Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Un cunoscut fermier a renunţat la loturile semincere

Publicat: 11 aprilie 2022 - 19:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După 22 de ani neîntrerupţi de producţie, Vasile Lungu a renunţat la multiplicarea şi producerea seminţelor (domeniul de suflet al agronomului ieşean) care l-a consacrat şi i-a oferit multiple satisfacţii de-a lungul unei parcurs profesional plin de succes.

„Am renunţat pentru că vine şi ziua când spui anumitor lucruri: Gata! Nu mai fac!”, ne-a declarat pentru revista ferma.ro fermierul din Bivolari, judeţul Iaşi.

Potrivit acestuia, principalul motiv în luarea acestei dureroase decizii a fost lipsa forţei de muncă. Îi trebuiau cel puţin 100 de oameni timp de trei săptămâni pentru verificarea şi corectarea loturilor de hibridare în urma castratului mecanic. Or, anul trecut, la 500 ha de porumb, nu a găsit mai mult de 60 de lucrători, iar în acest sezon ar fi fost şi mai greu.

Vasile Lungu 2021_b

Un alt motiv a fost că trebuia să multiplice sămânţa la aceleaşi tarife neschimbate de câţiva ani, lucru pentru care după calculele sale ar fi trebuit să aducă bani de acasă pentru a respecta termenii contractuali.

Ani la rând, suprafaţa cultivată pentru multiplicare de sămânţă, de circa 1.500 de hectare, în care a predominat în ordine: porumbul, floarea-soarelui, cerealele de toamnă şi cartoful, a fost cea mai mare dinţară.

Cu sămânţa de porumb produsă în ferma sa de la Trifeşti, în mai bine de două decenii de activitate, Vasile Lungu ar fi putut însămânţa întreaga suprafaţă cultivată cu porumb boabe a Uniunii Europene de aproximativ 8,5 milioane de hectare!

Vasile Lungu consideră că prin inginerie genetică, cercetarea agricolă ar trebui să rezolve două mari probleme la hibrizii de porumb: androsterilitate citoplasmatică pentru plantele-mamă şi restaurarea  fertilităţii pentru plantele-tată.

 

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 2097 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?