Cercetarea agricolă românească a reuşit să breveteze noi soiuri de specii de plante de cultură.
Potrivit ultimului buletin oficial privind protecţia noilor soiuri de plante, editat de Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), la sfârşitul anului trecut, soiul de grâu Codru creat în anul 2015, de un nucleu de cercetători ai Laboratorului Ameliorare cereale păioase, din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, condus de dr. ing. Rozalia Kadar, a primit recunoaşterea naţională, primind brevetul nr 00493 în luna decembrie 2017.
Grâul Codru, peste 10 tone de grâu la hectar!
Noua creaţie, realizată de amelioratorii: Rozalia Kadar, Vasile Moldovan, Ionuţ Racz, Valeria Deac şi Cornel Cheţac, şi-a demonstrat din plin calităţile şi randamentul înregistrând în culturi comerciale producţii de 10.185 kg/ha.
Particularităţi esenţiale: soi precoce, productiv, bobul mare, capacitatea de înfrăţire 1.5-3.5 fraţi/plantă; - rezistenţă bună la iernare şi cădere; spicul alb, talia mijlocie-înaltă, cuprinsă între 75-100 cm; MMB 42-52 g; - perioada de vegetaţie 265-270 zile.
Cercetătorii turdeni aşteaptă noi brevete pentru porumb, soia şi ovăz de primăvară
În curs de brevetare la ISTIS se mai află doi hibrizi de porumb (Marius TD şi Turda 332), trei soiuri de soia (întrucât două au fost brevetate anul trecut) şi ovăzul de primăvară Mureşana, toate aceste creaţii fiind rodul muncii pasionate al cercetătorilor Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda.
În plus, anul trecut a fost depusă cererea de brevetare a hibridului de porumb Turda 344 pentru care oamenii de ştiinţă ai Laboratorului Ameliorare porumb şi cercetare zootehnică din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Turda sunt destul de optimişti, deoarece cercetarea agricolă românească încă poate ţine cu succes pasul în competiţia cu cea vest-europeană.
Noi brevete pentru cătină, prun, nuc, scoruş şi fasole
De asemenea, ultimele brevete acordate de ISTIS în luna decembrie 2017 au fost pentru pentru soiurile de cătina (Hippophae rhamnoides L.) Eros şi Peri, titular şi ameliorator SC MIK A.I. IMPEX SRL, pentru prunul - portaltoi (Prunus domestica L.) Mirodad 1, şi nucul - portaltoi (Juglans regia L.) Dacus, scoruşul negru (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) Melrom, şi cătina Catina, toate realizate de cercetătorii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni, dar şi pentru fasolea de grădină (Phaseolus vulgaris L.) Marioara, titular şi ameliorator Teodorescu Eliza-Niculina Marioara.
Cereri pentru testarea unor soiuri de lucernă şi viţă de vie
La Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor ultimele cereri de brevet au fost depuse pentru următoarele soiuri de plante: lucernă cu denumirea propusă Ileana de către oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea şi viţă de vie (Norocel) creată la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ştefăneşti.
Anual, peste 3.500 de soiuri de plante în studiu şi testare
ISTIS realizează testarea în câmp a plantelor de cultură prin care se urmăreşte distinctivitatea, uniformitatea şi stabilitatea soiului şi pentru speciile de culturi de câmp, valoarea agronomică şi de utilizare.
Caracterizarea unui soi este completată cu analize de calitate realizate în laboratoarele proprii. Un soi supus testării pentru înregistrare este studiat timp de doi-trei ani, în funcţie de specie, în cele 24 de Centre pentru Testarea Soiurilor, care reprezintă întreaga diversitate de condiţii de climă şi sol ale României.
La ISTIS se studiază anual peste 3.560 de soiuri, iar la fiecare fiind observate, măsurate, analizate în laboratoare peste 80 de caracteristici.