Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Un porumb de nota 10

Publicat: 05 octombrie 2018 - 13:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima zi a lunii august, compania Gropeneanu Com şi Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila au organizat în Baza experimentală vegetală 2 din Insula Mare a Brăilei, în suprafaţă de 1.620 ha, un atelier de lucru pe tema optimizării unor elemente tehnologice la cultura de porumb şi despre necesitatea realizării unor investiţii moderne pentru creşterea producţiilor agricole pe soluri de luncă în Insula Mare a Brăilei.

Scopul declarat al manifestării a fost acela de a atrage atenţia asupra posibilităţilor practice existente pentru valorificarea la maxim a condiţiilor pedoclimatice locale, prin eficientizarea elementelor tehnologice ale culturii porumbului în IMB.
Cu acest prilej, în faţa unei numeroase asistenţe, formată din producători agricoli brăileni, specialişti în cercetare, autorităţi locale, s-a realizat un studiu de caz pe o cultură de porumb amplasată într-o solă de 115 ha, unde au fost prezentate rezultatele obţinute de firma SC Gropeneanu Com SRL Brăila. Pentru o înţelegere mai bună a situaţiilor concrete din teren a fost prezentată o suită de expuneri privind condiţiie pedoclimatice ale arealului analizat, optimizarea unor verigi tehnologice, particularităţi ale sistemului de lucru aplicat în câmp, dar şi indici de productivitate şi rezultate de producţie la cultura de porumb.

Porumb_b

Sola cu 15 tone de boabe la hectar
“Cunoaşterea ansamblului problemelor agricole, a fondului natural unic existent în IMB, a celui tehnic şi tehnologic aplicat, a putut să explice în mare măsură ceea ce s-a văzut pe viu în teren, respectiv plante de porumb viguroase cu înălţime mai mare de 3 m, încă verzi, nu atât datorită grupei FAO-610, cât condiţiilor de vegetaţie naturale şi mai ales a celor artificiale create prin sistemul de lucrare a solurilor, prin fertilizare şi protecţie şi prin irigare, plante sănătoase cu ştiuleţii bine formaţi, care la o evaluare extrem de strictă estimau o producţie de peste 15 tone/ha boabe STAS (umiditate de 14%)”, ne-a declarat Marcel Bularda, directorul SCDA Brăila.
În esenţă, tehnologia de lucru s-a bazat pe rotaţia lucrărilor de bază ale solului, pe utilizarea la semănat a unei distanţe între rânduri de 50 cm şi folosirea unei densităţi mari de semănat, de 80.000 b.g./ha, pe utilizarea unei udări de răsărire, pe fracţionarea şi diversificarea tipurilor de îngrăşăminte aplicate şi pe completarea necesarului de apă al solului prin irigaţie cu echipamente performante.

Optimizarea tehnologică, la pachet cu dotarea tehnică performantă
În condiţiile actuale, nu se poate vorbi de o tehnologie de cultură optimizată dacă aceasta nu se asociază şi dacă ea nu vine la pachet cu o dotare tehnică modernă şi performantă. Progresele înregistrate în domeniul mecanizării lucrărilor agricole sunt evidente şi efectele ei se regăsesc în productivitatea sporită, în calitatea bună a lucrărilor şi în scăderea preţului de cost.
Astfel, în cadrul evenimentului din Insula Mare a Brăilei a fost prezentată semănătoarea de plante păioase şi prăşitoare marca Horsch Focus 6 TD, capabilă să însămânţeze orice tip de cultură din categoria cerealelor şi să administreze local îngrăşăminte chimice, la două adâncimi în acelaşi timp.

Parteneriat de succes
Trebuie subliniat faptul că între SCDA Brăila şi Gropeneanu Com s-au derulat două contracte de asociere în participaţiune, începând cu 2006, respectiv 2010. Drept urmare, cele două entităţi asociative au realizat producţii agricole record, mai ales după aportul investiţional al partenerului privat, însumând câteva milioane de euro, materializate în instalaţii de irigat, maşini de semănat, combine de recoltat, tractoare şi alte tipuri de utilaje agricole.

Porumb_b
De asemenea, în ultimii ani, colaborarea s-a extins şi pe zona de cercetare-dezvoltare agricolă în domeniul creşterii vacilor de lapte la ferma zootehnică din Lacu Sărat. Aici, omul de afaceri Aurel Gropeneanu a realizat investiţii semnificative în modernizarea adăposturilor, a instalaţiilor de hrană şi de evacuare a dejecţiilor, dar mai cu seamă în achiziţionarea de noi rase de taurine performante.

Premise pentru performanţa agricolă
Într-un final, participanţii la acest atelier de lucru (denumit şi workshop) organizatorii au dat un puternic semnal al existenţei unor premise de mare performanţă agricolă. Concluzionând, se poate spune că optimizarea tehnologiei de cultură nu este o activitate cu finalitate, întrucât în fiecare ciclu de producţie ea trebuie ajustată obligatoriu în funcţie de parametrii specifici anului agricol. Deci optimizarea tehnologiilor de cultură agricolă reprezintă o activitate ce trebuie să aibă caracter de permanenţă şi continuitate.

 

GOANA DUPĂ PROFIT
În cadrul prezentărilor şi discuţiilor s-a evidenţiat faptul că scopul oricărei activităţi, inclusiv agricole, îl reprezintă goana după profit. De asemenea, profitul se obţine din "cantitate" mai mare, din "calitate" mai bună, din "produse de nişă", din "eficienţa" sporită care determină cheltuieli mai mici, din "organizare", din "speculaţii de piaţă" şi altele, dar şi din valorificarea rezultatelor de cercetare. În agricultură, în zona noastră de activitate, profitul se obţine mai ales din "cantitate" şi din "eficientizarea activităţii".
“Vorbind de cantitate, trebuie arătat că principalul element de productivitate îl reprezintă planta cu potenţialul său genetic şi de adaptare la condiţiile de mediu. În acest context, activitatea de ameliorare a plantelor reprezintă una dintre principalele soluţii de progres şi eficienţa în agricultură. Practic, alegerea soiului sau a hibridului adecvat unor condiţii locale reprezintă un element de tehnologie gratuit. La fel se pune problema şi în cazul alegerii tipurilor de produse de întreţinere folosite”, a subliniat Marcel Bularda.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2018)

 

Vizualizat: 5390 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?