BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Urmează o criză a uleiului de "floare"

Publicat: 17 noiembrie 2020 - 11:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Scăderea producţiei de floarea-soarelui se reflectă deja în preţul seminţelor din recolta 2020, iar şi mai clar se va vedea în preţul uleiului de "floare" la raft.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Previziunile privind producţia de oleaginoase a statelor din regiunea Mării Negre, în sezonul 2020/2021, s-au schimbat treptat, de la valori optimiste, chiar record, la un scenariu de-a dreptul pesimist. Impactul negativ al secetei asupra randamentelor culturilor, în special în sudul Ucrainei și al Rusiei, precum şi în sud-estul României, încă nu a fost cuantificat.

 

MAXIM 15 MILIOANE DE TONE

 

USDA apreciază producţia de floarea-soarelui în statele din regiunea Mării Negre la 15 milioane de tone, cu 2 mil. tone mai puţin decât în raportul anterior, în timp ce estimările mai pesimiste consideră că producţia va fi de 11 până la maxim 13 mil. tone.
Până la mijlocul lunii octombrie, fermierii ucrainieni au recoltat 9,8 mil. tone de floarea-soarelui, de pe 5,1 mil. ha (80% din suprafaţa cultivată), cu un randament mediu de 1,92 t/ha. La aceeaşi dată (13 octombrie) în Rusia s-au recoltat 10,4 mil. tone de pe 6,4 mil. ha (75,6% din suprafața cultivată) şi cu un randament mediu de 1,62 t/ha.

criza ulei de floare_b 

 

CEL MAI MARE PREŢ DIN 2013 ÎNCOACE

 

Odată cu scăderea producţiei de seminţe de floarea-soarelui a crescut preţul uleiului. În Ucraina, prețul a ajuns la 914 euro/t, prețul brut (franco fabrică), în creștere cu 5% faţă de începutul lunii şi cu 19% peste prețul mediu pe ultimii cinci ani. Pe piaţa internaţională, preţul uleiului de floarea-soarelui a depăşit 1000 dolari/tonă pentru prima dată din iulie 2013.

USDA a redus estimarea pentru producția de ulei de floarea-soarelui în sezonul actual (2020 septembrie - august 2021) cu 12%, până la 6,4 milioane de tone. Scăderea se bazează pe o prognoză mai mică de producție.

 

CERERE MARE DIN ASIA

 

Reducerea ofertei internaţionale de ulei de floarea-soarelui vine pe fondul cererii puternice din Asia, în special din China şi India.
În sezonul 2019/2020, importurile chineze de ulei de floarea-soarelui au crescut cu 10%, până la 6,7 mil. tone, iar India a importat cu 25% mai mult ulei de floare.

Unele rapoarte din presa indiană relevau că uleiul de floarea-soarelui a crescut în preferinţele consumatorilor indieni în comparație cu uleiurile vegetale alternative (în special uleiul de palmier), datorită beneficiilor sale pentru sănătate și pentru mediu.
Click AICI și urmăriți evoluția pieței cerealelor în Europa și în lume, pe www.agroinfo.ro!

porumb-calcul_b 

 

GRÂUL ŞI PORUMBUL SE SCUMPESC UȘOR

 

În ciuda faptului că mai mult de 40% din suprafaţa cultivată cu porumb în SUA nu a fost încă recoltată, preţul pentru contractele ferme cu livrare în decembrie continuă să crească. Astfel, în a doua săptămână a lunii octombrie, porumbul la Bursa de la Chicago era cotat la 218,3 dolari/tonă (FOB), în creştere cu 5,3 dolari, iar preţul grâului de panificaţie (11,5% proteină) a crescut cu 13,2 dolari/tonă, până la 278,8 dolari (FOB) (16 octombrie).

La aceeaşi dată, la bursa franceză, grâul de panificaţie (11% proteină) era cotat la 248,40 dolari/tonă, în creştere cu 8,5 dolari, iar în Rusia (FOB Novorossiys), 245,5 dolari/tonă, în creştere cu 5 dolari.

Vizualizat: 1096 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?