Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Valoarea de utilizare multifuncțională a pajiștilor

Publicat: 12 noiembrie 2014 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dintre toate ecosistemele naturale terestre cunoscute, pajiștile permanente (naturale) sunt considerate cele mai complexe sisteme multifuncționale, datorită multitudinii de funcții ce asigură durabilitatea și stabilitatea mediului, dar și satisfacerii unor cerințe în beneficiul omului: hrană și habitat pentru animale, dezvoltarea unor activități conexe (colectarea și procesarea de produse apicole, de plante medicinale și aromatice).

Click pe poza pentru galerie!

Pajiștile permanente sunt un adevărat rezervor natural ce asigură biodiversitatea a peste 70 la sută dintre speciile de plante (prezervarea acestuia poate asigura un fond important de germoplasmă pentru viitoarele soiuri), reprezintă cel mai eficient mod de protecție a solului împotriva eroziunii și se constituie și într-un furnizor de energie neconvențională.

În condițiile din România, unde suprafețele de pajiști reprezintă 20 la sută din suprafața totală a țării și 32 la sută din suprafața agricolă, cunoașterea potențialului natural multifuncțional constituie nu numai o dorință profesională, dar și o obligație morală de a pune în valoare, la adevărata dimensiune, acest patrimoniu funciar național.

 

Potențial economic uriaș, chiar și fără investiții tehnologice!

Din datele estimative prezentate în tabel, efectuate în urma unui studiu de cuantificare a valorii de utilizare multifuncțională a pajiștilor din țara noastră (la 70 la sută din suprafața totală de pajiști, diferența fiind considerate suprafețe restrictive din punct de vedere natural), rezultă că, în condițiile actuale, în care intervenția prin aplicarea unor măsuri tehnologice de ameliorare este aproape inexistentă, potențialul economic al acestor suprafețe, exprimat cantitativ și valoric, este relativ ridicat, ajungându-se la o valoare totală estimată de cca 4,3 miliarde lei/an. Această valoare se apropie foarte mult de valoarea totală a profitului ce se realizează pe cele 9,7 milioane hectare de teren arabil. 

 

Lege există doar pentru utilizarea furajeră a pajiștilor!

În structura valorii multifuncționale, prezentată în datele din tabel, nu au fost evaluați unii parametri ai valorii de neutralizare furajeră a pajiștilor, cum sunt: capacitatea de înmagazinare a apei și de protecție antierozională, valoarea resurselor de germoplasmă, valoarea resurselor estetice și peisagistice. 

Acest sistem de utilizare multifuncțională a pajiștilor ar trebui legiferat și de un cadru legislativ special, așa cum există și în alte țări. 

În prezent, în țara noastră doar valoarea de utilizare furajeră a pajiștilor este evidențiată în diferite acte normative - spre exemplu Legea 86/2014. Dacă prevederile acestei legi vor fi aplicate, conform proiectelor de amenajamente pastorale ce se vor realiza, nivelul valorii de utilizare multifuncțională a pajiștilor permanente din România va crește de 3-5 ori!

 

ESTIMAREA CANTITATIVĂ ȘI ECONOMICĂ A VALORII DE UTILIZARE MULTIFUNCȚIONALĂ A PAJIȘTILOR PERMANENTE DIN ROMÂNIA *)

 

 

*) Datele se referă la o suprafață de 70% (3,3 mil. ha) din suprafața totală de pajiști, fără restricții naturale de folosire

Vizualizat: 670 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?