PREGĂTIRI DE IARNĂ! Prima lună a toamnei a debutat cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal, în majoritatea regiunilor ţării. A urmat o răcire bruscă, iar la sfârşitul lunii, vremea arăta mai degrabă ca la început de noiembrie decât la final de septembrie.
Cum fac faţă plantele de cultură acestor variaţii de temperatură, ştiind că ele nu se pot „ascunde” nici de vremea rea, nici de dăunătorii favorizaţi de condiţiile meteo?
În această toamnă, mulţi fermieri din sudul şi sud-estul ţării au avut probleme cu atacul larvelor viespii rapiţei (Athalia rosae). La temperaturi mai ridicate de 20 grade C, o larvă poate consuma o cantitate de hrană echivalentă cu dublul greutăţii ei corporale într-o singură zi! În luna septembrie, în zonele menţionate, temperaturile au trecut frecvent de 30 grade C (în primele două decade ale lunii), ba chiar au depăşit 35 grade C în sudul extrem al ţării.
Acest lucru înseamnă că vremea de la debutul toamnei a fost favorabilă acestui dăunător. Acolo unde fermierii au reuşit să facă la timp tratamentul în vegetaţie, cultura a fost protejată de atacul larvelor viespii rapiţei. Acolo unde situaţia a fost scăpată de sub control, este posibil ca pagubele să fie ridicate şi chiar există riscul compromiterii totale a culturii.
Dar, acest dăunător are ceasul lui biologic. Odată ajunse la completa dezvoltare, de regulă la sfârşitul lunii septembrie, larvele se retrag în sol la adâncimea de 5-15 cm, unde vor ierna.
Care sunt adevăraţii inamici ai rapiţei şi ce detalii pot face diferenţa între succes şi eşec, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!