Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TOT ce trebuie SĂ ŞTII despre RECOLTAREA, condiţionarea şi PĂSTRAREA FLORII-SOARELUI!

Publicat: 11 august 2017 - 14:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SFATURI UTILE! Momentul optim de recoltare cu combina este atunci când umiditatea seminţelor scade la 14-15%. Lucrarea trebuie încheiată când umiditatea se reduce la 10-11%. 

Sub aspect morfologic, momentul declanşării recoltării este când circa 50% din capitule sunt uscate, iar 44% au culoare brună. Prelungirea perioadei de recoltare cauzează pierderi de recoltă de 200-500 kg/ha.

Viteza normală de lucru a combinei este de 3-4,5 km/h, pentru ca pierderile cauzate de scuturarea plantelor de către organele combinei să fie eliminate. Înălţimea de tăiere a plantelor depinde de starea lanului. Combinele bine reglate asigură o puritate a seminţelor de peste 96% şi pierderi de seminţe în pleavă sub 0,5% din recoltă.

recoltare-fl-soarelui_b

În cazul în care cantitatea de apă a seminţelor este mai mare decât umiditatea critică, care la loturile de seminţe cu conţinutul de ulei de 52% scade până la 7-8%, procesele fiziologice din seminţe determină creşterea temperaturii şi apare fenomenul de încingere, de altfel nedorit. Procesul se instalează în „cuiburi de încălzire”, unde există condiţii bune pentru dezvoltarea microorganismelor. Temperatura ridicată determină carbonizarea seminţelor.

Combinele moderne asigură o bună curăţire a seminţelor, prevenind procesele oxidative, care conduc la râncezire şi la reducerea randamentului de extracţie a uleiului.
La momentul depozitării, puritatea seminţelor trebuie să fie de peste 96%, iar procentul seminţelor decojite sau vătămate să nu depăşească 2%.

Pe larg despre lucrări de sezon în agricultură, în revista Ferma, ediţia 1-15 august 2017!

Vizualizat: 5190 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?