Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Urmările „IERNII” târzii. Cum au fost AFECTATE CULTURILE?

Publicat: 08 iunie 2017 - 11:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REACŢIA CULTURILOR LA STRESUL TERMIC. Ştim cu toţii că în perioada 19-22 aprilie a.c. în ţara noastră, pe arii extinse, s-a manifestat o răcire accentuată a vremii, însoţită de ninsori şi intensificări ale vântului, făcând ca temperatura percepută să coboare chiar la -10 grade C. Apoi până spre 26-27 aprilie, temperaturile efective au scăzut în unele zone până la -10...-12 grade C.

Iată care a fost reacţia culturilor la stresul de frig în funcţie de momentul semănatului!
La soia, de exemplu, suprafeţele semănate, germinate şi cele răsărite au rezistat bine intemperiilor, realizând densităţi bune, neafectate. În schimb, soia semănată cu 1-3 zile înainte de frig a fost serios dijmuită. Bobul s-a umflat profitând de umiditatea ridicată, dar n-a germinat acolo unde adâncimea de semănat a fost mai mică de 3 cm, din cauza temperaturilor coborâte, ştiind că soia poate germina la minimum 7 grade C.
La floarea-soarelui s-a întâmplat acelaşi fenomen, numai că aici adâncimea de semănat fiind mai mare decât la soia şi hipocotilul mai sensibil, problema cu crusta a fost mai mare. Pe de altă parte, la culturile germinate şi aproape răsărite sau la cele răsărite, temperaturile de -2 grade C au distrus vârful de creştere, compromiţând total cultura în primul caz, iar la cele răsărite se va manifesta în vegetaţie ramificarea plantei şi formarea mai multor inflorescenţe mici şi neproductive.
La sfecla de zahăr temperatura minimă de germinare fiind de 3-4 grade C, iar temperatura până la care rezistă cotiledoanele este de -2-4 grade C, n-au fost probleme deosebite; doar acolo unde s-a format crusta şi răsărirea a fost oprită, s-au reînsămânţat câteva sute de hectare, în special în zona de sud a Moldovei.
Cartoful răsărit a fost afectat serios de temperaturile scăzute şi de zăpadă, această plantă fiind foarte sensibilă la temperaturi imediat inferioare pragului de îngheţ. În general, aceste suprafeţe erau puţin avansate ca foliaj, astfel că o sămânţă viguroasă a putut stimula din ochii dorminzi o altă generaţie de tulpini.

Cât de serios a fost afectată cultura de porumb, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Vizualizat: 1242 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?