă sunt preferate
Cea mai mare parte a suprafeţei este destinată culturilor de toamnă. Din cele 6.500 de hectare, cu grâu sunt cultivate 2.000 ha, cu orz, 1.000 ha, cu rapiţă, 1.200-1.300 ha, iar în anii buni suprafaţa creşte până la 1.500-1.600 ha. În structura culturilor de primăvară a planificat 1.000-1.200 ha de floarea-soarelui, 500 ha de soia pentru înverzire, 200-300 ha de porumb şi 50 ha de lucernă.
Tehnologia de cultură este relativ simplă, cu treceri puţine. Pentru culturile de toamnă, terenul este pregătit imediat după recoltarea din vară. „La grâu şi orz terenul este lucrat în vară prin dezmiriştire. Apoi se face o trecere cu scarificatorul şi, dacă înainte am avut premergătoarea potrivită, cultivăm direct. Odată cu semănatul se aplică şi îngrăşămintele. În primăvară facem două-trei tratamente, două fertilizări şi la final recoltăm. La rapiţă, lucrăm de 6-7 ani cu scarificatorul, după care folosim combinatorul, iar în august - septembrie semănăm. La semănat aplicăm îngrăşăminte cu DAP, 100 kg/ha, iar în primăvară continuăm fertilizările şi facem tratamentele”, a detaliat Ioan Porumb.

Seceta a schimbat planul culturilor şi tehnologia
Relativ nouă în structura de culturi este soia, pe care au ales-o de numai 2-3 ani pentru măsura de înverzire. Este o cultură dificilă în zona secetoasă din sud. „Stabilim tehnologia în funcţie de cultură şi de condiţiile meteo. Cea mai riscantă este rapiţa. De 2-3 ani ne punem mereu întrebarea dacă o semănăm sau nu”, a spus Ioan Porumb.
Ponderea cea mai mare alocată culturilor de toamnă se explică şi prin problemele tot mai mari avute în ultimii ani cu seceta, precum şi cu lipsa unui sistem de irigaţii funcţional. Cantitatea de apă din precipitaţiile căzute în ultimii ani a scăzut constant, ceea ce a adus probleme din ce în ce mai mari: „Toate producţiile ar trebui puse în condiţiile fermei noastre, destul de dure. În 2016 am avut 400 litri/mp, ceea ce este foarte puţin. Înseamnă cu 20% mai puţin faţă de 2015, când a fost cu 25% mai puţin faţă de 2014. Avem o tehnologie cu lucrări minime pentru eficientizare. Faţă de un sistem unde există arătură, avem unele dezavantaje. Unul dintre ele este legat de lupta împotriva Tanymecus”, a spus Arnaud Charmetant.

Valorificarea producţiei la un preţ peste cel bugetat
În 2016, producţiile au fost bune, iar preţurile acceptabile. Fermierul a evitat într-un mod elegant răspunsurile la întrebările privind cifrele afacerii. Dar a prezentat soluţia pentru o activitate profitabilă: stabilirea unui preţ minim la care să se facă vânzarea producţiei şi împărţirea riscurilor pe o perioadă mai lungă. „Vindem producţia 12 luni, pentru a împărţi riscul. Avem un preţ acceptat în buget, la care putem vinde, iar când ajungem la un preţ peste acest nivel, vindem. Nu vrem să prindem preţul cel mai mare, ci doar pe cel peste buget.
Acum culturile arată bine, dar sunt îngrijorat că am avut un an cu lipsă de precipitaţii şi deja începem un nou sezon cu un deficit de apă semnificativ în sol. Am avut o iarnă adevărată, cu 15 cm de zăpadă, deşi zăpada nu aduce foarte multă apă în sol”, a explicat Arnaud Charmetant.
Cele trei societăţi administrate de Arnaud Charmetant dispun de o capacitate de depozitare totală de 35.000 de tone. La Tudor 92 există o hală de depozitare cu o suprafaţă de 2.000 mp, ce poate cuprinde 6.500 de tone de grâu sau 3.000-3.500 de tone de floarea-soarelui. „Încărcarea se face cu două benzi transportoare, mobile. Se poate ridica la înălţimi de 6 metri. Zidurile au 3 m înălţime, 100 m lungime şi 20 m lăţime. Există şi un sistem de aerisire pentru a răci cerealele. Pentru a depozita două culturi diferite, avem soluţia de compartimentare. Spre exemplu, anul trecut am avut orz şi grâu. Costul construcţiei este de 70 euro/tonă. Avem cost redus pentru că nu e nevoie de manipulare”, a explicat Arnaud Charmetant.

 

Arnaud Charmetant - stg. si ioan Porumb
Arnaud Charmetant: „Cea mai plăcută experienţă pe care o am este ceea ce am realizat în România, prin fermele pe care le exploatez. Fac agricultură în România de 14 ani şi am plecat în 2007 de la aproape nimic. Şi încă sunt aici. Înseamnă că sunt acceptat de angajaţi, dar şi de cei din zonă, care au menţinut terenurile în arendă. Nu căutăm să mai mărim fermele, acestea sunt singurele investiţii în România. Ne uităm doar la oportunităţi şi dacă există posibilitatea de extindere, încercăm să profităm de ea. Arenda este între 900 şi 1.250 kg grâu/ha.
România e o ţară a extremelor. Trebuie să coabiteze exploataţiile agricole foarte mari cu cele mici. Nu cred că suntem în competiţie, pentru că fiecare produce hrană pentru planetă”.


SECRETE ALE RENTABILITĂŢII LA FLOARE ŞI RAPIŢĂ
Floarea-soarelui este semănată după culturile verzi. „În vară scarificăm, semănăm muştar sau amestec cu măzăriche şi mazăre. Peste iarnă acestea degeră, iar în primăvară încorporăm şi apoi semănăm, aplicând şi îngrăşăminte. În 2016 am introdus semănatul florii-soarelui cu îngrăşăminte starter. A fost anul în care am văzut cea mai bună răsărire la floarea-soarelui, pe un teren cultivat anterior cu muştar şi măzăriche”, a explicat Ioan Porumb.
O atenţie deosebită se acordă culturilor de floarea-soarelui şi rapiţă. „În vreo trei-patru ani tot terenul este scarificat, în special pentru rapiţă şi floarea-soarelui, din două motive: sunt plante pivotante foarte sensibile la compactare şi sunt culturi mai profitabile prin care cantitatea de motorină mai ridicată, necesară lucrărilor, se amortizează mai bine”, a spus Arnaud Charmetant.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 544 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?