Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Trei măsuri obligatorii în cazul unui atac de vierme roşu al paiului!

Publicat: 28 iunie 2021 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Atacul viermelui roşu al paiului prezintă o anumtă ciclicitate, în strânsă legătură cu condiţiile climatice. În anii în care se manifestă atacul, perderile de recoltă pot fi deosebit de mari. Iată trei măsuri obligatorii!

A. Principala măsură de prevenire a atacului, în zonele în care s-a manifestat atacul, este recoltarea cât mai timpurie a grâului (în prima urgenţă)! În acest fel este posibil să împiedicăm migrarea în sol a unei părţi însemnate a larvelor. Imaginile de la recoltatul solelor de grâu, unde acest dăunător este prezent, pot să fie spectaculoase. Practic, grâul din remorcă poate fi „înroşit” de prezenţa larvelor zdrobite în urma procesului de recoltare. Dar, chiar dacă recoltăm timpuriu, nu înseamnă că am scăpat definitiv de larve, este posibil ca o parte dintre ele să ajungă în sol, pentru a hiberna.
B. Se recomandă evitarea monoculturii grâului, în zonele unde a fost confirmată prezenţa dăunătorului.
C. Se evită semănatul grâului la mai puţin de 2 km de zonele unde s-au semnalat atacuri puternice.
În principiu, trebuie respetate trei măsuri preventive:

  • inventariere
  • recoltare timpurie
  • evitarea monoculturii

Larve de Haplodiplosis marginata _bLarve de Haplodiplosis marginata, Sursa foto 2: www.nexles.com

 

Probleme serioase la recoltat

 

Realitatea din teren ne arată că în zonele de favorabilitate ale acestui dăunător sunt multe ferme mici (dar şi mijlocii), care practică o agricultură de subzistenţă şi care cultivă grâul mai mulţi ani la rând. Dacă se întrunesc condiţiile climatice favorabile, pe fond de monocultură, s-ar putea să ne trezim cu atacuri ridicate ale viermelui roşu al paiului în cultura de grâu. Recoltând târziu grâul, sunt şanse ca toate larvele să apuce să migreze din pai în sol, pentru diapauză şi apoi hibernare. Chiar şi cei care dispun de combine bune se pot confrunta cu probleme, cum ar fi defectarea acestora în plină campanie. Nu în ultimul rând, aş spune că în cazul în care apare suspiciunea atacului acestui dăunător, într-o anumită zonă, să fie chemat un specialist în protecţia plantelor pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii.

Click AICI şi citeşte şi alte informaţii despre cum poţi proteja cerealele păioase de atacul viermelui roşu al paiului!

Tulpină de grâu cu gale caracteristice atacului de Haplodiplosis_bTulpină de grâu cu gale caracteristice atacului de Haplodiplosis

Viermele roşu al paiului este favorizat de monocultura de grâu, găsindu-se cu predilecţie în zonele cu soluri argiloase. Umiditatea ridicată a solului şi a aerului favorizează insecta

O femelă poate depune până la 200 de ouă! Dacă umiditatea atmosferică este scăzută, multe ouă nu vor fi viabile!

Vizualizat: 409 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?