Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

UNII NUMĂRĂ TONELE, ALŢII PAGUBELE. Cât de rentabil e porumbul în 2021!

Publicat: 02 decembrie 2021 - 18:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, recoltele bune şi preţurile atractive la porumb au asigurat un profit lejer unora dintre fermieri. Îngrijorarea va veni în primăvară, când preţurile mari la inputuri vor creşte costurile de producţie şi vor dijmui câştigul fermelor.

Potrivit estimărilor, în această campanie de recoltare a porumbului, producţia totală se va apropia de 15 milioane de tone (10,15 mil. de tone anul trecut). La început de noiembrie, recolta medie la nivel naţional era de circa 5.800 kg/ha. Precizăm că în 2019 şi 2018, România a raportat o recoltă de 17 şi, respectiv, 18,66 milioane de tone de porumb boabe, dând peste cap toate estimările Comisiei Europene.

 

UNII NUMĂRĂ TONELE, ALŢII PAGUBELE

 

În sud-estul României s-a făcut porumb, mai cu seamă în Bărăgan, în schimb, în vestul ţării, fermierii nu vor culege mare lucru.

Nicolae Sitaru, din Ialomiţa, câştigătorul trofeului ”Porumbul de aur” pentru producţiile record obţinute, a avut în acest an 900 hectare cultivate cu porumb, în condiţii de neirigare. După recoltare, a cântărit o medie la hectar de 10 tone. Hibrizii testaţi şi apoi cultivaţi în fermă, utilajele, dar şi tehnologiile performante i-au adus satisfacţii în anii normali.

În Insula Mare a Brăilei se aştepta o producţie medie record de aproximativ 13 tone la hectar, cu vârfuri de peste 18,3 tone/ha. Cultura principală de porumb ocupă 11.600 ha, la care se adaugă alte 900 ha de cultură secundară după orz, potrivit directorului general Mihai Solomei.

În Câmpia de Vest, mai ales în zona Bihorului, producţia medie de porumb va pendula între 4,5 şi 5,5 t/ha. Însă, în zonele în care a plouat suficient de bine în mijlocul verii (între 80 şi 120 l/mp), puţine la număr, recoltele s-au dus şi către 8-10, chiar 11 t/ha.

recoltare porumb 2021 01_b 


PESTE 8 MILIOANE DE TONE DE PORUMB NEFISCALIZAT


„Chiar şi în condiţii de secetă, România va produce în jur de 15 milioane de tone de porumb, de pe o suprafaţă cultivată de circa 2,52 milioane hectare, cu o medie naţională totală de aproape 6 tone/ha. De specificat că în circuitul comercial nu se vor regăsi mai mult de 9 milioane tone, diferenţa fiind dată de porumbul nefiscalizat, făcut de foarte micii producători pentru consumul propriu sau pentru a fi vândut pe piaţa ţărănească”,ne-a declarat Cezar Gheorghe, expert analist şi consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români (CFR).

 

CÂŞTIG TRIPLU FAŢĂ DE INVESTIŢIA PE HECTAR


Pentru cultivatori, porumbul este una dintre culturile profitabile. Calculele economiştilor arată că investiţia pe hectar ajunge undeva, în medie, la 2.250 lei. În piaţă, preţurile sunt mai mult decât mulţumitoare, în jurul unui leu kilogramul, în medie. La o producţie de 10 tone la hectar, profitul este considerabil, chiar şi de trei ori mai mult decât s-a cheltuit.

recolta porumb 2021_b

De asemenea, pe piaţa liberă, kilogramul de porumb a atins nivelul de 1,25 lei. „Porumbul e cea mai rentabilă cultură dintre cereale”,susţine Cătălin Stoianof, director Vânzări Corteva Agriscience. “Costurile de producţie sunt la un nivel mai mic decât la alte culturi, iar profitul este lejer, de cel puţin 300 euro/ha. Apoi, nu se folosesc cantităţi de substanţe chimice, fertilizanţi şi pesticide aşa cum se întâmplă la grâu. Plus că porumbul poţi să-l pui în monocultură chiar şi 10 ani”, consideră acesta.

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 925 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?