Scăderea producţiei de floarea-soarelui se reflectă deja în preţul seminţelor din recolta 2020, iar şi mai clar se va vedea în preţul uleiului de "floare" la raft.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE
Previziunile privind producţia de oleaginoase a statelor din regiunea Mării Negre, în sezonul 2020/2021, s-au schimbat treptat, de la valori optimiste, chiar record, la un scenariu de-a dreptul pesimist. Impactul negativ al secetei asupra randamentelor culturilor, în special în sudul Ucrainei și al Rusiei, precum şi în sud-estul României, încă nu a fost cuantificat.
USDA apreciază producţia de floarea-soarelui în statele din regiunea Mării Negre la 15 milioane de tone, cu 2 mil. tone mai puţin decât în raportul anterior, în timp ce estimările mai pesimiste consideră că producţia va fi de 11 până la maxim 13 mil. tone.
Până la mijlocul lunii octombrie, fermierii ucrainieni au recoltat 9,8 mil. tone de floarea-soarelui, de pe 5,1 mil. ha (80% din suprafaţa cultivată), cu un randament mediu de 1,92 t/ha. La aceeaşi dată (13 octombrie) în Rusia s-au recoltat 10,4 mil. tone de pe 6,4 mil. ha (75,6% din suprafața cultivată) şi cu un randament mediu de 1,62 t/ha.
Odată cu scăderea producţiei de seminţe de floarea-soarelui a crescut preţul uleiului. În Ucraina, prețul a ajuns la 914 euro/t, prețul brut (franco fabrică), în creștere cu 5% faţă de începutul lunii şi cu 19% peste prețul mediu pe ultimii cinci ani. Pe piaţa internaţională, preţul uleiului de floarea-soarelui a depăşit 1000 dolari/tonă pentru prima dată din iulie 2013.
USDA a redus estimarea pentru producția de ulei de floarea-soarelui în sezonul actual (2020 septembrie - august 2021) cu 12%, până la 6,4 milioane de tone. Scăderea se bazează pe o prognoză mai mică de producție.
Reducerea ofertei internaţionale de ulei de floarea-soarelui vine pe fondul cererii puternice din Asia, în special din China şi India.
În sezonul 2019/2020, importurile chineze de ulei de floarea-soarelui au crescut cu 10%, până la 6,7 mil. tone, iar India a importat cu 25% mai mult ulei de floare.
Unele rapoarte din presa indiană relevau că uleiul de floarea-soarelui a crescut în preferinţele consumatorilor indieni în comparație cu uleiurile vegetale alternative (în special uleiul de palmier), datorită beneficiilor sale pentru sănătate și pentru mediu.
Click AICI și urmăriți evoluția pieței cerealelor în Europa și în lume, pe www.agroinfo.ro!
În ciuda faptului că mai mult de 40% din suprafaţa cultivată cu porumb în SUA nu a fost încă recoltată, preţul pentru contractele ferme cu livrare în decembrie continuă să crească. Astfel, în a doua săptămână a lunii octombrie, porumbul la Bursa de la Chicago era cotat la 218,3 dolari/tonă (FOB), în creştere cu 5,3 dolari, iar preţul grâului de panificaţie (11,5% proteină) a crescut cu 13,2 dolari/tonă, până la 278,8 dolari (FOB) (16 octombrie).
La aceeaşi dată, la bursa franceză, grâul de panificaţie (11% proteină) era cotat la 248,40 dolari/tonă, în creştere cu 8,5 dolari, iar în Rusia (FOB Novorossiys), 245,5 dolari/tonă, în creştere cu 5 dolari.