Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un COLONEL pe „teatrul de operaţiuni” al AGRICULTURII

Publicat: 30 decembrie 2019 - 11:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

L-am întâlnit anul trecut la un eveniment desfăşurat la Bacău, unde a susţinut o conferinţă pe teme de mare actualitate: exerciţiul bugetar 2021-2027 şi elementele noii Politici Agricole Comune. Atunci am făcut cunoştinţă cu Emil Teofil Bălteanu, fost militar de carieră, acum preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Iaşi.

 

În urmă cu cinci ani, Emil Bălteanu şi-a lăsat uniforma cu epoleţi atârnată pe umeraş şi s-a înregimentat pentru a lupta pe un alt front, în „teatrul de operaţiuni” al campaniilor agricole.

În prezent lucrează o suprafaţă de teren de aproximativ 300 de hectare şi, cel mai probabil, până la sfârşitul anului va mai adăuga fermei vegetale alte 60 ha, după cum ne spune.

Născut în comuna ieşeană Leţcani, din centrul judeţului, aşezată pe malurile Bahluiului, Emil Teofil Bălteanu a urmat studiile Colegiului Militar Câmpulung Moldovenesc, apoi ale Şcolii de Ofiţeri din Sibiu şi, în final, a absolvit Academia Militară. În anul 1996 a trecut în rezervă cu gradul de colonel.

„Am început să lucrez în agricultură în anul 2014 din dorinţa de a fi mai aproape de natură. Am vrut să am o activitate în aer liber, să mă bucur de soare, de lumină, de pământ, de plante. În acelaşi timp, am plecat de la ideea să las principala afacere de familie pe mâinile copiilor - distribuirea în România a cristalelor de Bohemia. Astfel, am cumpărat o fermă care avea 50 de hectare de teren şi o magazie”, ne-a declarat cu o uşoară tuşă de patriotism Emil Bălteanu.

 Emil Teofil Bălteanu_b


Terenul trebuie lucrat cu „uneltele” ştiinţei


Cultivatorul ieşean ne spune că are angajat un tehnolog foarte bun, inginerul agronom Cătălin Parii, pasionat de tehnologia agricolă de ultimă generaţie. „Lucrăm în mod ştiinţific, în sensul că pornim în fiecare an cu o cartare agrochimică a terenului, stabilim care este structura de cultură adecvată pentru parcelele pe care le avem, respectând în acelaşi timp şi cerinţele de subvenţionare ale APIA. Avem în proporţii relativ egale 30 la sută cereale păioase, 30 la sută porumb şi 30 la sută floarea-soarelui. Anul acesta am cultivat orz pe 50 de hectare, iar grâu pe aproape 100 ha. De asemenea, pe 80 ha am însămânţat porumb şi pe restul până la 300 ha - floarea-soarelui”, a susţinut fermierul.

 

Importante sporuri de producţie la toate culturile


Dacă în sezonul agricol trecut, agricultorul a obţinut la porumb o producţie medie de aproape 10 tone/ha, în această toamnă recolta de boabe a fost cu 10-15 la sută mai mică. La floarea-soarelui a înregistrat aproape 3 tone la hectar, în timp ce la grâu şi la orz recolta a fost în medie de 3-5,5 tone/ha. Însă fermierul se declară mulţumit, în condiţiile unui an secetos, cu destule probleme.

Terenurile lucrate de Emil Bălteanu se află în zona Voineşti-Horleşti, într-o arie geografică împădurită cândva, acum cu soluri grele, cu structură argiloasă şi cu acumulări scăzute de humus. De aceea, fermierul se străduieşte să compenseze lipsa nutrienţilor specifici unui cernoziom fertil cu îngrăşăminte chimice complexe, solide şi lichide, dar şi cu intervenţii tehnologice la timp şi de calitate, în speranţa că va creşte productivitatea. Şi reuşeşte. Faţă de acum trei ani, în ferma lui Emil Bălteanu sporul de producţie depăşeşte 30-40 la sută pe toate tipurile de cultură. De asemenea, din punct de vedere financiar, în acest an, cheltuielile pe hectar au ajuns, în medie, la 3.000 lei.


Genetică performantă


„Imediat după recoltare facem o trecere cu un disc greu, pentru a păstra cât mai mult umiditatea în sol, şi apoi semănăm. Dacă terenul nu este pretabil, atunci suntem nevoiţi să mai intrăm la pregătirea patului germinativ cu încă o lucrare de discuit. Avem mereu în atenţie să cultivăm soiuri şi hibrizi cât mai bine adaptaţi zonei noastre, testaţi în prealabil în condiţiile de climă şi de sol ale fermei. Luptăm cu buruienile şi aplicăm fungicide şi insecticide de calitate. Sperăm ca trendul de creştere a producţiei să-l menţinem pe aceeaşi traiectorie, astfel încât să ajungem la o producţie de vârf în condiţii de neirigare”, a precizat agricultorul.

Potrivit acestuia, în testările făcute în fiecare an în loturile demo, grâul românesc Glosa şi-a dovedit indicii superiori de calitate, în comparaţie cu genetica europeană. În culturile de prăşitoare sunt preferaţi hibrizii rezistenţi la arşiţă şi la secetă. Solele cu porumb sunt cultivate cu sămânţă hibridă Dekalb de la Monsanto, din grupa de maturitate 300-400 FAO, iar cele de floarea-soarelui cu material biologic produs de companiile Syngenta şi Corteva.

 

 emil-colonel_b


Investiţii în mecanizare de 500 mii de euro


Ferma este înzestrată cu maşini şi utilaje de ultimă generaţie. Dispune şi de tractoare moderne: un Massey Ferguson de 230 CP e folosit pentru lucrările mai grele de prelucrarea solului, un Kubota de 130 CP pentru tratamentele fitosanitare şi un Belarus lucrează mai mult pentru operaţiunile de transport.

De asemenea, a achiziţionat o semănătoare de precizie şi o combină de recoltat performantă. În cei cinci ani de la înfiinţarea societăţii, investiţiile făcute cu bani din resurse proprii depăşesc jumătate de milion de euro.

 

Sisteme de vârf ale agriculturii de precizie


„Pe viitor, avem în intenţie să aplicăm tehnologiile de vârf ale agriculturii de precizie, cu sisteme avansate de autoghidare instalate pe maşinile şi echipamentele agricole care fac posibilă atât deplasarea autonomă a tractoarelor, cât şi automatizarea utilajelor, software care monitorizează întreg câmpul de activitate, oferind informaţii în timp real despre fluxul de lucru. Necazul mare este că avem suprafeţele fărâmiţate; cea mai mare solă a noastră are 45-50 ha, iar cea mai mică, o jumătate de hectar. Avem circa 200 de parcele pe care încercăm să le comasăm, însă va trebui ca APIA să fie de acord cu transferurile suprafeţelor de teren pentru a realiza o mai bună compactare. Sigur, respectându-se trasabilitatea lor. Pe terenuri parcelate se aplică destul de greu verigile unor tehnologii intensive, avansate”, a susţinut cultivatorul.

 

Emil Teofil Bălteanu: ”Încerc să fiu alături de cei care fac pâine pentru ţară şi cred că am făcut o alegere bună cu agricultura!”


ACCPT IAŞI - O ASOCIAŢIE ACTIVĂ

„În judeţul Iaşi avem o asociaţie a cultivatorilor de cereale şi plante tehnice puternică, formată din oameni de foarte bună calitate, tehnologi de prim rang. Cu prilejul celor patru-cinci întâlniri din câmp pe care le organizăm anual, facem schimburi de opinii, de tehnologii, împărtăşim din experienţa pe care o avem fiecare dintre noi, transmiţând ce este pozitiv celor mai tineri agricultori”, a subliniat fermierul Emil Teofil Bălteanu.


SPRIJINIREA TINERILOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL DUAL

Emil Teofil Bălteanu, împreună cu asociaţia pe care o conduce, s-a angajat într-un frumos proiect menit să instruiască tinerii pentru a exploata „complexele uzine” cu care se realizează o agricultură modernă, sustenabilă. „Anul acesta, la clasa de învăţământ dual pentru mecanici agricoli de la Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu Miroslava, avem trei tineri pe care îi ajutăm şi financiar, şi la activitatea practică. De asemenea, avem câte două-trei serii de elevi din anii terminali - tot de la Liceul Agricol din Miroslava - care vin să lucreze în ferma noastră. Este bine să îi sprijinim ca să înveţe cum să aplice cele mai moderne tehnologii pe utilaje performante, pentru că ne gândim la un schimb de generaţii cât de curând!”, a conchis fermierul ieşean.

Emil Teofil Bălteanu_b


Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 2077 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?