Tractorul viitorului nu mai este un tractor. Este un autobot! Spun asta după ce am urmărit noutăţile aduse de colegii mei de la cea mai recentă, dar şi cea mai mare expoziţie de maşini agricole din lume - AGRITECHNICA.
Practic, acolo se dă ora exactă în materie de inovaţii. Acolo se evaluează noile apariţii tehnice, se pariază şi se lansează noi provocări pentru viitor. Văzând ce au expus la Hanovra, anul acesta, marile companii din industria maşinilor agricole, gândul mi-a zburat la filmul Transformers - Războiul lor în lumea noastră.
Iată de ce! Case IH a lansat anul acesta un tractor complet autonom, adică fără cabină. Inteligenţa artificială a luat astfel locul operatorului. New Holland a prezentat la Hanovra cea de-a patra generaţie a tractorului alimentat cu gaz metan, iar John Deere a adus la Agritechnica un nou concept de tractor autonom fără cabină, dar care este alimentat de la acumulatori, mizând astfel pe sustenabilitate. În acelaşi timp, „tractorul viitorului” în viziunea inginerilor de la Steyr foloseşte un sistem electric hibrid modular.
Este cumva o luptă pentru supremaţie în materie de inovaţii. Coloşii lumii agricole îşi dau întâlnire o dată la doi ani pentru a-şi spune punctul de vedere asupra tehnicii viitorului.
În acelaşi timp, în sectorul horticol au câştigat teren dronele şi roboţii. Naïo Technologies a obţinut argintul pentru inovaţie, datorită lui Dino, un robot complet autonom, care combate buruienile dintre rânduri, iar Contadino, de la Continental, administrează cu precizie pesticide şi îngrăşăminte.
Dronele asigură tratamentele fitosanitare şi culeg fructele din livezi, ba chiar şi în sectorul piscicol îşi găsesc utilitatea, speriind cormoranii. Aşadar, viitorul aparţine inteligenţei artificiale implementată pe diverse „maşinării”.
Fermierii români visează cu ochii deschişi la multe dintre acestea, unii ajung să le vadă chiar ei în expoziţiile de peste hotare, dar cei mai mulţi nu. Sigur, ştim fermieri care abia aşteaptă noutăţile lansate, pentru că au puterea financiară de a se bucura de ele, dar ştim şi mulţi, foarte mulţi, fermieri mici şi mijlocii care lucrează terenul cu ce au şi cu ce pot, însă merg mai departe, încrezători în propriile forţe şi visând măreţ: poate într-o zi... vor avea şi ei tehnica viitorului în ferme.
Soluţia de compromis pentru a achiziţiona maşini şi utilaje de înaltă tehnologie ar fi creditul bancar. Dar piaţa românească este atât de instabilă, preţurile produselor agricole inexplicabil de mici şi condiţiile de finanţare prea puţin prietenoase. Toate acestea îl descurajează, pe bună dreptate, pe fermierul român să rişte o investiţie care „nu arde”. Încă se mai practică metoda „ban pe ban” şi atunci, oricât de mult am vrea să ţinem pasul cu colegii din Vest, ne este greu.
Avem însă ambiţia şi informaţia. Despre tot ce am amintit aici, citiţi detalii în paginile următoare.
Astăzi vorbim despre tractoare autonome, roboţi şi drone, mâine..., cine ştie? Senzorii şi inteligenţa artificială au cucerit lumea, iar agricultura nu a fost ocolită, dimpotrivă! SF-ul anilor 90 a devenit realitatea de astăzi, „războiul” lor chiar se dă în lumea noastră!