Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Utilizarea durabilă a apei - obiectiv PAC: sustenabilitatea sursei de apă

Publicat: 12 iulie 2018 - 19:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Apa este o componentă esenţială a producţiei agroalimentare. Şi chiar dacă de obicei fructele şi legumele reprezintă o sursă excelentă de apă, cultivarea lor de multe ori necesită cantităţi semnificative de apă. Fără surse de apă suficiente, de bună calitate şi uşor accesibile, producţia agroalimentară europeană ar putea fi ameninţată. 

În medie, 44% din consumul total de apă în Europa are legătură cu agricultura, iar în unele regiuni se ajunge până la 80%. Având în vedere creşterea populaţiei globale şi schimbările climatice care sporesc riscul apariţiei unor condiţii climatice nefavorabile, cum ar fi seceta, presiunea asupra resurselor naturale creşte. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a elaborat atât strategii pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru a asigura o utilizare mai durabilă a apei.

Foto-1mam118_b

Agricultura de precizie, reţeta viitorului
Cercetarea şi inovarea în sectorul UE contribuie la creşterea eficienţei consumului de apă. Prin intermediul unor fonduri, cum ar fi Horizon2020, se acordă sprijin pentru proiectele care inovează şi folosesc agricultura de precizie pentru a îmbunătăţi utilizarea apei. În La Mancha - Spania, suprautilizarea resurselor de apă pentru irigarea terenurilor agricole a cauzat aproape uscarea bazinului subteran. De atunci a fost creat un proiect care să ofere instrumente de sprijin pentru fermierii locali. Un astfel de instrument, de exemplu, permite agricultorilor să evalueze consumul de apă al culturilor lor, verificând în acelaşi timp dacă este în concordanţă cu cantitatea de apă care le este permisă în mod legal să o utilizeze pentru irigare. Un alt instrument, cunoscut sub numele de OPTIWINE, poate fi utilizat pentru a calcula cantitatea exactă de apă care se aplică viţei-de-vie, îmbunătăţind calitatea strugurilor şi reducând în acelaşi timp consumul de apă.

Gestionarea nutrienţilor din sol
Comisia Europeană analizează şi alte modalităţi de asigurare a utilizării durabile a apei în viitor. A fost înfiinţată o echipă de lucru în domeniul apei, pentru a stimula investiţiile şi a răspândi cele mai bune practici în agricultura europeană. Grupul operativ a identificat deja care sunt principalele ameninţări la adresa calităţii şi disponibilităţii apei în UE. Totodată, autorităţile europene lucrează la îmbunătăţirea calităţii apei destinate agriculturii printr-o iniţiativă ce vizează crearea unei platforme la nivelul UE pentru gestionarea nutrienţilor în exploataţie. Acest instrument va colecta informaţii cum ar fi date de localizare prin satelit, eşantionarea solului şi identificarea parcelelor, făcându-le accesibile direct fermierilor pentru a-i ajuta să ia decizii în cunoştinţă de cauză privind cerinţele nutritive. În cele din urmă, platforma ar trebui să stimuleze schimbul de date între agricultori şi autorităţile publice, sprijinind implementarea unei serii de angajamente de mediu suplimentare.


INSTRUMENTE DE POLITICĂ EUROPEANĂ
În conformitate cu Politica Agricolă Comună actuală, aşa-numitul mecanism de ecocondiţionalitate contribuie la o utilizare durabilă a apei, obligând fermierii să îndeplinească obiective specifice de agromediu, inclusiv pentru apă, dacă vor să beneficieze de sprijinul pentru plăţile directe. Alte măsuri, cum ar fi stabilirea unor zone ecologice şi a păşunilor permanente, contribuie, de asemenea, la conservarea durabilă a apei. În acelaşi timp, programele de dezvoltare rurală joacă un rol esenţial în promovarea utilizării responsabile a apei. Finanţate de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi gestionate de statele membre în colaborare cu Comisia, programele sunt proiectate în jurul a şase priorităţi, dintre care una este promovarea eficienţei resurselor.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

 

Vizualizat: 67 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?