Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Urmaşii Vrâncioaiei ştiu a face pământul roditor

Publicat: 16 mai 2019 - 11:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În partea de est a judeţului Vrancea, în apropierea oraşului Mărăşeşti, la Pădureni, Gelu Popa, ajutat de cei doi fii ai săi, Lucian şi Cătălin, ultimul absolvent de Agronomie, lucrează peste trei sute de hectare de teren agricol. În 1994, s-a lăsat de CFR - unde lucra ca revizor contabil -, pentru o nouă provocare: agricultura!

La început de aprilie 2019, fermierii vrânceni se săturaseră de zilele friguroase de primăvară şi de vântul care sufla tare, aducând a... sărăcie! „Bate vântul de ne-a zăpăcit zilele astea! E păcătos vântul de primăvară, că zvântă şi bruma de apă care se mai găseşte în sol!”, ne spune cu năduf fermierul Gelu Popa.

Urmaşii Vrâncioaiei ştiu a face pământul roditorClick pe poza pentru galerie!
În ferma acestuia, campania de semănat la floarea-soarelui a durat mai puţin de o săptămână. A intrat cu semănătoarea chiar de Ziua Femeii şi pe data de 12 martie lucrarea a fost gata, fiind executată cu o maşină performantă, Maschio Gaspardo, de care este foarte mulţumit. A ales să cultive 90 de hectare cu hibridul P64LE25 de la compania Pioneer. Îi cunoaşte potenţialul de producţie, pentru că îl are în cultură de câţiva ani. De asemenea, a fertilizat echilibrat cu NPK 16:16:16, în cantitate de 250 kg/ha. La data documentării, floarea era răsărită. Gelu Popa nu-şi ascunde bucuria: „Am avut umiditate în sol, ăsta a fost norocul. În plus, anul acesta, faţă de cei anteriori, am erbicidat în preemergenţă, la «negru», cu Dual Gold, un produs al companiei Syngenta pentru combaterea buruienilor graminee, cât şi a unora cu frunza lată. L-am încorporat sub brazdă, la adâncimea de 3-4 cm, cu discul. Am recurs la discuit pentru a conserva apa în sol. Efectul s-a văzut imediat”, ne-a declarat fermierul vrâncean.

Semănăturile de toamnă se prezintă bine
În ferma de la Pădureni, grâul semănat pe 60 de hectare a răsărit acum în primăvară. Cultura dispune de suficientă hrană. Potrivit spuselor producătorului agricol, în toamnă a făcut nutriţia de bază cu un fertilizant special - Eurocereal 34 (îngrăşământ NP(S) 10-24 (Â20) cu oligoelemente: bor şi zinc), produs de Timac Agro, în cantitate de 260 kg la hectar. În ianuarie-februarie a mai intervenit cu încă 150 kg de uree, iar la sfârşitul lunii martie a completat doza cu încă 150 kg/ha de uree.
La fel şi orzul - care ocupă 40 ha - se prezintă frumos în lanuri, a răsărit aproape tot încă din toamna trecută.
Cultura de rapiţă a fost înfiinţată pe 60 de hectare. Acum este frumuşică, a scăpat de stresul termohidric. În lanurile cultivate a administrat o fertilizare echilibrată cu cantităţi importante de macroelemente (NPK), de două ori câte 150 kg la hectar. Între timp au început semănatul porumbului. În jurul datei de 15 aprilie a.c. erau anunţate câteva zile ploioase şi vreme rece, după cum avertizau toate buletinele meteo. Ceea ce s-a şi întâmplat. Ca urmare, în fermă s-a oprit semănatul porumbului.

În testare, un nou hibrid de porumb

„În faţa fermei, lângă fosta moară moştenită de soţia sa, pe o suprafaţă de zece hectare, am pus în pământ, experimental, o nouă sămânţă hibridă de porumb. Are numărul de cod P9537 (FAO 350) şi este un produs semitimpuriu, cu o productivitate extraordinară, scos pe piaţă de compania Pioneer şi, potrivit recomandărilor specialiştilor, se pretează la semănatul timpuriu. Pe această solă am fertilizat cu 150 kg la hectar de uree, înainte de semănat, iar apoi am intervenit cu încă 250 kg/ha de NPK triplu 16. Acum, hibridul se află în observaţie, vrem să vedem cum se comportă în condiţii de câmp!”, a precizat inginerul Cătălin Popa, cel care a părăsit un post călduţ la Primăria din Mărăşeşti pentru a se alătura cu ştiinţa sa de carte afacerii de familie.
Până acuma, din punctul de vedere al fermierului vrâncean, sezonul agricol pare a fi bunişor; însă nu ştie ce va fi în continuare! „Astă-toamnă, - cam târziu, ce-i drept! - am avut ploicele bune în zona asta! În iarnă, câmpul fusese acoperit de un strat corespunzător de zăpadă. Zilele trecute, am săpat să văd cât de adânc este stratul de umezeală. Şi ce să vezi? Este aproape de normal, la mai bine de un metru adâncime”, ne-a declarat în final, cu bucurie, Gelu Popa.

Gelu Popa_b
Gelu Popa: „În această primăvară cultivăm doar 60 ha cu porumb, cam la jumătate faţă de cum puneam în anii trecuţi, pentru că am semănat în toamnă mai mult grâu, rapiţă şi orz. De ce? În primul rând, nu mi-a permis rotaţia culturii! Dar, ar mai fi o cauză: am observat că grâul, rapiţa şi orzul, la o ploicică-două şi cu oleacă de rouă dimineaţa, dau recoltă bună! Nu la fel se pune problema la prăşitoarele de primăvară”.

 Catalin Popa_b

CĂTĂLIN POPA „ÎMBLÂNZEŞTE” CAII PUTERE
Ferma lui Gelu Popa este una de succes. Lucrat cu grijă, cu tehnologii adecvate, pământul oferă destule satisfacţii şi, bineînţeles, profit. „Pe această bază, la sfârşitul lunii martie, ne-am permis să ne cumpărăm un tractor nou de 102 CP de la compania Claas. Ne-am uşurat munca prin utilizarea lui la împrăştierea îngrăşămintelor, erbicidare, transportul tehnologic, semănat, la tăvălugit. Îl folosim din plin în această campanie agricolă. Cătălin se urcă pe tractor! Şi ştiţi ce repede merge? A căpătat suficientă experienţă şi abilităţi în conducerea maşinilor şi utilajelor agricole. Şi apoi îi şi place”, a susţinut fermierul din Pădureni.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Vizualizat: 787 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?