Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un NOU soi de GRÂU creat de cercetătorii SCDA Turda a fost BREVETAT!

Publicat: 18 iunie 2018 - 14:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetarea agricolă românească a reuşit să breveteze noi soiuri de specii de plante de cultură.

Potrivit ultimului buletin oficial privind protecţia noilor soiuri de plante, editat de Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), la sfârşitul anului trecut, soiul de grâu Codru creat în anul 2015, de un nucleu de cercetători ai Laboratorului Ameliorare cereale păioase, din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, condus de dr. ing. Rozalia Kadar, a primit recunoaşterea naţională, primind brevetul nr 00493 în luna decembrie 2017.

Grâul Codru, peste 10 tone de grâu la hectar!
Noua creaţie, realizată de amelioratorii: Rozalia Kadar, Vasile Moldovan, Ionuţ Racz, Valeria Deac şi Cornel Cheţac, şi-a demonstrat din plin calităţile şi randamentul înregistrând în culturi comerciale producţii de 10.185 kg/ha.   
Particularităţi esenţiale: soi precoce, productiv, bobul mare, capacitatea de înfrăţire 1.5-3.5 fraţi/plantă; - rezistenţă bună la iernare şi cădere; spicul alb, talia mijlocie-înaltă, cuprinsă între 75-100 cm; MMB 42-52 g; - perioada de vegetaţie 265-270 zile.

Cercetătorii turdeni aşteaptă noi brevete pentru porumb, soia şi ovăz de primăvară  
În curs de brevetare la ISTIS se mai află doi hibrizi de porumb (Marius TD şi Turda 332), trei soiuri de soia (întrucât două au fost brevetate anul trecut) şi ovăzul de primăvară Mureşana, toate aceste creaţii fiind rodul muncii pasionate al cercetătorilor Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda.
În plus, anul trecut a fost depusă cererea de brevetare a hibridului de porumb Turda 344  pentru care oamenii de ştiinţă ai Laboratorului Ameliorare porumb şi cercetare zootehnică din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Turda sunt destul de optimişti, deoarece cercetarea agricolă românească încă poate ţine cu succes pasul în competiţia cu cea vest-europeană.

grau nou_b
Noi brevete pentru cătină, prun, nuc, scoruş şi fasole
De asemenea, ultimele brevete acordate de ISTIS în luna decembrie 2017 au fost pentru pentru soiurile de cătina (Hippophae rhamnoides L.) Eros şi Peri, titular şi ameliorator SC MIK A.I. IMPEX SRL, pentru prunul - portaltoi (Prunus domestica L.) Mirodad 1, şi nucul - portaltoi (Juglans regia L.) Dacus, scoruşul negru (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) Melrom, şi cătina Catina, toate realizate de cercetătorii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni, dar şi pentru fasolea de grădină (Phaseolus vulgaris L.) Marioara, titular şi ameliorator Teodorescu Eliza-Niculina Marioara.

Cereri pentru testarea unor soiuri de lucernă şi viţă de vie
La Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor ultimele cereri de brevet au fost depuse pentru următoarele soiuri de plante: lucernă cu denumirea propusă Ileana de către oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea şi viţă de vie (Norocel) creată la  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ştefăneşti.

Anual, peste 3.500 de soiuri de plante în studiu şi testare
ISTIS realizează testarea în câmp a plantelor de cultură prin care se urmăreşte distinctivitatea, uniformitatea şi stabilitatea soiului şi pentru speciile de culturi de câmp, valoarea agronomică şi de utilizare.
Caracterizarea unui soi este completată cu analize de calitate realizate în laboratoarele proprii. Un soi supus testării pentru înregistrare este studiat timp de doi-trei ani, în funcţie de specie, în cele 24 de Centre pentru Testarea Soiurilor, care reprezintă întreaga diversitate de condiţii de climă şi sol ale României.
La ISTIS se studiază anual peste 3.560 de soiuri, iar la fiecare fiind observate, măsurate, analizate în laboratoare peste 80 de caracteristici.

Vizualizat: 2052 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?