Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Utilizarea durabilă și responsabilă a pesticidelor

Publicat: 20 septembrie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legislația care reglementează domeniul utilizării durabile a pesticidelor este reprezentată în principal de Directiva 128/2009 de stabilire a unui cadru de acțiune comunitar în vederea utilizării durabile a pesticidelor, transpusă în legislația națională prin Ordonanța de Urgență nr. 34/2012 pentru stabilirea cadrului instituțional de acțiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul României și de Hotărârea de Guvern 683/2013 pentru aprobarea Planului Național de Acțiune privind diminuarea riscurilor asociate utilizării produselor de protecția plantelor. 

Click pe poza pentru galerie!

Planul Național de Acțiune a fost elaborat de Statele Membre pentru a facilita implementarea directivei și reprezintă un document strategic privind îmbunătățirea continuă a condițiilor de comercializare și utilizare a produselor de protecție a plantelor în vederea reducerii impactului asupra utilizatorilor, consumatorilor, trecătorilor și a ecosistemelor acvatice și terestre. Planul Național de Acțiune conține obiective generale și obiective specifice, măsuri, indicatori de reducere a riscului, ținte cantitative, calendare și instituții responsabile, în vederea reducerii riscurilor și a efectelor utilizării pesticidelor asupra sănătății umane și asupra mediului. 

 

Ce trebuie să știe utilizatorii de PPP?

Cei care utilizează în mod regulat pesticide (produse de protecția plantelor - PPP) pentru combaterea agenților de dăunare sunt fermierii, cei care participă în mod direct la implementarea legislației și care simt cel mai mult efectele implementării acesteia, având în vedere faptul că principalele prevederi ale directivei vizează: 

• Gestionarea integrată a dăunătorilor, care pune accentul pe creșterea unor culturi sănătoase, prin utilizarea unor metode care să afecteze cât mai puțin agroecosistemele și să încurajeze metode cât mai naturale de combatere a agenților de dăunare;

• Instruirea utilizatorilor profesioniști, a distribuitorilor și a consilierilor în vederea dobândirii cunoștințelor sau actualizării, după caz și certificarea acestora;

• Distribuitorii de pesticide au obligația de a deține personal calificat, instruit, care să poată oferi clienților informații complete privind utilizarea acestui tip de produse, privind riscurile pentru sănătatea umană și pentru mediu, instrucțiuni și măsuri de siguranță s.a.; 

• Echipamentele de aplicare a pesticidelor de uz profesional trebuie inspectate de către organismul de inspecție desemnat prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 820/2016, cel puțin o dată până la data de 26 noiembrie 2016, în vederea obținerii unui grad ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului. De asemenea, orice echipament nou trebuie inspectat cel puțin o dată pe parcursul unei perioade de 5 ani după cumpărare;

• Pulverizarea aeriană este practic interzisă, dar totuși există o excepție (derogare) care permite utilizarea acestei metode de aplicare a tratamentului fitosanitar, dar numai în cazuri speciale și cu respectarea strictă a unor cerințe impuse de legislația în vigoare sau atunci când nu există soluții alternative viabile, numai cu condiția utilizării celei mai bune tehnologii pentru reducerea driftului. De asemenea, pesticidele utilizate la tratamentele prin pulverizare aeriană trebuie să fie aprobate nominal de către Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor și, ulterior, aprobate prin ordin comun al celor trei autorități: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Familiei și Ministerul Mediului și Dezvoltării Regionale;

• Pentru protejarea mediului acvatic sensibil la utilizarea pesticidelor, trebuie acordată o atenție deosebită evitării poluării apelor de suprafață și a apelor subterane prin stabilirea unor zone tampon care să reducă riscul de poluare;

• Pentru evitarea efectelor negative asupra unor zone publice, asupra biodiversității sau zonelor protejate, trebuie aplicate măsuri de reducere la minim a utilizării pesticidelor sau chiar interzicerea completă a acestora. 

 

Măsuri suplimentare obligatorii pentru România

Practic, prin aceste acte normative, obligatorii pentru toate Statele Membre, s-au stabilit o serie de măsuri suplimentare față de cele existente în legislația națională a României la data aprobării lor la nivel comunitar. Aceste măsuri privesc realizarea utilizării durabile a pesticidelor, reducerea dependenței de utilizarea pesticidelor, promovarea gestionării integrate a dăunătorilor, aplicarea metodelor durabile biologice, fizice sau nechimice, dacă acestea asigură un control corespunzător al dăunătorilor. Pesticidele utilizate trebuie să fie cât mai specifice pentru ținta vizată și să aibă efecte secundare minime asupra sănătății umane, asupra sănătății mediului și organismelor ne-țintă. Implementarea legislației privind utilizarea durabilă a avut și va avea în continuare un impact major asupra agriculturii și practicilor agricole. 

Pentru România, o țară cu o situație agrară unică în Europa, dar cu un potențial uriaș de creștere în agricultură, autoritățile trebuie să găsească în continuare soluții pentru a pune la dispoziția fermierilor și a furnizorilor de inputuri în agricultură instrumentele necesare implementării la standarde europene, pentru a folosi acest potențial în avantajul lor, al economiei naționale și al comunității. 

 

Soluțiile Naturevo răspund exigențelor legislației europene

Având în vedere prevederile directivei, măsurile stringente impuse de reducere a oricăror riscuri, companiile furnizoare de inputuri vin pe piață cu o serie de produse care să răspundă exigențelor privind utilizarea durabilă a pesticidelor. ~n acest sens, compania Naturevo deține în potofoliu o gamă vastă de produse care pot fi utilizate cu succes și care răspund exigențelor impuse de legislația în vigoare privind utilizarea durabilă, cum ar fi: produse cu efect fungicid (Mimox, Fighter Phos, Algiforte, Altosan, Copfort etc.), produse cu efect insecticid (Tutafort, Matrinal B, Deffort, Matrifruit etc.), stimulatori radiculari (Rootip Mix, Rootip Basic), stimulatori foliari (Kerafol K, Keramin), biostimulatori naturali (Algiforte, Altosan etc).

De asemenea, prin utilizarea îngrășămintelor de sol cu eliberare controlată (NovaTec® Classic, EVO NGOOO, Amosulf NG), se asigură o nutriție echilibrată și creșterea rezistenței la factorii de stres abiotic și biotic.

Pentru a asigura consumatorilor o hrană sănătoasă, un mediu de trai sănătos, fără riscuri de natură chimică, toți cei care lucrează în agricultură și pentru agricultură - autorități, cercetare agricolă, învățământ agricol, asociații de profil, companii furnizoare de inputuri, fermieri -trebuie să intensifice comunicarea și colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea realizării acestui obiectiv major.

 

Elena LEAOTĂ

Director strategii Naturevo

www.naturevo.ro

 


NATUREVO RESPECTĂ BUNELE PRACTICI PENTRU AGRICULTURĂ

Naturevo este o companie cu capital privat, integral românesc, înființată în anul 1999. Distribuitor național al inputurilor pentru producția agricolă: îngrășăminte pentru sol, semințe, produse pentru protecția plantelor, fertilizanți foliari, bioregulatori etc., asigură suportul tehnic pe tot parcursul vegetației.Naturevo este primul distribuitor autorizat din România de produse pentru agricultura ecologică, certificat de Organismul de Certificare AustriaBioGarantie. 

Naturevo oferă fermierilor soluții de calitate prin programe integrate, rezultatul cercetării și inovării continue. Tehnologiile sunt adaptate condițiilor specifice din România și schimbărilor climatice din ultimii ani, pentru realizarea unei agriculturi durabile. Naturevo dezvoltă programele FLEXITECHagro® - tehnologii flexibile pentru diverse culturi și zone pedoclimatice - care respectă 


 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 1063 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!