BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un nou “pact” pentru fermieri? ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE

Publicat: 04 martie 2020 - 10:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA – APPR anunţă cu deosebit entuziasm încheierea unui acord de colaborare inter-organizaţională în domeniul agriculturii care va purta denumirea : ,,ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE”.

La nivelul mediului asociativ din sectorul agricol se înregistrează o lipsă de structură a dialogului civil cu decidentul public atât naţional, cât şi european fapt care se reflectă în incoerenţa documentelor de poziţie şi în lipsa unei abordări sistemice a problematicii sectoriale.

În domeniul acesta se confundă de multe ori dialogul social reglementat prin Legea 62/2011 (actualizată) cu consultarea parţilor implicate în sectoarele economiei naţionale şi în special în sectoarele agricol şi alimentar.
Consecinţa acestui fapt este simularea de cele mai multe ori a consultării civile şi invitarea la dialog alături de reprezentanţii legitimi ai sectoarelor, a unor entităţi care deturnează în funcţie de diferite interese individuale sau de grup restrâns, discuţiile de la adevăratele teme de interes general. Fermierii români nu au o reprezentare consistenta la nivelul structurilor de dialog civil (CDG) instituite la nivel european, pentru a fi cu adevarat active în vederea solutionarii problemelor reglementate de politica agricolă comună. Chiar dacă legislativ a fost creat cadrul general de participare a fermierilor români la structurile europene membre în CDG DG Agri prin Legea 52/2015, însă lipsa unei organizări naţionale a dialogului instituţional a făcut imposibilă prezenţa reprezentanţilor români la masa negocierilor, afectând în mod categoric rezultatele negocierii programelor naţionale de dezvoltare rurală.

Având în vedere necesitatea unei colaborări strânse pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol românesc pe plan naţional şi european, Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO”, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România - ,,APPR” au hotărât încheierea unui Acord de Colaborare Inter-Organizaţională intitulat ,,ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE”.

Consiliile Directoare ale celor 4 organizaţii au considerat că este necesară încheierea unui acord de colaborare pentru a aborda toate chestiunile şi problemele aferente colaborării dintre organizaţii la nivel naţional şi european.
Obiectivul comun al celor 4 organizaţii este promovarea intereselor convergente în domeniile în care membrii acestora (producătorii agricoli, cooperativele agricole, industria alimentară şi serviciile conexe) au interese comune şi complementare. Cele patru organizaţii convin să colaboreze, din poziţii de egalitate şi pe baza Acordului, prin susţinerea reciprocă pentru realizarea obiectivelor asumate, în interesul fermierilor, participare activă la lucrările COPA-COGECA (cea mai importantă structură a fermierilor şi a cooperativelor agricole din UE, reprezentând 22 de milioane de fermieri) dar şi reprezentarea şi susţinerea comună a intereselor membrilor în cadrul Planului Naţional Strategic – PAC 2021-2027.

Acordul de colaborare inter-organizaţională are caracterul unui document cadru şi acoperă întreagă activitate de realizare a obiectivelor comune, conform programelor şi acţiunilor care urmează a fi convenite. Organizaţiile semnatare şi membre în ,,ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE” îşi păstrează identitatea organizaţiei din care provin.

Vizualizat: 613 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?