Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Trei generaţii, aceleaşi aspiraţii

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 21:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Şcoala altfel” este programul care îi scoate pe copii din monotonia educaţiei pur teoretice şi îi aduce în mijlocul realităţii. Pe unii copii, însă, viaţa i-a învăţat să aibă o educaţie complementară în fiecare zi. Pe Alex şi Andrei, de 5 şi respectiv 8 ani, i-am surprins manipulând încărcătorul şi sacii de seminţe cu o dibăcie demnă de un adult. Colegii lor nu pot fi decât invidioşi pe lecţia de fermier pe care au primit-o de la o vârstă atât de fragedă. Florin Moţ, bunicul lor, mândru de generaţia care vine din urmă, spune că pentru cei mici a meritat tot efortul şi schimbările majore pe care le-a avut de trecut.

Mecanic sudor de meserie, timişeanul Florin Moţ se ocupă de agricultură din 2004. La început creştea cai, iar la un moment dat şi-a cumpărat un tractor la mâna a doua, un U 445. Iniţial pentru transport, după care a achiziţionat un plug şi un disc, şi s-a apucat de lucrat pământul altora. Văzând că merge treaba, a cumpărat încă două tractoare U650 şi, practic, de atunci s-a implicat mai serios. Acum lucrează în jur de patru sute de hectare, majoritatea luate în arendă, doar 50 ha fiind proprietate. Şi pentru că în zona în care locuieşte sunt şanse mici să-şi extindă suprafeţele, o parte din terenuri, respectiv 130 ha, o lucrează în extravilanul Timişoarei. Pe lângă asta, face şi prestări servicii pentru alte o mie de hectare.

Foto-4omo217Click pe poza pentru galerie!
Soţia lui, Sofia, se ocupă de gospodărie, la fel şi fiica sa, Corina. Băiatul, însă, Florin şi el, în vârstă de 19 ani, împreună cu ginerele Lucian sunt implicaţi total în această activitate de familie. Şi o fac cu atâta pasiune şi dăruire. Dar nu tot timpul a fost uşor, provocări au existat destule. Florin Moţ senior s-a gândit la un moment dat să renunţe la această afacere, din cauza preţurilor mici la cereale. „Îmi amintesc că prin 2010 eram la limita profitabilităţii şi uneori lucram în pierdere. Pe de altă parte, şi furnizorii de inputuri lucrau numai cu banii jos. Era foarte greu de supravieţuit”, spune fermierul. Şi totuşi, a trecut peste acea perioadă dificilă, refuzând să se dea bătut.
Fiul său, Florin, este deja un om de nădejde în fermă. La 10 ani s-a urcat pentru prima dată într-un tractor, iar la 11 ani mergea singur la arat. În ziua vizitei mele în fermă, se pregătea să urce la volan pentru semănatul păioaselor.

Soiurile franţuzeşti i-au adus 8 tone de grâu la hectar
Cultivă doar grâu, porumb, floarea-soarelui şi ceva lucernă. La orz a renunţat tot din cauza preţurilor mici. „În toamna trecută am însămânţat 50 ha cu orz. Deşi am obţinut o producţie destul de bună, în jur de 7 t/ha media, nu mai este o cultură profitabilă pentru mine. Am vândut cu 0,49 lei kilogramul direct din câmp şi nu pot să spun că am câştigat prea mult cu el”, ne-a explicat fermierul din Biled.
Cu grâul, în schimb, a dat lovitura anul acesta. Pe cele aproape o sută de hectare semănate a recoltat o medie la hectar de aproape 8 tone! Iar în toamna aceasta a alocat o suprafaţă de două sute de hectare acestei culturi. Foloseşte doar soiuri franţuzeşti, de la Limagrain. „Dau o producţie bună, chiar dacă din punct de vedere al calităţii nu se ridică la nivelul celor româneşti. Am cultivat la un moment dat şi soiul Alex, produs la Staţiunea Lovrin. Într-adevăr, e foarte bun din punct de vedere calitativ, dar nu este atât de productiv. Iar la noi nu se plăteşte calitatea. Nu se merită să mai cultiv”, ne-a explicat bănăţeanul.

Cu porumbul s-a „ars” anul acesta
Cea mai dragă cultură îi este însă porumbul, care, din păcate, l-a cam dezamăgit anul acesta. Din cauza secetei şi a arşiţei a înregistrat pierderi mari de producţie. Pe Timişoara a recoltat în medie 4 tone la hectar, iar în zona Biled a înregistrat în jur de 8 tone, în condiţiile în care anul trecut a obţinut o medie de 12,5 tone pe toată suprafaţa! Mizează pe hibrizii Monsanto şi Pioneer. Pentru că, spune el, au o toleranţă bună la secetă şi oferă producţii constante. Hibrizii Dekalb ocupă aproape 90 la sută din suprafaţa cultivată cu porumb. „Anul trecut, după câte îmi amintesc, am avut aproape o mie de litri de precipitaţii, iar anul acesta până acum am depăşit puţin peste 200. Nici ploile nu au venit când trebuie. De aia am avut probleme cu porumbul”, susţine Florin Moţ. La floarea-soarelui, în schimb, a recoltat în jur de 4 tone. Porumbul l-a vândut cu 570 lei tona. Încheiase un contract cu livrare la recoltare. Floarea a dat-o, tot la Brise Grup, cu 1.260 de lei tona, un preţ acceptabil, apreciază el. Noroc cu subvenţiile, care mai acoperă din pierderi. „Am înţeles de la APIA că vom primi un avans de 70 la sută la subvenţii. E un lucru pozitiv”, spune Florin Moţ, deşi recunoaşte că e o situaţie cel puţin bizară, în condiţiile în care vorbim de un avans pe anul în curs, nicidecum pentru anul viitor.

Investiţii majore
Familia Moţ a reinvestit aproape tot ce a câştigat până acum din agricultură. A accesat un proiect european în 2011, pentru achiziţia de utilaje. Şi de atunci a tot investit în dotarea tehnică. Ultima achiziţie, o combină Claas Lexion 750, pe şenile, pentru care are de achitat aproape 360.000 de euro. A cumpărat-o anul acesta în leasing şi ar urma să o plătească în şapte ani. „E o combină axială, fără căişori. Asta înseamnă că sunt mai puţine spărturi în bob şi pierderi mai mici. Merge şi mai repede, iar capacitatea buncărului este de 10 mii de litri. Putem recolta într-o zi şi 50 de hectare”, ne-a mărturisit fermierul din Biled. Mai are o combină, tot un Claas, cumpărată în 2013. Era mulţumit de ea, dar a vrut una pe şenile. „Anul trecut, din cauza ploilor, am avut momente când nu am putut intra cu ea la recoltat. Ne-au rămas parcele nerecoltate tocmai din această cauză. Asta nouă nu tasează terenul, amprenta la sol e mult mai mare şi asta contează enorm în condiţii de teren umed”, constata fermierul.

Cu prestarea de servicii amortizează investiţia în tehnică
Conservarea apei în sol este una din preocupările familiei Moţ, pentru a-şi securiza producţiile. Doar pentru culturile de primăvară se fac arături. În schimb, pentru păioase foloseşte scarificatorul, după care intră cu semănătoarea. Deşi calitatea solului este foarte bună în zona Biledului, pentru că nu există posibilitatea de a iriga terenul, sunt obligaţi să compenseze deficitul de apă prin lucrări agrotehnice. „Cu semănătoarea Amazone Cirrus 4002, dintr-o singură trecere pregătim terenul şi semănăm. Cu ea am semănat la un client 300 de hectare în trei zile. Practic am lucrat non-stop, zi şi noapte, în schimburi”, ne-a explicat Florin Moţ senior. La prestările de servicii, pentru un hectar semănat, bănăţeanul primeşte de obicei 160 de lei, la care se adaugă TVA, iar la recoltat de porumb obţine între 250 şi 260 lei per hectar, plus TVA!

Florin Moţ_b
Florin Moţ junior (dreapta), alături de Florin Moţ senior: „Dacă trec cu bine peste examenul de Bacalaureat, în vara viitoare poate mă înscriu la facultate. Nu mă văd făcând altceva decât agricultură”

 

CADOU DE 70.000 EURO PENTRU NEPOŢI
Dintre toate maşinile agricole pe care le deţine Florin Moţ, una iese în evidenţă. Este vorba de un încărcător frontal articulat cu braţ telescopic de la Schäffer, modelul 9630T. Este practic bucuria nepoţilor. Ei sunt cei care l-au şi determinat să facă această achiziţie, de la Farm Tech. Cel mare, Andrei, manipulează maşinăria cu o dexteritate pe care numai cei cu experienţă o au. Dacă nu aş fi văzut cu ochii mei, nu aş fi crezut că este posibil aşa ceva. Cel mic e şi el în peisaj, aşteptând să i se dea şansa de a se afirma. Împreună formează o echipă redutabilă. „Nu există zi să nu fie pornit Schäffer-ul. Înlocuieşte forţa de muncă brută. E greu să găsesc nişte oameni pe care să-i mai şi plătesc ca să ridice nişte saci. E mai simplu aşa. Şi mai eficient. Cu el încarc semănătorile, maşina de împrăştiat îngrăşăminte. Iar bucuria nepoţilor nu se compară cu nimic”, recunoaşte mândru bunicul Florin Moţ.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 1291 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?