Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un depanator radio-tv s-a făcut agricultor

Publicat: 21 octombrie 2014 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În zona de nord a judeţului Galaţi, în satul Cărăpceşti, comuna Corod, Viorel Olaru se învredniceşte să facă agricultură performantă pe un teren frământat, întins unduitor pe Dealurile Covurluiului

Click pe poza pentru galerie!

Exploataţia lui Viorel Olaru s-a dezvoltat în spaţiul unei ferme a fostului CAP Blânzi, pe care a cumpărat-o cu ceva timp în urmă. Fermierul lucrează 460 ha de teren. Structura de producţie cuprinde: grâu (140 ha), orz (45 ha), rapiţă (60 ha), iar floarea-soarelui şi porumbul ocupă 200 ha. 

 

Grâul l-a dezamăgit total

„Am avut cultură mare, frumoasă, dar nu a legat deloc; la începutul lunii aprilie a venit o ploaie de peste 6 l/mp, care a spălat spicele”, ne-a declarat amărât fermierul. La cultura grâului s-a închis cu 3.700 kg/ha. La cum o luase în vegetaţie, ziceai că dă lovitura, nu alta! Mai mulţumit a fost cu orzul, obţinând o medie de 5,6 t/ha. Recolta a vândut-o cu 0,52 lei/kg, la un preţ ceva mai slăbuţ faţă de anul trecut. De asemenea, rapiţa a livrat-o la preţul de 1,3 lei/kg, “cât de cât acceptabil”, zice fermierul. Viorel Olaru vinde recolta la seceriş, deoarece spune că la preţurile care sunt, nu merită să înmagazinezi producţia; curentul, motorina, totul costă. Şi se scumpesc de la an la an.

În schimb, fermierul era îngrijorat de lanul de porumb, care se stingea văzând cu ochii: „Mă vede Dumnezeu dacă dă o ploaie de cel puţin 20 l/mp”, nădăjduia cultivatorul. În cultură a folosit un hibrid timpuriu (FAO 300) - DK 4014. Fermierul consideră că pentru zona lui de cultură nu a ales cel mai potrivit material semincer. Ştiuleţii s-au dezvoltat extraordinar într-o săptămână, după care, din lipsa apei, s-au chircit de tot!

Fermierul ne spune că în trecut a fost un consecvent producător de sămânţă românească F 378, Danubiu şi Bărăgan, dar nu i-a fost uşor, pentru că terenul lucrat nu este amenajat la irigat, iar loturile semincere cer întotdeauna apă. „La început am produs sămânţă din hibrizi româneşti. Păcat că produşii noştri Danubiu, Olt, Rapid nu pierd din apă la recoltat, o iau din cocean şi o vâră în bob; se usucă mai întâi ciocălăul şi apoi bobul, cu toate că normal ar fi ca prima dată să se usuce bobul”, susţine Viorel Olaru.  

 

A început cu legumicultura

Viorel Olaru încă nu a împlinit şase decenii de viaţă. De meserie a fost depanator radio-tv. „Numai la Paşti, la Crăciun şi la 23 August mai reparam ceva, un circuit electronic, mai înlocuiam o lampă - două, care se găseau cu destulă greutate. Cine să se uite la televizor cu numai două ore program?! Aşa că aparatele se stricau foarte rar”, ne-a explicat meşterul.

Ocupaţia de bază i-a oferit timpul necesar pentru a cultiva legume, în judeţul Brăila! Lucra în acord global cu o echipă de legumicultori din Corod, pe 10 ha cultivate cu pepeni, ardeioase roşii, varză şi ceapă. „Dacă luai un hectar de pepeni care aveau căutare, trebuia să înfiinţezi unul de vie sau de pomi, la paritate”, îşi aminteşte Olaru.  

După Revoluţie, tot cu bostana s-a îndeletnicit, dar în zona Tecuciului, pe o suprafaţă de cinci hectare. I-a mers bine o perioadă, după care a început să ia teren în arendă. Acum a ajuns la 460 ha. Suficiente, consideră fermierul.


Mecanizare fără finanţare 

Uşor, uşor a început să se doteze cu tehnică de mecanizare. În 2007 a accesat un program Sapard în valoare de 145 mii de euro, în urma căruia şi-a utilat ferma cu tractor, combinator şi scarificator. Un an mai târziu a depus dosar pe Măsura 121, dar a fost evaluat ca eligibil fără finanţare! În atari condiţii a fost nevoit să ia o combină Laverda în leasing. 

În incinta fermei se află la adăpost tractoare de mare putere echipate cu plug, o maşină de erbicidat germană, semănători SUP 29 şi SPC 8 - potrivite şi pe vreme bună, şi pe vreme rea! Toată mecanizarea este evaluată de fermier undeva la peste 20 miliarde de lei vechi.

Acum ne spune că are deschisă o linie de credit la o bancă din Buzău, în valoare de 4,8 miliarde lei vechi, pentru eventualele investiţii. Aşteaptă subvenţia de la APIA ca să nu mai intre în bani.


În pas cu tehnologia

Viorel Olaru vrea să fie în pas cu tehnologia. Mai întâi a cartat agrochimic terenul la un laborator din Franţa. Rezultatele i-au confirmat faptul că solul este acid, ca atare a renunţat la azotat. De atunci utilizează numai îngrăşăminte pe bază de calcar, cum ar fi Nitrocalcarul 27% - un produs de bază şi fazial, eficient mai ales pe solurile acide datorită conţinutului de dolomită. 

Lucrează cu îngrăşăminte microgranulate, cu substanţe foliare, utilizează Physiostart - un produs ce stimulează dezvoltarea sistemului radicular şi răsărirea uniformă a culturii. De asemenea, foloseşte DAP - un produs cu formulă microgranulară în mediu organic cu dezintegrare rapidă, de tip 18:46:0, care conţine 10% azot sub formă de azotat de amoniu, 40% fosfor (MAP), 11% sulf şi 2% zinc. 

Schemele de fertilizare şi cele de tratament le stabileşte tehnologul şef - băiatul său Viorel, absolvent de Agronomie. 

 

Arătura  - lucrare sfântă

În această toamnă, Viorel Olaru a redus suprafaţa de grâu în favoarea rapiţei. Genetica va fi de la Monsanto, probabil hibrizii de rapiţă Extorm sau Expower, cultivaţi pe o solă de 57 ha. La mijlocul lunii august, când i-am vizitat ferma, terenul nu se putea pregăti în bune condiţii, era prea uscat, aşa că aştepta ploile. „Nu renunţ la arat pentru că în zona noastră aşa trebuie să lucrăm, consider că arătura este sfântă! Am scarificat vreo 40 ha şi am renunţat, mai intru în teren cu un disc greu, dar numai dacă situaţia o impune”, ne-a declarat fermierul.     


Zootehnia  a fost o încercare fără noroc

Lui Viorel Olaru i-au plăcut animalele, dar nu a avut parte de ele. „La casa părintească am avut o văcuţă Holstein, a costat 1500 de euro. Mama nu a putut şi nici nu avea cu ce s-o întreţină... Mai târziu mi-am făcut un nucleu de vreo şapte vaci, toate de rasă, însă, neatent, îngrijitorul le-a hrănit numai cu făină (!??!) de li s-a blocat stomacul şi le-am tăiat de necesitate!”, şi-a amintit fermierul. Nu vrea să dezvolte un sector de animale, zice că nu-i momentul. ”Îmi mai trebuie o oaie şi fac stână de câini sau o vacă, şi fac o cireadă de câini!”, îmi spune hâtru şi râzând. 

În exploataţia agricolă a lui Viorel Olaru de la Cărăpceşti ar mai fi nevoie de încă o combină, ca să termine cât mai repede recoltatul. În campania de seceriş i-a dus lipsa, s-a lungit destul de mult cu lucrarea. Fermierul este conştient că mai sunt multe de făcut, dar - aşa cum ne spune - cu chibzuinţă şi cu sănătate o să le facă pe toate!

 

 


Sekator - inamic pentru mohor 

„Anul ăsta au fost destule ploi, mai tot timpul a ţârâit, de mi-a stricat treaba. Ultimii ani agricoli au fost atipici. De peste două decenii de când am cultura mare, notez totul pe agendă, zilele când vin precipitaţiile, cantitatea lor, data semănatului, temperatura solului, ca să prind momentul optim de intrat la lucru în câmp. În zona fermei mele, marile probleme sunt cu mohorul, cu ovăzul sălbatic şi cu alte ierburi. Dar a apărut Sekator, am dublat doza de aplicare şi gata cu buruienile”, susţine Viorel Olaru.

Vizualizat: 795 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?