Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Văcăria și Primăria din ciclul: terenul de imaș și edilul de oraș!

Publicat: 03 aprilie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut, mai mulți crescători de animale din municipiul Tecuci s-au trezit, nitam-nisam, cu o adresă de la Primărie privind rezilierea contractelor de închiriere a pășunii municipale. Motivul ar fi fost... nerespectarea clauzelor contractuale de către fermieri

Click pe poza pentru galerie!

Dăm citire actului cu rezilierea-n plic! „Având în vedere prevederile art. 5 și art. 14 din contractul de închiriere (...), vă facem cunoscut că începând cu data de 22 aprilie 2013 contractul a fost reziliat”. Iată ce scrie în înțelegerea contractuală la art. 5: „pentru anii 2013-2021, chiria va fi achitată până la 31.01 pentru anul respectiv. Neachitarea la termen atrage plata penalităților de întârziere prevăzute de lege. Întârzierea mai mare de 12 luni de la plata chiriei duce la rezilierea unilaterală a contractului și la plata de daune”.

Articolul 14 din contract este ultimativ: „Nerespectarea de către chiriași a prevederilor prezentului contract atrage rezilierea de drept a acestuia fără înștiințarea prealabilă a acestuia. La prezentul contract se anexează și schița privind amplasamentul și vecinătățile suprafeței închiriate. Prezentul contract s-a încheiat într-un exemplar”.

Oamenii susțin că sunt cu plățile la zi, că în fiecare an și-au îndeplinit obligațiile contractuale și că totul ar fi un act de răzbunare(?!) și un abuz din partea primarului. „Ne-a chemat primarul pe mine și pe câțiva crescători de animale și ne-a spus verde-n față - despre imaș, firește - că nu sunt bani la buget și că subvenția pe suprafață trebuie s-o ia Primăria! Așa că trebuie să renunțăm de bunăvoie la contractele pe pășune!”, n-a declarat Ionel Mandea, una dintre „victime” și președintele Asociației Crescătorilor de Animale din Tecuci, care în anul 2005 a închiriat de la Primăria Tecuci, în zona Rotunda, 17,5 ha de pășune.

 

Poliția - brațul înarmat al primăriei

În urma rezilierii contractelor, fermierii nu mai aveau voie să iasă cu animalele pe pășunea orășenească. Ei susțin că au fost amenințați pe față de edilul-șef că dacă vor nesocoti adresa semnată de primar, vor fi sancționați cu maximum de amendă de 50.000 lei. Așa că Poliția Comunitară, brațul înarmat al autorității publice locale, a primit misiunea să patruleze pe la fermele crescătorilor de animale, gata să îndeplinească, zeloasă, amenințarea!

 

Neavând pășune, oamenii și-au vândut animalele

Confruntându-se cu lipsa furajelor și cu o evidentă stare de stres, crescătorii au început să scape de bietele animale. „În aceste condiții, am fost nevoit să vând 26 de vaci și am rămas cu 49 capete. Mai am 130 de oi și capre, pe care a trebuit să le dau la stână la un cioban să le pască și să ia el laptele și brânza, numai să țin animalele în viață”, ne-a declarat Ionel Mandea.

Într-o situație mai disperată s-a aflat Constantin Tiron, care a fost nevoit să-și vândă aproape toate cele 40 de vaci. Prin aceeași adresă, i s-a interzis să mai pășuneze pe cele 8 ha pentru care avea contract cu Primăria. Un alt crescător de animale, Vasile Leoca, a vândut vreo nouă vaci, acum rămânând cu un efectiv total de 68 de animale.


Primarul anulează rezilierea contractelor

În aceste condiții, considerându-se vătămați într-un drept al lor, cei cinci au făcut acțiune în instanță pentru a repara nedreptatea. În timpul desfășurării procesului, unitatea administrativ teritorială Tecuci a schimbat... foaia! Văzând că a greșit, primarul Daniel Gerhardt Țuchel a emis dispoziția nr. 1.407 din 04.07.2013 prin care anulează prevederile adreselor de reziliere unilaterală privindu-i pe numiții Ionel Mandea, Vasile Leoca, Ion Leoca, Neculai Massier și Constantin Tiron.

Dar, în același timp, primăria a depus la dosar un memoriu prin care a cerut respingerea acțiunii ca fiind rămasă fără obiect, din moment ce prin dispoziția primarului s-a anulat rezilierea contractului. În mod cinic, primăria a arătat că adresa de reziliere nu a produs efecte juridice(?!), deoarece reclamanții au avut posesia și folosința terenului închiriat!

Or, instanța de judecată le-a dat dreptate crescătorilor de animale pentru că ei au fost nevoiți să promoveze cererea la Judecătoria Tecuci, să angajeze avocat, să achite taxa de timbru, timbru judiciar etc. Întrucât, prin dispoziția primarului municipiului Tecuci s-a anulat rezilierea contractelor de închiriere a pășunii, acțiunea judecătorească a rămas fără obiect. Astfel, acum contractele sunt în vigoare.


La aceeași speță, soluții diferite!

Însă nu toți reclamanții au primit aceeași soluție! Pentru unii, completul a obligat Primăria să plătească cheltuieli de judecată, însă lui Ion Mandea, nu! Omul spune că a cheltuit mai bine de 2.000 de lei cu procesul. Acum a fost nevoit să facă recurs, este purtat din nou pe drumuri și a angajat noi cheltuieli de judecată. Ion Mandea se întreabă cum este posibil ca la aceeași speță să se dea soluții diferite și de ce nu este o practică juridică unitară?

 

În boul care trage, în ăla se dă cu biciul!

Disputa dintre văcărie și primărie s-a cam estompat. (O fi liniștea dinaintea furtunii?!). Cu hotărârile judecătorești definitive și irevocabile în mână, oamenii s-au prezentat la APIA și și-au primit drepturile ce derivă din Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS). În continuare, contractele pentru pășune încheiate cu primăria sunt în vigoare.

Însă, mai este ceva de spus. Mai mult, potrivit zicalei: „în boul care trage, în ăla dă cu biciul!”, consilierii locali au votat, anul trecut, un act normativ pentru mărirea chiriilor pe terenurile de păscut de la vreo 80 de lei la fix 450 lei anual. „Este o mare lovitură pentru noi. Unde s-a mai pomenit așa ceva? Este o sumă mult prea mare. În comunele din jur nu s-a întâmplat acest lucru. Probabil că vor să renunțăm la creșterea animalelor și la închirierea pășunii, activitate din care ne ducem traiul de azi pe mâine!”, ne-au declarat, amărâți, fermierii.

 

“Crescătorii trebuie să plătească chiria!”

...susține primarul din Tecuci. Cum era și firesc, am cerut un punct de vedere de la primar. „Noi nu avem nimic cu crescătorii de animale. Ei trebuie doar să respecte prevederile contractuale, să plătească chiria așa cum s-au angajat prin contract. Acum ei m-au acționat în judecată... Acuzele la adresa mea sunt nefondate și gratuite”, ne-a declarat Gerhard Daniel Țuchel, primarul din Tecuci.

Dar, din moment ce s-a revenit asupra rezilierii contractelor de închiriere a imașului, probabil că povestea asta nu mai prezintă interes pentru autoritatea publică locală. La Tecuci, lucrurile se vor liniști, cel puțin pentru o vreme...


Primăria fără dobitoace nu lasă crescătorii-n pace!

Câteva considerente pe marginea acestui caz merită a fi subliniate. Obiectul este subvenția pe suprafață. Primăria deține peste 500 hectare de pășune. Prin adresele cu pricina, a reziliat în mod unilateral contractele de închiriere celor cinci crescători de animale, după cum susțin oamenii, cei mai... neascultători și nesupuși stăpânirii!

Ca atare, primăria a depus la APIA cerere pentru a primi subvenția pe suprafața care era închiriată de crescători. În fond, este vorba despre câteva zeci de hectare. Așadar, primăria fără dobitoace nu lasă oamenii în pace și vrea să ia bani de pe pășune, în timp ce adevărații crescători de animale sunt obligați să-și vândă animalele pentru că nu au unde le pășuna! De aceea este necesară o Lege a Pajiștilor, act normativ care, din varii motive, străine de interesele crescătorilor de animale, stă în conservare în forme diferite, când la Senat, când la Camera Deputaților.

Nu întâmplător, Fundația Revistei Ferma a inițiat anul trecut la IndAgra o petiție pentru o Lege a Pajiștilor care să creeze cadrul legislativ pentru organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor și să exprime cerințele exprese ale crescătorilor de animale.

Vizualizat: 821 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?