Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Toamna PLOIOASĂ a revigorat CÂMPUL

Publicat: 08 decembrie 2017 - 00:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima lună a anului, în mai multe zone agricole ale ţării, lucrările în câmp intră în repaus. 

Ultimele suprafeţe pregătite pentru semănatul de toamnă au primit… “vizita de lucru” în patul germinativ a seminţei de grâu, iar miriştile eliberate de resturile vegetale au beneficiat de “botezul” plugurilor pentru arăturile adânci.

VRANCEA

„A fost o toamnă lungă, permisivă, cu precipitaţii normale, chiar destule, au căzut exact în perioada optimă, astfel încât culturile de orz şi de grâu sunt răsărite şi înfrăţite în proporţie de peste 85 la sută”, a apreciat Constantin Bazon, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea. 

Rapiţa este în grafic şi nu prea, cu plantaţii foarte bine încheiate sau în trei-patru frunzuliţe, unele cu densităţi normale, altele cu densităţi mai proaste, pentru că în luna septembrie precipitaţiile au fost mai sărăcăcioase şi răsărirea rapiţei a fost neuniformă. „În general, plantele de rapiţă au răsărit în urma fronturilor de ploi ulterioare, de la începutul lunii octombrie. Asta este situaţia, dar dacă va fi o iarnă blândă, foarte mari suprafeţe cultivate vor trece peste iarnă în patru-cinci frunzuliţe”, a precizat Constantin Bazon.
Aşadar, în judeţul Vrancea, puţini producători agricoli mai au de lucru în câmp. Liderul cultivatorilor de cereale şi plante tehnice a încheiat ogoarele de toamnă încă din prima decadă a lunii noiembrie.

grau-sfarsit-de-noiembrie.2_b

„La rapiţă nu trebuie să ne îmbătăm cu speranţe”

„Am înfiinţate la această dată 1.200 ha de rapiţă, din care 100 ha le-am întors şi am semănat grâu. Avem şi 1.200 ha de grâu. Pe vreo 600 ha am executat ogor de toamnă, pe care voi veni cu porumb, mazăre şi soia. Deocamdată, stocăm maşinile şi utilajele agricole; le revizuim, mai facem mici intervenţii de întreţinere, cât şi alte activităţi gospodăreşti cu mecanizatorii, cam asta-i la toţi fermierii acum”, ne-a declarat Constantin Bazon.
Acesta a explicat că s-a lucrat bine, în general, de la fermă la fermă, în funcţie de structura şi de textura solului. Sigur, au fost situaţii unde, pe alocuri, s-a arat destul de greu. Unde sunt terenuri cu cernoziom, mai săltate, mai nisipoase, s-a arat mai bine. Dar, important este că s-au executat lucrările din toamnă pentru culturile de primăvară. „Este un an care promite, cu singura specificaţie că la rapiţă nu trebuie să ne îmbătăm cu speranţe. Vom avea în aceeaşi parcelă porţiuni de solă care vor da la potenţialul hibrizilor şi porţiuni care vor da producţii mult mai mici, dat fiind faptul că starea de vegetaţie a plantelor nu este corespunzătoare, fiindcă nici densitatea nu este corespunzătoare. Poate, faptul că toamna a fost atât de lungă şi au venit precipitaţiile în perioada octombrie-noiembrie a făcut ca şi suprafeţele cultivate să mai vegeteze şi să dea speranţe că vor produce după aşteptările fermierilor”, a conchis Constantin Bazon.

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 21/203 (ediția 1-14 decembrie)

 Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1478 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?