Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tudorel Mancă: Seceta, EXTREMĂ URGENŢĂ. E an greu, cu G mare!

Publicat: 02 iunie 2018 - 00:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În sudul judeţului Brăila, în zona Zăvoaia, din Bărăganul de mijloc, fermierii au ajuns la disperare. Seceta s-a instalat confortabil şi face legea.

Nu a plouat de vreo 70 de zile, am avut în trei rânduri însumate circa 7-8 litri pe mp, astfel încât picăturile de apă s-au evaporat înainte să ajungă la seminţele încorporate la 4-5 cm în sol ca să răsară. Toate culturile semănate în primăvară - 200 hectare cu porumb, 40 de floare -, au ieşit din ţărână cu dificultate; mare parte din seminţe au prins vremea rea la semănat, iar unele au rămas în pământ şi acolo zac. Am semănat şi şase hectare cu lucernă şi nu a ieşit nimic. Avem mari probleme de densitate, sunt mari probleme de uniformitate. Dar nenorocirea e că avem secetă şi nici speranţe de ploaie nu sunt prea curând. Aşa stau lucrurile!” , ne-a declarat cu multă mâhnire strânsă în glas Tudorel Mancă (foto).   

Tudorel Mancă_b

An greu, cu G mare!
Producătorul agricol brăilean este destul de îngrijorat de faptul că dacă seceta şi arşiţa Bărăganului se vor menţine şi în săptămânile următoare, va fi nevoit să declare culturile calamitate în bună proporţie şi să aştepte sprijinul guvernamental, dacă va mai veni!   
„Avem 48 de hectare de grâu cultivat pe terenuri în mare parte nisipoase. Este compromis de secetă, nu se mai poate recolta. Dacă am putea să ne scoatem cheltuielile anul ăsta şi s-o luăm de la zero, ar fi lucru mare! De asemenea, dacă seceta continuă să persiste, cred că vom intra cu combina la rapiţă în două cel mult săptămâni. Avem semănate 100 de hectare cu mari probleme din toamnă; plantele au răsărit târziu, cu densităţi mici. E o cultură care nu poate să ne dea profit, ci din contră ne va duce în pierdere! An greu, cu G mare! Efectele vor fi dezastruoase pentru noi”, a înnegrit tabloul cu starea culturilor Tudorel Mancă.    

Interzicerea neonicotinoidelor = dezastrul agriculturii
Potrivit acestuia, anul acesta a reuşit să combată mai bine răţişoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), unul dintre cei mai redutabili dăunători ai culturilor agricole de primăvară. „Nu a mai făcut ravagii ca în sezoanele trecute. E pericol dacă UE ne va interzice să folosim substanţele neonicotinoide pentru tratarea seminţelor. Nu avem ce face şi vom renunţa să mai cultivăm porumb şi floarea-soarelui. Va fi un dezastru pentru agricultură că sunt culturile de bază ale cultivatorilor”, explică fermierul brăilean.  

O avarie a întrerupt irigarea culturilor
Acesta lucrează 510 hectare în satul Dudescu (comuna Zăvoaia) în partea de sud a judeţului Brăila. De câtva timp a organizat zi şi noapte aprovizionarea cu apă a culturilor de porumb (100 ha) şi soia (27 ha) pentru a le salva de la prăpăd. Şi cum sistemul de irigaţii vechi îşi arată vulnerabilităţile, o avarie la una din staţiile de pompare a apei a întrerupt udările.
„Avem Staţia 84 care stă de aproape o săptămână. S-a defectat stopstarterul - un dispozitiv electronic de pornire a motoarelor de la pompe. Meşterii se chinuie să remedieze defecţiunea, până atunci noi am întins şapte echipamente de irigare cu tambur pe grâu. Apă avem pe canal şi pe zona staţiei am fi putut iriga pe puţin 100 de hectare”, susţine Tudorel Mancă.

Un proiect eligibil pentru modernizarea infrastructurii de irigaţii
În ciuda acestor greutăţi, cultivatorul priveşte cu speranţă în viitor. A primit o veste bună de la AFIR. Proiectul depus pe SubMăsura 4.3. Irigaţii, în valoare de 900 mii euro, a fost declarat eligibil. Vor urma semnarea documentelor şi organizarea licitaţii pentru stabilirea constructorului. Astfel, în iarnă vor fi modernizate staţiile a două OUAI-uri, pe tot ce înseamnă partea de pompare, şi înlocuită reţeaua îngropată, care în final va asigura apă pentru aproape 300 hectare. „De anul viitor vom porni motoarele agregatelor de pompare de acasă cu telecomanda! Eficienţă maximă, cu costuri scăzute!”, a concluzionat Tudorel Mancă.

Vizualizat: 1900 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?