Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Uniţi în cooperative, undă verde la negocieri!

Publicat: 08 martie 2020 - 23:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul AGRICOOP, implementat de EGIS România are ca obiectiv înfiinţarea a 350 de cooperative agricole şi minim 8 grupuri de producători în toate regiunile de dezvoltare ale României, până în anul 2021.

Proiectul "Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înfiinţării şi dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol - AGRICOOP" este cofinanţat din FEADR prin PNDR 2014-2020. EGIS România a organizat în 14 februarie la Bucureşti conferinţa internaţională VISION COOP 2020 - Viitorul agriculturii româneşti este cooperarea!
Un fapt dovedit la nivel european, prin istoria şi tradiţia pe care o au în domeniul cooperării agricole ţări precum Franţa, Olanda, Danemarca, Grecia, Spania, este că formele asociative precum cooperativele agricole şi grupurile de producători sunt singurele forme de lucru în agricultură prin care fermierii pot face faţă concurenţei de pe piaţa produselor agroalimentare.

Greu cu cooperarea! Dar nu imposibil...
La data de 31 mai 2019 în România existau 1.340 de cooperative. Doar 233 dintre acestea aveau cifră de afaceri la sfârşitul anului 2017.
Dragoş Alexandru, Manager Proiect AGRICOOP spune că "în România doar 0,5% (14.793 fermieri) din numărul total de fermieri sunt membri în cooperative agricole. Comparativ, media UE este de 35% iar în Franţa 75% dintre fermieri sunt membri ai cooperativelor! Scopul proiectului Agricoop este consilierea individuală a 10 mii de fermieri şi înfiinţarea a 350 de cooperative agricole".
În contrast cu situaţia de la noi, trei din patru fermieri francezi sunt membri activi în cel puţin o cooperativă, dintr-un total de 2.300 de cooperative agricole şi agroindustriale. În 2017, 13 dintre cooperativele franceze au înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro. Arnaud Degoulet, vicepreşedintele Federaţiei Cooperativelor din Franţa - Coop de France este şi reprezentantul cooperativei Agrial, care are nu mai puţin de 13 mii de membri! "Cooperativa este o companie creată de către fermieri, pentru fermieri. După principiul , aceste forme asociative asigură în Franţa o cifră de afaceri de 85,4 miliarde Euro în industria alimentară. Din cele 2.300 de cooperative franceze, 600 sunt implicate în agricultura organică", spune Degoulet.

agricoop 2_b
agricoop 1_b
Români care demonstrează că SE POATE!
Secţiunea a doua a conferinţei VISION COOP 2020 a adus în faţa participanţilor exemple de reuşite în cooperare, adică producători români care s-au asociat şi au deja rezultate notabile în ceea ce priveşte accesul pe piaţă, negocierea preţului şi derularea de proiecte cu beneficii pentru membrii cooperativelor.
De exemplu, Aurel Blaj, reprezentantul Grupului de producători Bio Carpathia ne-a prezentat în direct, prin skype, modelul de asociere a celor 52 de membri din zona montană a judeţelor Braşov şi Covasna. În ziua expoziţiei, grupul participa cu stand la expoziţia BIOFACH din Nürnberg. Au plecat la drum în 2014, cu 5 fermieri si o producţie de lapte materie primă bio de 30 tone/lună. Astăzi producţia este de 800 tone lunar. Efectivul total pe grup este de 1.800 capete vaci cu lapte. 90 la suta din laptele produs este livrat la preţul negociat de 2,55 lei/litru, care oscileaza în functie de calitate. Restul de 10 procente din laptele produs este procesat.
Din BioCarpathia fac parte si producători de legume, fructe, panificaţie, carne şi produse din carne.
Un alt exemplu de DA, SE POATE îl dau şi producătorii reuniţi în cooperativele Vădăstriţa şi Urzica. Ionuţ Radu, unul dintre membrii fondatori, spune că, începând cu anul 2019, cele două cooperative livrează legume către Mega Image.
Şi apicultorii au fost prezenţi la conferinţa de la Bucureşti prin Cooperativa Agricolă "Apicultorii Văii Argeşului", înfiinţată în luna ianuarie a acestui an.
Nu au lipsit nici producătorii din cultura mare organizaţi de 10 ani în cooperativa "Dobrogea Sud". Unul dintre principalele obiective ale cooperativei este identificarea cererii de produs finit de pe piaţă şi asigurarea procesării superioare a produselor obţinute de membri, astfel încât organizaţia să adauge plusvaloare materiilor prime furnizate, prin închiderea lanţului de producţie.

În ediţiile viitoare vă voi prezenta câteva exemple concrete de organizare şi funcţionare a cooperativelor din România.

Vizualizat: 1610 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?