Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un nou examen al grâului

Publicat: 19 septembrie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fie că este un an secetos, fie că există suficientă rezervă de apă, toamnă de toamnă fermierii trebuie să pornească un nou an de producție, iar cultura de grâu reprezintă marele examen la care sunt supuși toți cei care se ocupă cu lucrul pământului, fiindcă, la români, indiferent de dimensiunea fermei, o anumită suprafață obligatoriu este destinată obținerii grâului.

Click pe poza pentru galerie!

În zona Moldovei, în ultima perioadă au apărut creșteri alarmante ale temperaturii medii a aerului, precum și modificări ale distribuției precipitațiilor, neprielnice pentru agricultură. Concret, potrivit Centrului Meteorologic Regional Moldova din Iași, numai în 2015, temperatura medie a aerului a cunoscut o creștere cu 3oC față de perioada 1981-2000, până la 12,6oC. Referitor la precipitații, în arealul agricol al Moldovei, în ultimii ani numărul de zile cu precipitații benefice este în descreștere, devenind mai mare numărul de zile cu cantități de peste 20-30 l/mp/24h, ceea ce arată o accentuare a caracterului de torențialitate al precipitațiilor. 

În aceste condiții, pe lângă măsurile generale care se impun pentru reașezarea în matca normalității climatice și de mediu, fermierii se văd nevoiți să își adapteze atât structura culturilor, cât și tehnologiile. Cum grâul este una dintre cele mai importante culturi ale românilor, producătorii încearcă să găsească cele mai potrivite soluții pentru a obține recolte bogate, în pofida acestor schimbări climatice și, concret, pentru secetoasa toamnă 2016, a lipsei irigațiilor. Iar unii reușesc, însă numai datorită pregătirii profesionale și investițiilor riguroase în verigile impuse de știința producerii grâului. 

 

Recoltă țintă de 8,5 tone de grâu/ha

În ultimii 5 ani, de exemplu la ferma Zănești a TCE 3 Brazi Neamț, producțiile medii de grâu nu au scăzut sub 7 tone/ha, chiar dacă au existat și campanii agricole cu secetă, uneori extremă. Este de subliniat întâi faptul că soiurile românești au dat roade mulțumitoare în mai toate condițiile de climă. ”Folosim soiuri românești la înființarea culturii și, în ultimii 5 ani, producțiile au fost de peste 7 tone/ha. Am avut producții de 7,5 tone grâu/ha, acum doi ani am avut 8,4 tone/ha, anul trecut ne-am înregistrat cu 7,6 tone de grâu/ha, iar în 2016 cam 7,5-8 tone/ha. Anul acesta, am avut și 50 ha cu un soi din Germania, dar am observat că în condiții de secetă șiștăvește, iar producția scade cu 50-60%. Noi am lucrat țintind 8,5 tone/ha, adică atât cât este capacitatea maximă a soiurilor românești, dar vremea a fost nu tocmai favorabilă. Însă, legat de soiurile românești, am avut ani când, aplicând o tehnologie maximă, am obținut și 10,1 tone/ha. Avem soiuri foarte bune și adaptate. Cu soiurile românești se pot obține producții de până la 10 mii kg/ha. Totul ține și de felul în care lucrezi tu, ca fermier”, sublinia Vasile Iacob, directorul tehnic al TCE 3 Brazi.

Soiurile folosite în anul agricol 2015-2016 au fost Glosa, Miranda, Boema și Izvor. Pe viitor, există interes și pentru un soi românesc mai nou, Pitar, care acolo unde a fost utilizat a avut rezultate bune, după cum spun specialiștii.

 

Fără arătură înainte de semănat

Producțiile ridicate de grâu cer o anumită tehnologie, în ultimii ani semnificativ modificată, ca urmare a schimbărilor din evoluția vremii, precum și pe fondul nevoii de a maximiza recoltele și de a reduce costurile, spre asigurarea eficienței economice. Ca urmare, apare ca primă cerință, înainte de semănatul propriu-zis, efectuarea acelor lucrări ale solului care să conserve apa în sol. ”Toamna nu mai arăm, ci semănăm direct. După ce recoltăm cultura de soia, am și intrat la semănat grâul. Este adevărat că aceasta presupune și existența gamei de utilaje performante. Concret, noi în doar câteva zile realizăm recoltarea culturii de soia de pe cele aproximativ 500 ha și imediat trecem la semănat, folosind utilajul Focus de la Horsch. Nu pierdem apa, aceasta însemnând că utilizând organele active prezente înaintea patinelor unde se introduce sămânța, se scoate pământ umed și astfel răsărirea este rapidă. Asemenea utilaje contribuie la asigurarea dezvoltării foarte bune a rădăcinilor în orizontul prelucrat”, preciza specialistul.

Între secretele reușitei culturii de grâu se află și aplicarea unor tratamente specifice la sămânță, pentru protecție împotriva bolilor și a dăunătorilor. ”Pe lângă tratamentul cu insecto-fungicidul sistemic Yunta Quattro de la firma Bayer, pentru combaterea bolilor, noi mai folosim și biostimulatorul Atonik, pentru o răsărire puternică și explozivă a culturii de grâu. De asemenea, întărește rezistența la secetă și la temperaturi scăzute, dar stimulează și procesul de ramificare a plantelor, precum și fertilitatea florilor. În loc de 26-27 de boabe în spic, putem avea 50-60. Și la noi producția a fost mai mare cu 10-15% față de loturile unde nu am apucat să aplicăm Atonik. Poate fi amestecat cu insecto-fungicidul și, cu o normă de aproximativ 0,6 l/ha, putem rezolva multe aspecte, destul de ieftin”, spunea inginerul nemțean.

Anual, cultura grâului ocupă aproximativ 1000 ha în ferma Zănești. Structura culturilor mai include și orz și triticale pe câte 300 ha, porumb - 1200 ha, porumb cu loturi de hibridare - 250 ha, floarea-soarelui - 400 ha, din care 100 ha pentru sămânță, sfeclă de zahăr - 250 ha, precum și plante furajere necesare sectorului zootehnic.

Cât privește eficiența culturii de grâu, în condițiile unei piețe nu tocmai stabile, calculele de la Zănești vizează un plus de minim 30% față de cheltuieli, respectiv la o investiție în tehnologie de 3400-3500 lei/ha și la o producție vizată de 8-8,5 tone/ha, prețul ar trebui să fie de minim 0,6-0,65 lei/kg.

 

Petronela COTEA MIHAI

redactor Radio România Iași

 

 

DENSITATEA LA SEMĂNAT ȘI NIVELUL PRODUCȚIILOR

Între factorii care pot conduce la recolte mai mari la cultura de grâu se numără și densitatea la semănat. În ultimii ani, se pare că tot mai mulți fermieri încearcă varianta reducerii normei de sămânță la hectar și observă rezultate încurajatoare. La ferma Zănești este al doilea an agricol în care se folosește o cantitate mai mică de sămânță la înființarea culturii, reducerea fiind de aproximativ 80 kg sămânță/ha, respectiv de 200 boabe germinabile/mp. ”Colegii din Insula Mare a Brăilei sunt cu mult mai drastici în ceea ce privește densitatea la semănat. Ei și-au propus ca anul acesta să folosească o normă de numai 300 boabe germinabile/mp. Noi, deocamdată, reducem numai până la 350 boabe germinabile/mp. Care este teoria? Nu neapărat faptul că scăzând norma de sămânță de la 550 boabe germinabile/mp la 350 de boabe, economisim aproximativ 80 kg de sămânță/ha. Altul este raționamentul. Să presupunem că țintim o producție de 7-8 tone/ha. Atunci, se spune că dacă semeni 700 boabe germinabile/mp, cu o producție de aproape 1 gram/spic, vor rezulta aproximativ 7-8 tone/ha. Dar, acele 700 de plante îți vor mai da 700 de frați care nu sunt fertili și care sunt considerați buruieni, consumatoare. De aceea, se tot încearcă reducerea densității la semănat. Eu sunt deschis noutăților și anul acesta încercăm această tehnologie pe 200-300 de hectare. Dacă va fi dovedit avantajul, atunci de la anul vom extinde pe toată suprafața”, menționa Vasile Iacob.

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!